Cei mai buni 10 regizori din toate timpurile

Nu Rata

Ca unul dintre cele mai vechi si populare medii de divertisment, industria filmului a construit un catalog impresionant de regizori legendari.

Fiind unul dintre cele mai vechi si iubite medii de divertisment, industria filmului a adunat un impresionant catalog de filme iconice. Impreuna cu aceasta, mai multi regizori legendari si-au scris numele in istoria acestui domeniu artistic.

Prin urmare, am alcatuit o lista cu ceea ce cred ei ca sunt cei mai mari regizori care au lucrat vreodata in acest domeniu, acoperind decenii intregi de istorie. Regizorii enumerati acopera perioada de la mijlocul secolului al XX-lea pana la nume cunoscute in zilele noastre, care au lansat filme in ultimii cativa ani.  Citeste pe wikis.ro mai multe informatii despre regizorii tai preferati.

Christopher Nolan

Un astfel de nume modern cunoscut si un regizor preferat de fani este Christopher Nolan. Regizorul a inceput cu proiecte mai mici, care au aratat inca de la inceput pasiunea sa pentru povesti captivante, cum ar fi Memento. A evoluat rapid de acolo si a explorat chiar proiecte de franciza, inclusiv una dintre cele mai iubite trilogii de filme, Trilogia Cavalerului Intunecat.

Avand la baza psihologia fascinanta a lui Batman, Nolan a reusit sa creeze unele dintre cele mai intense povesti pentru Cavalerul Intunecat. Ulterior, a continuat sa exploreze subiecte care provoaca gandirea, filme cu efecte vizuale captivante si stiintifico-fantastice, cum ar fi The Prestige, Inception si Interstellar.

Orson Welles

Regizorul de mare talent Orson Welles este una dintre cele mai notabile figuri ale istoriei industriei filmului. De-a lungul carierei sale, Welles a lucrat in filme, teatru si radio, iar primul sau film, Citizen Kane – la care a fost producator, regizor si actor principal – a fost un proiect remarcabil. Acesta este adesea considerat unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata si pe Welles ca unul dintre cei mai buni regizori din bransa.

Chiar daca era primul film din cariera sa, a primit deja o nominalizare la Premiul Oscar. Cu toate acestea, el este cunoscut si pentru filme ca Touch of Evil. Multe dintre proiectele sale au primit aprecieri deosebite in Europa.

Fratii Coen

Fratii Coen sunt o pereche moderna de regizori cunoscuti pentru filme clasice din diverse genuri. Ei regizeaza, scriu si produc impreuna filmele lor, dar au scris si pentru alti regizori si au avut si unele proiecte individuale.

Joel si Ethan Coen au trecut de la regizarea unor comedii intunecate iubite, precum The Big Lebowski, la western-uri realiste precum True Grit. Gama lor de abordare este impresionanta si, mai mult, cum reusesc sa imbine expert diferite genuri intr-unul singur. Drama criminala aspra si sumbra No Country for Old Men este, de asemenea – pe buna dreptate – considerata unul dintre cele mai bune filme ale acestui secol. De asemenea, acesta are un ansamblu de actori incredibil.

Quentin Tarantino

Marele regizor modern Quentin Tarantino si-a castigat un nume de referinta pentru stapanirea artei explozivului combinata cu subiecte dificile. La fel ca si Christopher Nolan, Tarantino este cunoscut pentru ca apeleaza la un grup de actori preferati pentru proiectele sale.

Cariera sa timpurie cu filme precum Reservoir Dogs a captat thriller-e de crima tensionate si claustrofobice, iar el si-a perfectionat stilul distinctiv dupa ce a realizat filme majore la Hollywood. Duo-ul Kill Bill, Inglourious Basterds si Django Unchained sunt, probabil, cele mai memorabile filme ale sale pana in prezent.

Francis Ford Coppola

Impreuna cu regizori precum Martin Scorsese, Francis Ford Coppola a contribuit in parte la varful genului de filme despre mafia si crima. Coppola a reusit sa ofere domeniului, poate, cele mai mari doua filme despre mafie realizate vreodata.

