Plantati acum narcise si lalele pentru a va bucura de ele primavara

Nu Rata

Daca vrei sa te bucuri de culorile zambilelor, lalelei si narcisei in gradina in aceasta primavara, acum este momentul sa le plantezi. Nu ratati ocazia de a va bucura de unele dintre cele mai spectaculoase si usor de intretinut flori. Mergeti la florarie in aceste zile pentru a cumpara bulbi de soiuri precum narcise, zambile si lalele.

In acest articol va spunem cum sa le plantati si cu ce alte plante si flori ar trebui sa le asezati; de asemenea, cum sa ai grija de ei, astfel incat sa fie splendidi cat mai mult timp.

Flori noi an de an. Una dintre principalele caracteristici ale plantelor bulboase este ca partea lor subterana este un organ in forma de ceapa, numit bulb, in ​​care isi acumuleaza rezervele nutritionale. Odata ce au inflorit in timpul sezonului, intra intr-un fel de oprire vegetativa in care stocheaza acei nutrienti pe care ii vor folosi in urmatorul inmugurire. Este convenabil, asadar, sa profitati de aceasta pauza pentru a dezgropa bulbii si a-i depozita pana este timpul sa-i plantati din nou. Pentru a face bine, indepartati-le cand solul este uscat, puneti-le la uscat intr-un loc racoros, intunecat si aerisit timp de cateva saptamani si, dupa acest timp, taiati toate partile aeriene uscate si radacinile lungi. Ideal este sa le depozitezi intr-o cutie de lemn cu rumegus, desi o poti face si in saci de panza.

Cand vine vorba de plantarea bulbilor, o poti face in doua moduri diferite, care vor produce rezultate diferite in aspectul final al compozitiei. O modalitate de plantare este individual, bulb cu bulb. Rezultatul este mai formal, mai intentionat, dar la fel de frumos.

Aici va veni la indemana ajutorul unui instrument precum jardinierul de becuri, pentru ca nu este acelasi lucru sa plantezi direct pe pamant cu jardiniera, decat sa sapi toate gaurile rand pe rand cu o lopata si sa le introduci in ele. 

Inainte de a se pune la treaba, exista o cerinta fundamentala: se lucreaza solul astfel incat sa fie perfect afanat si fertilizat. Apoi tot ce trebuie sa faceti este sa puneti becul in interiorul jardinierului, sa-l introduceti in pamant apasand-l de pamant, sa aruncati becul prin eliberarea parghiei de prindere… si atat!

Dar cel mai simplu si cel mai natural mod de a planta este sa le aranjezi in pamant in grupuri. Pentru a face acest lucru, trebuie sa deschideti o gaura cu o adancime echivalenta cu dublul diametrului becului. Se aseaza toate cepele cu partea in germinare in sus si se acopera cu pamantul extras, compactand-o bine si umezindu-l. Daca eviti sa formati cercuri perfecte cu bulbii, efectul va fi mai dinamic si mai spontan.

Practic, toate lalelele hibride ajung la o inaltime de peste jumatate de metru si asta, in zonele expuse vantului puternic, poate fi un dezavantaj. Odata cu o astfel de dezvoltare, este normal ca tulpinile sa sufere de pe urma loviturilor continue ale rafalelor de vant si sa prezinte deformari, sa se indoaie sau, in cel mai rau caz, sa se rupa. Unii tutori va vor ajuta sa o evitati, dar cel mai bun lucru de facut in aceste cazuri este sa o preveniti: plantati-le la poalele unui gard viu verde sau imprejmuiti-le cu o bordura de cifon (Buxus sempervirens) sau pittosporum (Pittosporum tobira). De asemenea, o alta tactica este sa faci ca in aceasta gradina: asezati-le langa gardul perimetral de lemn, deoarece acest lucru va reduce viteza vantului si va preveni formarea turbiilor. Cu aceasta, impactul asupra florilor va fi mult mai mic.

Multe soiuri de urs bulbos umbra bine. Daca in gradina ta ai copaci sau arbusti de foioase, nu ezita sa aranjezi bulbi la picioarele lor, dintr-o singura specie sau combinati cu alte plante bulboase.

Luati, de exemplu, pictura fantastica de aici alcatuita din lalele corola mov (Tulipa darwin) care acopera baza artarului japonez (Acer palmatum). Un cadru de plantare (distanta intre doi bulbi) de 10 cm este suficient pentru a obtine un aspect la fel de stufos si frumos.

