„O fereastra catre alte culturi”: intra in cinematograful japonez cu aceste recomandari

Nu Rata

Cand ne gandim la cinematograful japonez, poate ne vin in minte doar filmele Akira Kurosawa, anime sau celebrele J-horror (filme de groaza); dar realitatea este ca tara asiatica are mult mai multe de oferit.

„Cinema in general este o fereastra grozava catre alte culturi. Ei bine, aceasta arta moderna ne permite sa abordam in modul cel mai realist contexte care sunt complet straine vietii noastre de zi cu zi.

Am putea crede ca, urmarind filmul japonez, am vedea doar diferentele dintre cele doua culturi mai clar. Dar expertul considera ca este la fel de imbogatitor pentru mexicani sa realizeze tot ce avem in comun cu Japonia: „si cinematograful poate uni”.

Festivalul de film El Japan 2022

In ciuda faptului ca in Mexic se confrunta cu un boom de interes foarte puternic pentru produsele culturale japoneze (de la cinema si anime, la mancare si traditiile sale), oferta cinematografica a fost limitata atat in ​​cinematografe, cat si pe platforme.

Din acest motiv, Salvador Velasco salveaza munca pe care Fundatia Japoniei a facut-o in Mexic, umpland acest gol si aducand Festivalul de Film din Japonia pentru al doilea an consecutiv .

„Am avut doua exercitii in 2020; In acestea au venit putine filme si nu erau subtitrate in spaniola”, spune expertul, care s-a indragostit de acest tip de cinema inca din copilarie si a descoperit Godzilla.

Salvador Velasco subliniaza ca, in ciuda tuturor, acele prime incercari au avut un raspuns foarte bun din partea publicului. De aceea, in 2021 , Fundatia Japoniei din Mexic a comandat traducerea subtitrarilor tuturor titlurilor si a fost insarcinata sa aiba mai multa varietate.

Acesta din urma se reflecta din nou in editia din 2022, care are 22 de filme in total, de la drama si thriller, pana la drama istorica, comedie si documentar.

Cele trei must-sees ale Festivalului de Film Japonez

Aici puteti vedea toate titlurile si detaliile Festivalului de Film din Japonia 2022, care este gratuit. Cu toate acestea, in timpul unei conversatii cu Animal MX , expertul Salvador Velasco i-a recomandat cateva dintre favoritele sale din selectia Premiere si Contemporary.

Asa ca, lasand deoparte Rashomon al lui Akira Kurosawa  , care este un clasic al cinematografiei japoneze, iata aceste titluri la care sa fii atent:

  • Dragostea lui fierbe apa (2016)

Este unul dintre acele filme prin care Salvador descrie ca festivalul incearca sa celebreze puntile culturale pe care Japonia le face cu lumea.

Este o drama regizata de Ryōta Nakano care o urmareste pe Futaba, o femeie singura care isi creste fiica adolescenta, Azumi, care este diagnosticata cu o boala terminala.

Salvador Velasco recomanda ca da sau da sa o vezi cu o cutie de servetele intr-o parte, pentru ca vei simti emotiile la suprafata.

  • Sub cerul liber (2020)

Bineinteles, in cinematografia japoneza exista regizoare care o sparg si una dintre cele recomandate de expert este Miwa Nishikawa . De altfel, cariera sa a inflorit dupa ce a fost sub manta unui alt mare regizor contemporan: Hirokazu Kore-eda .

Povestea il urmareste pe Mikami, un fost yakuza care si-a petrecut o mare parte din viata in inchisoare si acum este plecat la 13 ani dupa o condamnare pentru crima.

Mikami nu numai ca se lupta sa se alature societatii si sa-si gaseasca un loc de munca, dar doreste si sa isi caute mama pierduta.

  • Este un film de vara! (2020)

Este un film al unui regizor in curs de dezvoltare, Soushi Matsumoto si, prin urmare, are un buget redus in comparatie cu altii. Insa Salvador Velasco o descrie drept „o scrisoare de dragoste catre mestesugul filmului”.

Povestea urmareste un student care este obsedat de a face filme cu samurai. Cand clubul ei de film ii respinge ideea, ea apeleaza la prietenii ei sa o faca sa filmeze in felul ei.

Recente