Avem o mantra, sa descoperi noi talente. De aceea nu pot incepe articolul fara sa mentionez cateva dintre aceste noi voci feminine care au trecut deja prin paginile virtuale: Elisa Victoria, Anna Pacheco, Tania Berta Judith si Elizabeth Duval.
Inchis in aceasta societate tehnologica plina de insulte, neopuritanism si opinii gratuite, este intotdeauna bine sa salvezi ziarul si sa ridici privirea de pe telefon. In ultimul timp, am vazut cum femeile incep treptat sa-si gaseasca locul cuvenit in proza, iar multi editori pariaza pe noi talente feminine.
Burta de magar de Andrea Abreu
In cazul meu, m-am indragostit de Andrea Abreu si de Panza de burro ei . Autoarea reuseste sa faca sa rezoneze cotidian si autentic, fara artificii, vocile canarelor, intr-o poveste magnifica despre doua fete si drumul lor catre maturitate.
Desigur, este de remarcat rolul editorului Sabina Urraca, un alt talent al prozei spaniole care, cu primul ei roman, Las Ninas Prodigio , a primit o mare primire din partea presei si a criticii.
Targul Anei Iris Simon
Nu scutita de controverse, exista cartea Anei Iris Simon, Feria . O acuzatie despre precaritatea milenara care a trecut granita literara pentru a se pozitiona in dezbaterea politica. Fie ca esti de stanga sau de dreapta, tanar sau batran, recomandarea mea este sa o citesti si apoi sa te gandesti daca sa-l critici sau nu.
Nu simt nimic de Liv Stromquist
Multi dintre noi cerem in acest 2021 putin mai mult umor, iar eseul grafic al lui Liv Stromquist, Nu simt nimic , a dat in cui. Stim ca aceasta autoare nu trebuie considerata un „nou talent”, datorita carierei sale extinse, dar importanta ei in tara noastra a inceput sa se faca remarcata dupa aceasta ultima lucrare. O analiza feminista a iubirii si a relatiilor in era narcisismului digital. Din cultura pop, Stromquist vorbeste despre sociologie si studii de gen intr-un mod foarte accesibil, reflexiv si documentat, fara a ne sufla capul.
Echoansias lui Irene Banos
Daca capetele ne explodeaza din cand in cand, sunt pofte ecologice precum Irene Banos si mine. Intr-o lume in care auzim continuu ca exista o data de expirare, ca schimbarile climatice sunt o realitate plauzibila, ca animalele dispar si, ce este mai rau, ca guvernele nu fac absolut nimic pentru a o controla, este normal sa apara anxietatea. Irene Banos este una dintre acele lumini care apare in mijlocul atat de mult intuneric pentru a ne ajuta, prin experienta ei, sa ne schimbam micile obiceiuri si sa devenim constienti. Fara sa cadem in catastrofism si intr-un mod foarte distractiv, ne invata, cu datele de pe masa, cum sa traim intr-un mod mai benefic pentru ecosistemul nostru.
Oameni normali de Sally Rooney
Sally Rooney vorbeste despre oameni normali si telenovele care critica sistemul capitalist actual. Tratarea unei teme universale precum dragostea si relatiile, din punctul de vedere a doi tineri si deliriorile lor emotionale. O poveste magnetica de devorat in vacanta.
Epoca memoriei de Clara C. Scriba
Daca preferati romanul istoric, recomandarea mea este Epoca memoriei , saltul in naratiune al Clarei C. Scriba care cucereste cititorii. Lucrarea se concentreaza pe povestea lui Paz Granell si a exilului ei din Valencia la Santiago de Chile, cand a izbucnit razboiul civil.
Ma ocup de design in ArteGB. Sunt milenar ca varsta si spirit, pentru ca imi pasa de mediu si nu cred tot ce spun ziarele. Imi place sa visez la distopii si universuri paralele pentru a le pune pe hartie cand ma trezesc. Sunt mai mult mistic decat rational si ma plictisesc oamenii care nu au pasiune pentru viata. Vorbesc mai mult despre filme decat dorm, dar ceea ce imi place sa fac cel mai mult in timpul zilei este sa rad.