Misteriosul „lider suprem” taliban a facut prima aparitie publica

Nu Rata

A fost introdus in fata unei mari congregatii la celebra Madrasa Darul Uloom Hakimah si a vorbit timp de 10 minute.

Unii credeau ca este mort, altii spuneau ca se ascunde in Pakistan, nu traieste ascuns in Kandahar: misteriosul lider suprem al talibanilor, mul Hibatullah Akhundzada, a aparut in public, pentru prima data de la numirea sa in 2016, a anuntat guvernul afgan.

„Comandantul credinciosilor, seicul Hibatullah Akhundzada, s- a prezentat in fata unei mari congregatii la celebra Madrasa Darul Uloom Hakimah si a vorbit timp de 10 minute cu soldatii si discipolii sai curajosi”, a spus guvernul taliban intr-un mesaj care insoteste o inregistrare audio.

In audio publicat pe retelele talibane, se aude clar cand liderul suprem recita rugaciuni si binecuvantari .

Potrivit unei surse locale, liderul suprem al talibanilor a sosit la scoala coranica Kandahar insotita de un convoi de doua vehicule.

In discursul sau, Akhundzada nu face comentarii politice si cere binecuvantarea lui Dumnezeu asupra conducerii talibane.

Evenimentul din Kandahar a avut loc sub securitate grea si nu este permis dezvaluirea de fotografii sau videoclipuri , desi media digitala a talibanilor a partajat audio de 10 minute.

De asemenea, se roaga pentru martirii miscarii, luptatorii raniti si „succesul oficialilor din Emiratele Islamice in acest „mare test”.

Fie ca Dumnezeu sa rasplateasca poporul din Afganistan care a luptat 20 de ani impotriva infidelilor si a opresiunii”, a mai declarat liderul religios in discursul sau.

Dupa o campanie militara rapida, accelerata de anuntul retragerii trupelor americane din tara, talibanii au revenit la putere in august anul trecut, din care fusesera evacuati in 2001 de o coalitie condusa de Washington.

Figura discreta

Cu exceptia mesajelor sale anuale rare de sarbatorile islamice, liderul de varf al talibanilor a pastrat cat mai secret posibil despre viata sa.

Pana la retragerea fortelor americane din Afganistan, in august, nimeni nu stia unde se afla sau daca mai traieste.

O singura fotografie cu el, cu barba si turban, a fost distribuita de talibani.

Akhundzada a fost numit lider al talibanilor intr-o tranzitie rapida de comanda, dupa ce o lovitura cu drone americana a ucis predecesorul sau, Mul Akhtar Mansour, in 2016.

Pana atunci a fost o figura relativ necunoscuta si s-a implicat mai mult in chestiuni religioase si juridice decat in ​​manevre militare.

Odata ajuns la putere, Akhundzada a castigat rapid loialitatea liderului egiptean Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, care l-a numit „emir al credinciosilor”, intarindu-si credibilitatea in universul jihadist si sunit.

In rolul sau de lider suprem, Akhundzada este responsabil pentru mentinerea unitatii intre talibani , o misiune complexa avand in vedere luptele interioare care au fracturat miscarea islamista radicala.

Talibanii au anuntat in septembrie anul trecut ca liderul lor suprem este in viata „de la inceputul” revenirii la putere la Kandahar si va aparea „in curand in public”.

„Avem intalniri regulate cu el despre controlul situatiei din Afganistan si despre cum sa ne conducem guvernul”, a declarat el on Wed Miercuri pe mul Youssef Wafa, guvernatorul Kandaharului.

„El da sfaturi tuturor liderilor Emiratului Islamicai Afganistanuluisi ii respectam regulile, sfaturile lui, iar daca avem un guvern care progreseaza, este datorita & l”, a adaugat el ;.

Un „seminar”, care reuneste inalti oficiali talibani timp de cateva zile intr-un loc secret, este organizat timp de cateva zile la Kandahar, se remarca un jurnalist Afp.

Recente