The Godfather si The Godfather Part II sunt considerate, de asemenea, doua dintre cele mai bune filme realizate in general, iar cel de-al doilea a impresionat in mod deosebit prin realizarea rara a unei continuari care depaseste predecesorul sau aclamat. Aceste filme au oferit una dintre cele mai impresionante interpretari ale lui Marlon Brando si au propulsat cariera veneratului Al Pacino.

Steven Spielberg

In ceea ce priveste atractivitatea pur si simplu de masa, Steven Spielberg a oferit publicului o varietate larga de filme care surprind acea senzatie de „magie hollywoodiana”. Statutul lui Spielberg ca unul dintre regizorii esentiali ai „Noului Hollywood” provine din aventurile sale grandioase precum E.T. si iconicul Indiana Jones, dar si din thriller-ele de groaza pline de suspans precum Jaws. Acesta din urma a reprezentat o schimbare radicala in ceea ce priveste filmele de groaza si thriller in special.

Filmele sale imbatranesc in general deosebit de bine, de exemplu, clasicul din 1993, Jurassic Park, a fost o combinatie de aventura si imaginatie care a starnit admiratie, impreuna cu implementari subtile de elemente de groaza. Utilizarea minutioasa a efectelor practice de catre Spielberg este, de asemenea, un element important al atemporalitatii filmelor sale.

Akira Kurosawa

Cu toate ca Hollywood-ul era dominat la acea vreme de regizori occidentali, epicele inspirate ale lui Akira Kurosawa au atras atentia publicului din intreaga lume. Filmul sau aclamat din 1951, Rashomon, a fost cel care i-a deschis usa pe piata occidentala si a fost inceputul a ceea ce avea sa devina una dintre cele mai influente legende ale regizarii in industrie.

Cu toate acestea, Seven Samurai a lui Kurosawa este considerat in mod obisnuit capodopera sa. Drama samurailor de aproape 3,5 ore a reprezentat o frumoasa imbinare intre cinematografia japoneza si genul vestern american.

Martin Scorsese

Urmand expertului in filme despre mafie, Francis Ford Coppola, vine Martin Scorsese. El a preluat stafeta pentru a mentine interesant in continuare acest gen (precum si studii psihologice ale personajelor, precum Taxi Driver) si in prezent lanseaza filme foarte asteptate. De fiecare data cand Scorsese anunta si lanseaza un nou proiect, acesta devine un eveniment cinematografic de sine statator. Unul dintre cele mai mari atuuri ale regizorului este consistenta sa in lansarea de lucrari de inalta calitate.

Desi filmele The Godfather au devenit standard, productii precum Casino si The Departed sunt si ele concurenti demni in acest gen. Distributia plina de vedete si intriganta poveste a ultimului film, in special, il fac unul dintre cele mai bune filme ale lui Scorsese.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick este unul dintre cei mai buni regizori din industria filmului pentru adaptarea eficienta a materialelor sursa unice. Acest lucru l-a determinat sa regizeze o varietate de genuri de filme, iar lucrarile sale au fost caracterizate in principal de realismul sumbru si umorul negru.

Kubrick a creat adaptari pentru filme cu tensiune psihologica, precum 2001: O odisee spatiala – care a fost laudat ca unul dintre cele mai bune filme SF – si distopiile absolut perturbatoare precum A Clockwork Orange. Kubrick era cunoscut si ca meticulos si perfectionist, ceea ce se reflecta in munca sa, avand in vedere nivelul complex de detalii in cinematografie si designul de scenografie.

Alfred Hitchcock

Filmele lui Alfred Hitchcock sunt, fara indoiala, unul dintre cele mai studiate subiecte in clasele de film din intreaga lume. Influenta sa in filme a persistat pana in prezent, sub diverse forme, cand vine vorba de elemente precum cinematografia si crearea atmosferei. In timp ce Jaws mentionat anterior a lui Spielberg a reprezentat o borna importanta pentru filmele de groaza, The Birds a lui Hitchcock a reprezentat o borna anterioara in acelasi gen.

Lucrarile sale in alte zone ale thriller-ului au fost, de asemenea, intrari notabile in istoria cinematografiei, precum thriller-ele sale psihologice Vertigo si Psycho. Ambele au devenit mult mai apreciate de-a lungul anilor datorita prezentei infricosatoare create de regia sa, de munca camerei si interpretarile actorilor respectivi.

Recente