Crezi ca le-ai vazut? Iata ce filme nu trebuie ratate

Nu Rata

Incepe cea de -a 54-a editie a Festivalului de la Sitges , probabil cel mai important eveniment din lume in materie de cinema fantastic si de groaza. Este adevarat ca in ultimii ani termenii „teroare” si „fantastic” au devenit mai maleabili si depersonalizati, ceea ce a transformat evenimentul catalan intr-un eveniment din ce in ce mai eclectic, unde este loc pentru cinematoraful de autor care atinge usor oricare dintre cele doua. genuri.

De aceea relevanta sa este intotdeauna controversata, la fel ca noile curente generice. Umbra groazei ridicate–acel val promovat de cineasti ca Robert Eggers, Ari Aster sau Jordan Peele– da adapost numeroase propuneri bastarde, in esenta pe batranul continent. Un tip de horror care, prin hipertrofie vizuala si narativa, cauta o profunzime care sa o distanteze de lejeritatea inerenta a genului. Aceasta tendinta marcheaza zilele unui eveniment fantastic care va avea punctul culminant al anului la Sitges.

NEVIVIVII, Eskil Vogt

In opinia noastra, este filmul preferat al acestei editii. Prezentarea sa la Cannes, in Un Certain Regard, a fost insotita de laude si recenzii excelente. Este al doilea lungmetraj al lui Eskil Vogt, scenaristul obisnuit al lui Joachim Trier. In noul sau film, norvegianul ne aduce mai aproape de un mic oras suburban in care vom intalni un grup de copii cu abilitati psihice. Unele cadouri care, mai intai, le vor face viata mai usoara si, mai tarziu, vor deveni ceva mai mult decat o piedica care ii va afecta pe toti cei din jur.

MIELUL , Valdimar Johannsson

Cinematograful islandez este reinnoit. Cel putin in ceea ce priveste numele. Dupa un prim val cu regizori precum Dagur Kari, Runar Runarsson, Baltazar Kormakur sau Grimur Hakonarson, noi voci vin in fictiunea natiunii insulare. Este condus de Valdimar Johannsson, cu al carui lungmetraj de debut a atras deja atentia distribuitorilor la festivalurile work in progress . Timpul petrecut la Cannes si semnarea lui pentru A24 nu au facut decat sa confirme acele prime senzatii. Filmul vorbeste despre relatiile mama-copil printr-o relatie ciudata: cea a unor fermieri cu o creatura jumatate umana, jumatate miel.

OPT PENTRU ARGINT, Sean Ellis

Intr-o editie a festivalului in care varcolacii sunt laitmotivul artistic, licantropia nu putea lipsi din competitie. Noul film al neclasificabilului Sean Ellis ne duce intr-un oras britanic din secolul al XIX-lea. Acolo soseste un vanator angajat de consiliul satului dupa o serie de crime sangeroase din partea a ceea ce pare o fiara care se ascunde in padure. Eight for Silver a avut premiera in ianuarie si va asiguram ca este unul dintre marile filme de groaza din 2021, in ciuda imensei sale modestii.

TREI, Juanjo Gimenez

Incheiem cu cea mai importanta dintre cele trei propuneri spaniole care concureaza pentru cel mai inalt premiu: debutul in lungmetraj de Juanjo Gimenez, castigator al Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj si nominalizat la Oscar la categoria Timecode (2016), care apare alaturi de minunata Marta Nieto in rolul principal. Ea joaca rolul unui designer de sunet care sufera de desincronizare auditiva. Filmul a trecut la Festivalul de Film de la Venetia, obtinand recenzii bune.

Recente