Teste si examinari recomandate in timpul sarcinii

Nu Rata

Lipsa ciclului menstrual la o femeie activa sexual insotita de simptome sugestive trebuie sa ne duca cu gandul la o sarcina. Daca sarcina este dorita, ingrijirea prenatala trebuie inceputa precoce, oprindu-se expunerea la medicamente, alcool, fumat sau expunerile profesionale la substante chimice precum si orice activitati potential nocive.

Prima consultatie prenatala trebuie sa aiba loc cat mai curand posibil dupa stabilirea diagnosticului de sarcina si trebuie sa cuprinda determinarea starii de sanatate a gravidei, examenul clinic general si examenul obstetrical. Trebuie depistate bolile genetice, bolile ereditare transmisibile, antecedentele medicale si chirurgicale personale. Important este si istoricul sarcinilor anterioare si stabilirea varstei gestationale in functie de data ultimei menstruatii. Examenul clinic general trebuie sa aprecieze tipul constitutional al femeii, starea de nutritie, starea sanatatii gravidei, masurarea si cantarirea gravidei, masurarea tensiunii arteriale.

Investigatiile de laborator cuprind determinarea hemoglobinei si a hematocritului, determinarea grupei sanguine si a Rh-ului (si la sot, daca exista posibilitatea incompatibilitatilor), test serologic pentru sifilis, titru de anticorpi antirubeolici, examenul sumar de urina, examenul secretiei vaginale, determinarea glicemiei, teste serologice pentru boli infectioase, ecografia. Testarea prezentei infectiei HIV este indicata tuturor femeilor gravide. Daca nasterea survine peste varsta de 35 de ani sau daca gravida a nascut anterior copii cu malformatii, examenul genetic este necesar.

Prima consultatie prenatala stabileste daca gravida are o sarcina fiziologica sau este o sarcina cu risc obstetrical si fetal crescut, aceasta din urma necesitand o supraveghere intensiva. Gravida trebuie informata asupra situatiei ei, trebuie informata despre masurile de igiena care trebuie respectate in sarcina, cat si de posibilele riscuri.

Ingrijirea gravidei trebuie inceputa cat mai repede si trebuie respectat un program al consultatiilor prenatale dupa cum urmeaza :

– pana la 28 de saptamani – la intervale de 4 saptamani ;

– intre 28 si 36 de saptamani – la intervale de 2 saptamani ;

– dupa 36 de saptamani – in fiecare saptamana.

La fiecare consultatie se va masura greutatea, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca fetala, se va recolta urina pentru determinarea proteinelor si glucidelor din urina. Pe langa acestea, importante sunt si intrebarile gravidei in legatura cu sarcina, starea de sanatate si alimentatia.

In functie de numarul de saptamani al sarcinii la consultatiile prenatale se vor face urmatoarea teste si examinari :

– la 6 -12 saptamani – se stabilesc dimensiunea si cresterea uterului prin examinare pelvina, se controleaza bataile cordului fetal ( se aud prin tehnica Doppler incepand cu 10 – 12 saptamani de gestatie) ;

– la 12 -24 saptamani – ecografia fetala este indicata pentru datarea sarcinii si evaluarea anatomiei fetale, detectarea alfa – fetoproteinei materne combinata cu masurarea nivelului estriolului si a hCG (triplu test) indicata tuturor femeilor cu rol de screening pentru depistarea malformatiilor tubului neural;

– de la 24 saptamani pana la nastere – examinari ecografice conform cu indicatiile medicului, screening pentru diabet gestational, repetarea Rh-ului doar la gravidele Rh negative cu soti Rh pozitiv care au anticorpi anti-Rh ;

– intre 28 – 32 saptamani – se repeta hemoleucograma completa pentru evaluarea unei eventuale anemii de sarcina ; de la 28 de saptamani pana la nastere – determinarea pozitiei fetale si a prezentatiei ;

– de la 36 de saptamani pana la nastere – la pacientele cu risc se repeta testul HIV si culturile cervicale pentru gonoree, chlamydia si streptococ grup B.

In continuare se stabileste data intrarii in concediul prenatal, locul unde va avea nasterea. Se realizeaza profilaxia rahitismului si vaccinarea antitetanica, precum si pregatirea psihologica a nasterii.

Recente