Temuta criza a anilor 40

Nu Rata

Femeile par sa sufere mai mult de asa-numita criza a varstei mijlocii . Asta pentru ca trec printr-o etapa biologica in care nu sunt nici tinere, nici batrane. Deci, cum sa depasesti aceasta criza sau pur si simplu sa previi sa apara?

S-ar putea sa-ti fie frica sa nu imbatranesti sau sa nu mai fii tanar. Sau ambele in acelasi timp. Adevarul este ca criza anilor 40 este suferita de marea majoritate a femeilor si de asemenea de multi barbati. In cazul feminin se adauga faptul de a incepe sa treaca prin menopauza si simptomele pe care aceasta le presupune, atat fizice, cat si psihologice.

„Criza de mijloc” nu apare doar in ziua in care persoana stinge cele 40 de lumanari. Se poate dezvolta putin mai devreme sau mai tarziu. Este timpul sa incepem sa analizam ceea ce s-a facut pana acum si problemele pendinte care raman de rezolvat. Fara indoiala, in unele cazuri ideea de pensionare si pensionare este deja in jurul capului (desi mai sunt multi ani de trecut).

Caracteristicile crizei anilor 40

Expertii indica faptul ca exista doua tipuri de crize legate de varsta. Una dintre ele este evolutiva, care are de-a face cu anii pe care ii avem si cu schimbarile noastre biologice. Celalalt este circumstantial, motivat de schimbarile din mediu dar care ne afecteaza si pe noi personal. Criza celor 40 de ani este de caracter evolutiv .

Simptomele pot fi insotite de o imagine de depresie si anxietate , in special din cauza presiunilor sociale si familiale la atingerea unei anumite varste. De exemplu, daca acea persoana nu s-a casatorit sau nu a avut inca copii, si-a gasit un loc de munca bun sau si-a cumparat o casa, studiile spun ca este mai probabil sa se simta trista decat cineva care a indeplinit acele norme culturale.

Motivele acestei crize sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt nesiguranta, responsabilitatea excesiva sau rutina pentru o perioada lunga de timp, la fel si a avea parteneri conflictuali, constientizarea greselilor facute, plictiseala sau lipsa unor obiective clare.

Daniel Levinson, un psiholog american de pionier in aplicarea acestei notiuni de „criza a anilor 40” la psihologie , isi propune Teoria structurii vietii (1986) organizata in etape. Sosirea celui de-al patrulea deceniu de viata ar fi incadrata in perioada adulta mijlocie si ar fi caracterizata prin faptul ca oamenii vor deveni constienti ca toate scopurile pe care si-au dorit sa le atinga nu vor fi atinse.

Astfel, de la acea varsta, oamenii fantezeaza cu un plan de viata provizoriu; putin gandit si bazat pe iluzii oarecum utopice . In acest sens, acest autor considera ca la barbati, cele mai multe dintre aceste dorinte sunt legate de ocupatii de munca si axate pe cresterea personala sau spirituala. In timp ce, la femei, acel vis idilic se invarte mai mult in jurul casatoriei si familiei. Prin urmare, aceasta comparatie intre realizarile si planul idilic de viata ar fi geneza crizei anilor 40.

O noua perspectiva

Fara indoiala, unul dintre cele mai importante semne ale crizei anilor 40 este acela de a fi din nou „tanar”, adica de a avea din nou 20 de ani. Aceasta duce la cautarea unor noi experiente, a face lucruri care nu se puteau face inainte din diverse motive, imbracarea ca un adolescent, mersul in baruri sau discoteci etc.

Aceasta noua atitudine fata de viata poate deveni o noua trezire minunata,  o motivatie care ne scoate din rutina si ne imbogateste viata. Dar, poate provoca si o mare nostalgie care ne paralizeaza si ne face sa incepem sa dormim profund despre ceea ce a fost, uitand ca mai avem o multime de lucruri de facut.

Schimbarea pozitiva care poate emana din aceasta criza vine in parte din acceptarea faptului ca timpul a trecut , fara sentimente de furie sau neputinta. De asemenea, vine din a nu abandona prezentul si viitorul prin aducerea unui omagiu trecutului.

O reflectie buna si o reproiectare buna a vietii noastre, care este de fapt ceea ce ne cere corpul, ne vor face sa mergem inainte cu intelepciunea de acum si cu nelinistea tinereasca de altadata.

Ce putem face in aceasta criza?

Mentinerea unei atitudini pozitive este esentiala . Nu conteaza daca te fac sa observi ca esti deja „matur”, este bine sa stii ca varsta aduce experienta, anecdote si cunostinte. Mai ai multi ani inainte, nu merita sa-i petreci suferind.

Nu uita sa te bucuri. Experienta de a fi crescut si a trecut prin multe probleme te face si mai interesant si mai pregatit pentru ceea ce urmeaza. Vei avea un mai mare stapanire de sine si vei cunoaste consecintele actiunilor tale. Amintiti-va ca cel mai bun moment este aici si acum.

Nu asociati tineretea cu fericirea. In fiecare etapa a vietii poti trai cu bucurie si plinatate.

In sfarsit, s-ar putea spune ca esti in mijlocul vietii. Este un moment bun sa te gandesti la ceea ce ai facut deja si, de asemenea, in viitor, pentru ca mai sunt multe de facut. Orice modificare dorita de acum inainte va trebui evaluata si analizata cu atentie.

Recente