Prin listarea Romgaz la Londra, Romania da un semnal pozitiv catre pietele de capital

Nu Rata

Listarea actiunilor Romgaz la Bursa de la Londra, eveniment deschis de premierul Victor Ponta, reprezinta un semnal extrem de pozitiv pe care Romania il transmite catre pietele de capital si un moment istoric, avand in vedere ca este prima data cand tara noastra apare pe radarul investitorilor institutionali globali cu o asemenea oferta, a declarat marti, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada.

„Premierul Victor Ponta a participat astazi (marti- n.r.) la deschiderea Bursei din Londra, in contextul listarii companiei romanesti Romgaz la Bursele din Bucuresti si din Londra. Acesta este un semnal extrem de pozitiv pe care Romania il transmite catre pietele de capital. E vorba de un adevarat eveniment istoric pentru piata noastra de capital si pentru tara noastra. Discutam despre o listare istorica, pentru ca e cea mai mare oferta a unei companii romanesti, pe de-o parte, si, pe de alta parte, este prima oara cand Romania apare pe radarul investitorilor institutionali globali cu o asemenea oferta de actiuni”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Mirel Palada a adaugat ca listarea Romgaz reprezinta „o tranzactie de mare succes” si datorita faptului ca este vorba despre un pret situat in limita superioara a intervalului de oferta, care, potrivit lui, plaseaza valoarea Romgaz cu mult inaintea altor companii comparabile din Europa Centrala si de Est. „Acest succes inregistrat arata increderea investitorilor in companie si managementul acesteia, precum si in programul de liberalizare a pretului gazelor pe care Romania l-a adoptat incepand cu 2012. Este sigur ca aceasta tranzactie va constitui un reper institutional si pe piata de capital. Prin faptul ca am avut aceasta listare arata ca avem cele mai bune standarde internationale ce pot fi atinse si de catre companiile din Romania. Este un semn de normalitate, normalitate institutionala, normalitate economica, cu o sincronizare a Romaniei cu institutiile internationale occidentale. O sincronizare ce a fost inceputa o data cu aderarea Romaniei la NATO si la UE si acum vedem un nou semn in aceasta directie cu institutiile internationale economice. Pasul necesar pe care Romania trebuie sa-l faca dupa sincronizarea politica si militara „, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

El a subliniat ca listarea Romgaz a suscitat si un interes puternic din partea investitorilor romani. „Aratam astfel ca si in Romania se poate construi o cultura a investitiilor in actiuni. Datorita cererii puternice pentru actiunile Romgaz, Guvernul a decis sa creasca transa de retail dedicata investitorilor mici de la 15% la 20% si sa ofere mai mult pentru investitorii romani, care, astfel, prin solicitarea lor, prin cererea puternica pe care au creat-o, si-au aratat sustinerea pentru una dintre companiile fanion ale Romaniei”, a mai adaugat Mirel Palada.

Un alt aspect ce trebuie mentionat in contextul listarii Romgaz, potrivit lui Palada, este cel al sustinerii din partea unor investitori internationali de inalta calitate, respectiv BERD. „Acesta reprezinta un alt semn serios de incredere in economia romaneasca. Avem, iata, astfel, un succes al economiei romanesti si al Guvernului Ponta”, a mai declarat purtatorul de cuvant al Guvernului. Primul-ministru Victor Ponta a deschis marti dimineata sedinta Bursei din Londra, in prima zi de listare a societatii romanesti Romgaz.

Recente