Cum si-au facut averea proprietarii echipelor NFL legate de Super Bowl, Robert Kraft si Arthur Blank?

Nu Rata

Super Bowl LI va fi un meci clasic a doua echipe majore de pe piata cu proprietari miliardari. Sa aruncam o privire la modul in care Robert Kraft si Arthur Blank au ajuns sa detina, respectiv, New England Patriots si Atlanta Falcons.

Proprietarul New England Patriots, Robert Kraft (fara legatura cu compania alimentara) este un fan Patriotilor de cand echipa a jucat in Liga Americana de Fotbal si detinator de abonament din 1971.

Robert Kraft s-a nascut intr-o familie de evrei din clasa muncitoare din Brookline, Massachusetts, in 1941. A mers la Brookline High School si a urmat Universitatea Columbia cu o bursa. Dupa ce si-a luat licenta la Columbia si MBA la Harvard Business School, a plecat sa lucreze pentru Rand-Whitney Group, compania de ambalaje din Worcester, detinuta de socrul sau.

In 1972, Kraft a fondat International Forest Products, o companie care comercializeaza marfuri fizice din hartie, activitate strans legata de cea a afacerii socrului sau. Combinate, Rand-Whitney Group si International Forest Group formeaza cea mai mare companie privata de hartie si ambalaje din SUA. Nu este o afacere sexy, dar i-a permis lui Kraft sa stranga destui bani pentru a cumpara in cele din urma New England Patriots.

In 1985, Robert Kraft a cumparat parcela de teren chiar langa Stadionul Patriotilor. Privind retrospectiv, este clar ca acesta a fost primul dintr-o serie de pasi care au facut parte din planul general al Kraft de a detine New England Patriots. Apoi, Kraft a stat si a asteptat.

In 1988, Victor Kiam a cumparat echipa de la fondatorul echipei Billy Sullivan pentru 84 de milioane de dolari. Vanzarea nu a inclus Foxboro Stadium. Stadionul era detinut de o alta parte care se afla in plina procedura de faliment. Planul evident era ca Victor Kiam sa cumpere Foxboro, dar in ultimul moment un alt investitor a castigat licitatia. Acel investitor de ultima ora a fost Robert Kraft.

Detinerea echipei, dar nu a stadionului, s-a transformat intr-un dezastru financiar pentru Victor Kiam si pana in 1992 se confrunta cu falimentul personal. Unul dintre creditorii sai a fost James Orthwein, stranepotul fondatorului Anheuser-Busch, Adolphus Busch. La acea vreme, Orthwein era cel mai mare actionar individual al Anheuser-Busch cu 1,6 milioane de actiuni, in valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari. Orthwein a incheiat un acord pentru a ierta datoriile lui Victor in schimbul Patriotilor.

In urmatorii doi ani, au aparut zvonuri ca Patriotii se muta in St. Louis, deoarece era bine cunoscut ca Orthwein dorea ca NFL sa se intoarca in orasul sau natal. A existat o singura problema: pentru a parasi Massachusetts, Robert Kraft ar trebui sa fie de acord sa permita echipei sa cumpere anii ramasi din contractul de inchiriere a stadionului.

In 1994, James Orthwein i-a oferit lui Robert Kraft 75 de milioane de dolari pentru a cumpara restul contractului de inchiriere al echipei de la Foxboro Stadium. Robert Kraft a vazut o oportunitate si a profitat de ea. El a facut o contraoferta de 175 de milioane de dolari – la vremea aceea un record pentru NFL – pentru a cumpara Patriotii. Aceasta a fost o suma socanta de bani de platit pentru o echipa care la acea vreme era una dintre cele mai putin valoroase francize din liga. Stiind ca iesirea din contract ar fi un obstacol de netrecut, Orthwein a acceptat oferta.