Observati cat de echilibrat arata rozul lalelelor duble cu albastrul profund al muscari armenesti (Muscari armeniacum). Aceasta din urma este considerata una dintre cele mai rustice si usor de plantat specii bulboase, intrucat nu necesita decat pamant bine drenat pregatit cu ingrasamant organic. Atunci nu va trebui sa udati mult sau sa fertilizati pentru ca acesta sa arate aceasta culoare frumoasa. In unele zone mediteraneene, in conditii naturale poate deveni foarte invaziv si chiar este considerat o buruiana. Si este ca nu conteaza sa fii in plin soare sau la umbra deschisa a unui tufis, desi locul lui ideal este o gradina de stanci.

Irigare, cu moderatie. Imediat dupa plantare, este important sa udati bine solul pentru a preveni formarea de bule de aer intre bulb si solul care il acopera. Ulterior, insa, trebuie sa fii extrem de atent cu aporturile de apa, cautand exact punctul care sa le mentina hidratate si ferm dar fara sa le inunde vreodata, intrucat inevitabil s-ar strica. Cand aveti indoieli, este intotdeauna mai bine sa va lipsiti de apa decat sa mergeti prea departe.

O atentie deosebita trebuie avuta la irigarea aeriana. Daca bulbii au fost plantati in mijlocul unei poieni de gazon si irigarea se face cu aspersoare, este important ca raza lor de actiune sa ajunga doar la iarba, nu la flori. Ori de cate ori udati bulbii, urmati aceasta regula de aur: umeziti solul, nu plantele.

Vedeti cat de colorat arata acest vas de teracota cu aspect invechit, unde narcisele si zambilele coexista armonios cu primul si panselutele. Deoarece au radacini minore, plantele bulboase nu au nicio problema sa imparta spatiul cu alte plante. Desigur, este convenabil sa se tina cont de diferitele cresteri pentru a mentine o estetica adecvata in compozitie.

In acest caz, narcisele trompeta (Narcissus trumpeta hybridus) ocupa pozitia din spate; zambilele albe si mov (Hyacinthus sps.) plus narcise tazzeta (Narcissus tazzeta) sunt in centru; in sfarsit, in fata au fost puse primula (Primula sps.) si panselutele (Viola tricolor). In acest fel s-a respectat perfect regula inaltimilor decalate pe care o impune o plantatie de acest tip.Amintiti-va ca plantele bulboase intr-un recipient nu beneficiaza de un substrat excesiv de umed. Din acest motiv, ceea ce ar trebui sa faceti este, in primul rand, sa le asigurati un pamant special pentru plante bulboase, pe care il puteti gasi la orice florarie. Apoi asigurati drenajul adecvat al apei de irigare acoperind fundul vasului cu aproximativ 3 cm de moloz sau bucati de teracota, apoi un strat de turba inainte de substrat. In cele din urma, ingropati bulbii adanc de doua ori dimensiunea lor si puneti-i intr-un colt insorit, ferit de vant si ploaie.De asemenea, nu opriti udarea lor (fara inundare) si hraniti-le cu ingrasamant bogat in potasiu si sarac in azot in timpul fazei de vegetatie activa, adica in timp ce incoltesc si infloresc. Dupa aceea, reduceti contributiile pana cand frunzele cad epuizate.

Putine plante bulboase sunt la fel de potrivite pentru a-si forta inflorirea ca si zambilele (Hyacinthus orientalis). Si ce inseamna sa fortezi inflorirea si ce folos sa o faci? Ideea este ca sa plantezi cati bulbi vrei in ghivece si apoi sa-i duci intr-un loc intunecat si rece, de exemplu la pivnita sau la garaj, unde sa ramana cateva zile. Daca cresterea radacinilor si a varfurilor incepe in aceste conditii, va dura foarte putin timp pentru a inflori din momentul in care le mutati intr-un loc mai cald si cu lumina buna, cum ar fi camera de zi.

In sfarsit, exista doua motive pentru care este convenabil sa puneti un mulci bun de scoarta sau ace de pin la poalele bulgarilor bulbosi (Narcis in acest caz). Pe de o parte, cu aceasta protectie va asigurati ca solul mentine umiditatea de la irigare mai mult timp si ca temperatura acestuia nu scade prea mult atunci cand frigul iernii se intensifica. Pe de alta parte, ceea ce face acest tip de covor natural este sa previna inflorirea oricarei buruieni care concureaza cu florile pentru apa si nutrienti din sol. Astfel, semintele de buruieni nu isi vor putea croi drum, fara lumina si fara oxigen, asa ca vor renunta la eforturile de a coloniza pamantul. Inainte de a plasa captuseala la alegere, nu uitati sa pufaiti usor suprafata pentru a nu deranja becurile deja instalate.

Recente