Tarile de Jos au cea mai scazuta rata a crimelor din lume, s-a redus la jumatate in ultimele doua decenii, dar are probleme, unele dintre cele mai grave si violente in randul crimei organizate, in special a traficantilor de droguri, care comanda uciderea membrilor bandelor rivale, avocati, martori si jurnalisti. .
La decapitarea lui Nabil Amzieb, un tanar de 23 de ani, in legatura cu o persoana din mafiile fac parte din razboiul dintre traficantii de droguri din Tarile de Jos. Capul sau a fost gasit plasat in fata unui bar din Amsterdam frecventat de inamicii bandei lui Ridouan Taghi.
Sunt trei exemple ale listei cu victime ale crimei organizate, la care s-ar putea adauga impuscarea jurnalistului olandez Peter R. de Vries, care a murit in urma cu cateva zile, dupa ce si-a dedicat viata anchetarii infractorilor: de la disparitii si violuri, la trafic de droguri, crime si grupuri care stau in suburbiile Amsterdamului.
Aceasta violenta mafioasa pare sa se accentueze, in timp ce rata totala a omuciderilor a fost redusa la jumatate in 20 de ani, potrivit agentiei de statistica (CBS). In timp ce in 2000, aproximativ 223 de persoane au fost ucise – 153 barbati si 70 femei – din diferite motive; In 2020, 125 de omucideri – 81 de barbati si 44 de femei – au fost inregistrate in Tarile de Jos, desi 16 victime nu locuiau oficial pe teritoriul olandez.
Impuscarea impotriva lui De Vries a amintit de uciderea unui jurnalist controversat, Martin Kok, impuscat si el in 2016 intr-un club, dupa ce a petrecut ani de zile pe o lista neagra de criminali si a supravietuit mai multor tentative de asasinat cu un exploziv plasat sub masina lui si doua impuscaturi separate. . Inainte de a se ocupa de jurnalism si de a-si deschide propriul blog criminal, Kok a ispasit doua pedepse de inchisoare pentru crima. Moartea sa a dat peste cap o intreaga dinamica: razboiul dintre crima organizata nu s-a mai limitat la atacarea grupurilor inamice, ci si a societatii civile.
De Vries a fost impuscat in plina zi. A participat la programul de televiziune RTL Boulevard care, intr-o decizie fara precedent, a fost nevoit sa anuleze mai multe programe la cateva zile dupa impuscatura dupa ce a primit amenintari cu un potential atac cu lansatoare de rachete sau cu arme automate impotriva studiourilor sale din Amsterdam.
Nu este clar cine se afla in spatele atacului asupra lui de Vries, dar ministrii tarii si presa locala nu ezita sa arate cu degetul crima organizata. Potrivit televiziunii publice din tara, reporterul il sfatuia pe Nabil B, un martor protejat in dosarul Marengo, in care sunt judecate multiple crime legate de barbatii lui Taghi, arestat in Dubai la sfarsitul anului 2019, dupa ani de zile fugit de justitie.
Aceasta problema bantuie Olanda de zeci de ani, unde peste 6,7 miliarde de euro circula in tranzactii suspecte, in mare parte bani din droguri, potrivit Unitatii de Informatii Financiare. Economia subterana generata de crima organizata din Amsterdam „a devenit incontrolabila” si atrage o „armata de tineri criminali”, potrivit unui raport municipal care admite ca orasul a devenit un centru al comertului cu cocaina.
Traficul si productia de droguri in capitala Olandei „sunt practic legalizate”, intrucat „nu sunt urmarite”, iar autoritatile au „cunostinte foarte fragmentate despre retelele criminale din diferitele cartiere, despre relatiile dintre copiii de pe strada si organizatie criminala”.
Intr-un interviu acordat EFE, directorul Europol, Catherine de Bolle, asigura ca a fost depistata „o crestere uluitoare” a utilizarii tuturor tipurilor de violenta. „Este o ingrijorare din ce in ce mai mare pentru ca (acestea sunt grupuri care) nu au folosit violenta inainte, a fost ceva ce am vazut mai mult in America de Sud”, dar acum si pe teritoriul european.
Aceasta violenta a crescut si in puncte importante de tranzit, precum cartierele din jurul principalelor porturi europene, „importante pentru traficul de cocaina, o piata foarte profitabila”, si „exista tot mai multe grupuri de crima organizata care se concentreaza pe acelasi teritoriu si incearca sa foloseasca aceeasi infrastructura, ceea ce duce la lupte pentru pastrarea teritoriului”.
„Nici macar pandemia nu a avut impact asupra traficului de cocaina. Cand ne uitam la Olanda si Belgia, de exemplu, cifrele au fost foarte mari in 2020, mai mult decat in 2019”, a subliniat el. Potrivit Europol, consecintele economice si sociale ale pandemiei creeaza „conditiile ideale” pentru ca crima organizata sa „raspandeasca si sa prinda radacini” in UE, iar traficul de droguri ramane „cea mai importanta afacere criminala”, prezenta in aproape 40% din infractiuni.