Achizitia lui Kraft a fost acceptata de fanii Patriotilor. Ei si-au aratat aprecierea cumparand aproape 6.000 de abonamente, demonstrandu-i lui Kraft cat de incantati erau ca si-a pastrat echipa in New England. De fapt, in acel sezon, au vandut fiecare meci pentru prima data in istoria de 34 de ani a echipei. De atunci, fiecare meci de acasa s-a epuizat, inclusiv cele din pre- si post-sezon. Si in 1994, Patriotii au ajuns sa ajunga in play-off pentru prima data in opt ani, cu o serie de sapte victorii consecutive la sfarsitul sezonului. Astazi, valoarea francizei New England Patriots este de 2,6 miliarde de dolari si au patru victorii la Super Bowl. Ei sunt a doua cea mai valoroasa echipa din NFL.

Ah si parcela aia de teren de langa stadionul Foxboro? Practic, acolo a construit Kraft Stadionul Gillette in 2002.

Astazi, Robert Kraft are o avere neta de 4 miliarde de dolari .

In zilele noastre, Arthur Blank este cel mai bine cunoscut drept proprietarul Atlanta Falcons. Barbatul este foarte mandru ca detine franciza lui NFL. Are o avere neta de 2,6 miliarde de dolari pe care a construit-o pentru ca a fost concediat. Asa e, concediat.

Arthur Blank s-a nascut intr-o familie de evrei in Flushing, New York in 1942. A urmat liceul Stuyvesant si Colegiul Babson. Dupa facultate, Blank a plecat sa lucreze ca contabil senior la Arthur Young and Company. Apoi a trecut la Daylin Corporation, unde a urcat in randuri pentru a deveni presedinte al Elliott’s Drug Stores si Stripe Discount Stores. Cand Daylin a decis sa vanda acele active, Blank sa mutat la The Handy Dan Home Improvement Centers, un lant de magazine de hardware cu sediul in Los Angeles. Dupa 15 ani cu Handy Dan, Blank a fost vicepresedintele Finantelor, iar colegul sau de multa vreme Bernard Marcus a fost CEO. Ambii au fost concediati in 1978, ca urmare a politicii interne a companiei.

Dupa concedierea lui Handy Dan, Blank si Marcus s-au intalnit cu un bancher de investitii in New York City pentru a discuta un plan pentru un nou magazin de imbunatatiri pentru locuinte pe care doreau sa-l numeasca Home Depot. Primul Home Depot s-a deschis in Atlanta in 1978. In primele zile ale The Home Depot, Blank si partenerul sau au trebuit sa stea in parcare si sa imparta bancnote de 1 dolar implorand oamenii sa intre in magazin si sa arunce o privire in jur.

Home Depot a revolutionat industria de imbunatatiri pentru locuinte cu magazinele sale de dimensiunile unui depozit. Cantitatea imensa de suprafata disponibila permite Home Depot sa stocheze o mare varietate de optiuni pentru a gazdui un numar mai mare de clienti pentru imbunatatirea locuintei si reparatii. Blank a fost CFO timp de 19 ani, intr-o perioada in care The Home Depot sa extins rapid la nivel national. In 1997, Blank i-a succedat lui Marcus in functia de CEO si a servit pana cand s-a pensionat in 2001.

Odata ce s-a retras, Blank a decis ca, in calitate de fan de multa vreme al Atlanta Falcons, ar prefera sa cumpere echipa si sa o ajute sa aiba succes, decat sa stea pe margine si sa se planga de pierderea echipei. In 2002, a cumparat franciza NFL pentru 545 de milioane de dolari de la Taylor Smith, fiul fondatorului echipei. Soimii valoreaza acum 1,67 miliarde de dolari.

Arthur Blank a ajutat la renasterea entuziasmului din Georgia Dome, cu cresterea tailgating-ului, parcarii si divertismentului. Fiecare meci de la sezonul sau inaugural 2002 a fost vandut. Acum are sansa sa aduca acasa cel mai mare premiu al fotbalului pentru prima data in istoria francizei. Asta e o afacere destul de mare.

Recente