UE va permite deschiderea granitelor doar cu un grup restrans de tari terte

Nu Rata

Uniunea  Europeana  intentioneaza sa inceapa redeschiderea  frontierelor sale externe  – inchise din 16 martie pentru toate calatoriile neesentiale – de la  1 iulie,  cand expira prelungirea aprobata in urma cu 15 zile. Cu toate acestea,  la patru zile de la data , cei Douazeci si sapte nu au reusit inca sa ajunga la un acord cu privire la lista tarilor terte care vor avea frau liber sa reia calatoriile si legaturile sale cu Uniunea Europeana. Intentia UE, in orice caz, este sa inceapa deschiderea intr-un mod  extrem de limitat si restrans  si numai acelor tari terte cu o situatie epidemiologica asemanatoare cu cea a continentului european, care ar lasa deoparte tari precum Statele Unite, Rusia, Arabia Saudita si o mare parte din America Latina .

Dupa mai multe dezbateri nereusite din aceasta saptamana, cea de-a treia incercare a  ambasadorilor permanenti ai celor Douazeci si sapte s-a  incheiat vineri, dupa mai bine de cinci ore de intalnire, fara un acord, dar cu un nou document de compromis pe masa care trebuie acum examinat de catre capitale europene in urmatoarele ore. „Exista un document de compromis care va trebui consultat cu capitalele si de acolo presedintia (UE croata) va vedea cum se procedeaza”, au explicat surse europene. „Exista un termen pana maine (sambata) la ora 18.00 pentru consultari si verificarea pozitiilor. Pe baza acestuia, vor decide daca lanseaza sau nu o procedura scrisa (pentru aprobarea recomandarii)” sau exista o noua restrictie. intalnirea ambasadorilor de luni, a informat o a doua sursa.

Dupa cum a avansat joi  secretarul de stat pentru Turism al Frantei, Jean-Baptiste Lemoyne , intentia UE a fost sa adopte o prima lista alba cu  „intre 20 si 50 de tari” . In cele din urma, presedintia ar fi propus o prima lista cu cincisprezece tari printre care  Australia, Noua Zeelanda, Canada, Japonia, Maroc si China  daca decizia este reciproca si Beijingul este de acord sa-si deschida granitele pentru europeni. Si-ar putea relua calatoriile pe continentul european Coreea de Sud, Uruguay si Serbia. 

Criterii si situatie epidemiologica

Printre criteriile de pe tabel de selectare a tarilor terte considerate mai sigure se numara: numarul de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, daca tendinta este stabila sau descendenta, precum si masurile adoptate de guvernele terte (tracking, test). si masuri de izolare). Desi nu este o cerinta, guvernele vor tine cont si de fiabilitatea datelor oferite de tarile terte, precum si de reciprocitatea in decizie. Adica daca tara in cauza permite sau nu calatoriile in Europa, asa cum este cazul in Statele Unite. „Va fi o combinatie de criterii pentru a obtine cea mai buna imagine epidemiologica a tarii”, subliniaza aceleasi surse.

Lista va fi, de asemenea, flexibila si va fi revizuita periodic, in principiu o data la doua saptamani, pentru a se tine cont de  evolutia covid-19,  astfel incat conexiunile cu destinatiile a caror situatie se imbunatateste si indeplinesc criteriile europene sa fie reluate sau restranse cu cele in care situatia. devine mai rau. In acest moment, si pe baza celor mai recente date de  la Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor  (ECDC),  Brazilia, Chile, Arabia Saudita, Oman si Armenia ar fi lasate in afara listei , cele cinci cu peste 120 de cazuri la 100.000. locuitori.

Toate foarte departe, asadar, de situatia din UE in care majoritatea statelor si regiunilor membre inregistreaza  mai putin de 20 de cazuri la 100.000 de locuitori , cu exceptia Suediei, unde numarul de infectii a crescut vertiginos in ultimul timp, si din anumite regiuni specifice. in Portugalia (Lisabona si Algarve), in Scotia, in Spania (Madrid si Catalonia) si intr-o mana de tari membre. In plus, exista o duzina de tari din intreaga lume care continua sa inregistreze intre 60 si 119 cazuri la 100.000 de locuitori. In acest grup se afla tari cu greutate precum  Statele Unite si Rusia,  care ar fi a priori excluse de pe lista alba si ai caror cetateni nu ar putea calatori in UE. In aceeasi situatie sunt si ei Africa de Sud, Honduras, Bolivia, Republica Dominicana, Gabon , precum si  Moldova si Belarus . Intr-o serie de cazuri intre 20 si 59 sunt Mexic, Argentina, Columbia, Turcia si Pakistan, in timp ce cu cifre de contagiune similare cu cele din Europa sunt  Cuba, Costa Rica sau Venezuela  , precum si  Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Canada sau China printre altele .

Recente