Tom Hayden, pacifist si icon al drepturilor civile, a murit

Nu Rata

Tom Hayden este o figura cheie in intelegerea Statelor Unite ale anilor 1960 si 1970. Hayden, care a murit la varsta de 76 de ani din cauza unor probleme cardiace, a fost in fruntea unora dintre evenimentele care au alterat constiinta acestei tari si au promovat drepturile cetatenilor.

In lupta populatiei negre pentru a putea vota ca si populatia alba, a existat Hayden. Tot in revoltele din timpul conventiei Partidului Democrat din 1968. A fost una dintre cele mai radicale icoane ale miscarilor studentesti si de pace ale vremii. El a sustinut nesupunerea civila, asa cum a sustinut unul dintre aliatii sai, reverendul negru Martin Luther King.

Hayden, care era alb, a reusit sa elibereze trei prizonieri de razboi americani in Vietnam in 1967. Si a devenit o tinta prioritara a spionajului FBI pentru asa-numita Noua Stanga care infloreste in Statele Unite.

„Era un radical in cadrul sistemului”, a declarat Duane Peterson, un consilier al activistului, pentru Los Angeles Times , orasul in care a locuit, dupa moartea sa.

Descrierea dezvaluie mutatia lui Hayden: dupa ce a incercat sa schimbe sistemul din exterior, a incercat sa o faca din interior cand a intrat in politica in anii 1980. A fost congresman si senator in California timp de 20 de ani, cu un accent deosebit pe probleme sociale, precum mediul. Dar a esuat in incercarile sale de a fi senator american, guvernator al Californiei sau primar al Los Angeles-ului.

Pentru unii, intrarea lui in politica a fost o tradare a idealurilor sale initiale. Pentru altii, o mostra de realism. In timp ce multi altii nu l-au iertat niciodata pentru „romantizarea” vietnamezilor, asa cum el insusi pretindea ca se pocaieste la sfarsitul anilor optzeci.

Hayden s-a nascut in 1939 in Michigan, singurul copil al parintilor sai si a fost crescut intr-un mediu religios. A fost casatorit cu actrita canadiana Barbara Williams, cu care a avut un fiu adoptiv. A avut doua casatorii anterioare, inclusiv cu actrita Jane Fonda, intre 1973 si 1990. Erau unul dintre cele mai cunoscute cupluri de activisti ale vremii si aveau o fiica.

Activismul sau anti-establishment a aparut in adolescenta si a explodat ca student la Universitatea din Michigan. Inspirat de vanatoarea de vrajitoare impotriva suspectilor simpatizanti comunisti si de sit-in-uri ale afro-americanilor, Hayden s-a implicat in proteste ale negrilor dupa ce l-a intalnit pe reverendul King in 1960.

In ziua in care a implinit 22 de ani, politia l-a arestat in Albany, Georgia. El a participat la asa-numitele Freedom Trips, grupuri de albi si negri care au calatorit la bordul autobuzelor in sudul Statelor Unite pentru a protesta impotriva lipsei de aplicare a hotararii judecatoresti care interzicea discriminarea rasiala in autobuzele intrastatale.

Hayden a fost arestat dupa ce a refuzat sa paraseasca autobuzul si a blocat un trotuar din Albany. In inchisoare, a scris proiectul manifestului pentru Studenti pentru o societate democratica, organizatia pe care a fondat-o anul urmator in Port Huron, Michigan.

Manifestul spunea ca tinerii priveau lumea pe care au mostenit-o cu „disconfort” si pledeaza pentru o „democratie participativa” bazata pe „fraternitate” si „onestitate”. Nu a oferit retete specifice, dar a criticat discriminarea rasiala, apatia in fata saraciei sau militarismul.

In anii urmatori, Hayden a calatorit in Vietnam si a asistat la incidentele rasiale din 1967 din Newark, unde a petrecut ani de zile colaborand cu populatia de culoare. In 1970, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru promovarea protestelor impotriva razboiului la conventia democrata din Chicago din 1968, dar sentinta a fost anulata pentru nereguli.

Reflectand transformarea sa politica, Hayden a participat la conventia democrata din Philadelphia in iulie anul trecut, care a incoronat-o pe Hillary Clinton drept nominalizata a partidului la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

Hayden a scris o zeci de carti, de la autobiografice la eseuri despre probleme sociale si politice. A scris regulat in presa. In aprilie anul trecut, intr-un articol din The Nation , el a aparat votul lui Clinton la primarul democrat pentru ca a facut mai mult pentru populatia de culoare si latina decat rivalul sau, senatorul Bernie Sanders, pe care l-a numit prea idealist.

Activistul si-a exprimat simpatia fata de mesajul de stanga al lui Sanders si a atribuit ascensiunea acestuia unei multitudini de fenomene, precum cresterea inegalitatilor de venituri, impactul socioeconomic al liberului schimb, multiplicarea costului educatiei sau tensiunile rasiale persistente. Aceiasi factori ar putea servi si pentru a explica ascensiunea republicanului Donald Trump.

Privind alegerile din noiembrie, Hayden a pledat pentru ingroparea disputa dintre Clinton si Sanders. „Inca avem nevoie de organizarea unui front unit al egalilor pentru a prevala impotriva republicanilor”, a scris el. Dorinta lui s-a implinit si conventia de la Philadelphia a fost inceputul aliantei tacite a celor doi rivali democrati.

Recente