Sfaturi cum sa faci fata concurentei

Nu Rata

Concurenta face parte din multe situatii din viata si poate fi chiar o forta motivanta. Cu toate acestea, nivelurile nesanatoase ale concurentei te pot face sa te simti presata, geloasa, anxioasa si profund frustrata. Prin crearea si respectarea liniilor directoare pentru a te intelege bine cu ceilalti si prin practicarea unor obiceiuri bune de gandire, poti lucra mai eficient si te poti simti mai bine cu tine.

Daca de curand ai inceput sa ai concurenta la munca, printre prieteni, sau in viata romantica, si nu stii cum sa-I faci fata, citeste mai jos.

Actioneaza cu gratie

Nu poti sa garantezi ca vei reusi intotdeauna, dar poti prelua controlul asupra a cea ce simti. Fie ca esti la serviciu, la scoala, la sport sau in orice alt tip de mediu competitiv, concentreaza-te pe manifestarea unui caracter bun. Fii mandra de eforturile altora si ale tale, indiferent cine iese pe primul loc.

Practica empatia

Cand simti presiunea concurentei, i-a un moment pentru a lua in considerare cum se simt si ceilalti. Este posibil sa fie in aceeasi situatie ca si tine. Obisnuind sa gandesti in afara propriilor obiective si preocupari, vei dezvolta o atitudine mai sanatoasa fata de concurenta. Pentru a practica vizionarea lumii din perspectiva altor oameni, pune-ti intrebari simple precum ,,Stiu de ce vreau sa obtin aceasta promotie – de ce ar putea-o dori John Doe?”. Daca vezi pe strada o escorta, care are nevoie de ajutor, nu ezita sa o ajuti. Munca ei nu are legatura cu faptul ca tu poti alege sa fii o persoana empatica.

Foloseste-ti simtul umorului

Adesea presiunea concurentei poate fi difuzata cu o gluma, despre o prostituata intra intr-un bar. Razi putin de tine cand faci o greseala si concentreaza-te pe imbunatatire, in ritmul propriu. De exemplu, daca joci un joc de baschet si iti lipseste cel de-al zecelea pointer de trei la rand, spune ceva pentru a te distra putin, de genul ,,Uau, mingea aia nu are chef sa intre astazi in plasa. ” Doar mergi mai departe si apoi poti practica in timpul liber, daca doresti. De asemenea te poti relaxa, pentru a uita de probleme. Poti iesi la un date cu un barbat de pe matrimoniale sex, cu o baie lunga, cina la un restaurant, sau poti iesi cu prietenii. Iar daca consideri ca un partener te va ajuta sa treci peste problemele si dificultatile concurentei, gaseste-l pe matrimoniale, locul unde are grija de timpul si placerile tale. Odata ce vei intra in lumea matrimonialelor, vei vedea ca stresul se va reduce, dragostea va intra in viata ta din nou, si viata sexuala va fi mai implinita.

Evita si recunoaste concurenta ascunsa

Uneori, competitia nu este la fel de explicita ca lupta pentru a castiga un joc sau un premiu. In schimb, oamenii pot exprima atitudini competitive mai subtil prin lucrurile pe care le spun. Acest tip de concurenta ascuns, indirect agresiv, poate fi la fel de stresant si este de obicei inutil.  Poti recunoaste si evita cazurile de concurenta ascunse. Daca colegul tau primeste o promotie pe care ti-ai dorit-o cu adevarat, evita afirmatiile agresive indirecte, de genul ,,Oh, am crezut ca vor pe cineva cu mai multa experienta”. In schimb, spune ceva pozitiv, cum ar fi ,,Ei bine, asta suna ca o mare oportunitate pentru tine’’. Daca primesti o promotie si un coleg spune ceva competitiv tie, raspunde cu ceva de genul ,,Am muncit din greu pentru a obtine abilitatile si experienta pentru aceasta noua pozitie”, chiar daca pe la spate el te va numi o ” curva”. Alege tu, sa fii persoana buna.

Fii constienta ca ai de-a face cu altii care joaca murdar

A face fata cu inselatorii si cu incalcarea regulilor poate fi foarte frustrant atunci cand incerci sa faci lucrurile corect. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand miza este mare, cum ar fi atunci cand incerci sa castigi un titlu sau un premiu. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face individual ca parte a unui grup pentru a reduce inselaciunea. Evita totusi, insultele ca ” curva” sau ”zdreanta”, caci nu te va pune intr-o lumina buna.

Scoate in evidenta trisatul si inselaciunea

Nu trebuie sa ,,spui” cuiva in mod individual, dar daca observi ca se intampla ceva in neregula, sugereaza tuturor ca ceva nu e bine. Chiar daca ai dovezi definitive ca regulile au fost incalcate, s-ar putea sa nu fie treaba ta sa chemi pe cineva. Daca in mod normal raportezi unui supraveghetor, antrenor sau altei autoritati, anunta-l despre aceasta problema si decide ce sa faci in legatura cu aceasta. Creeaza un pact ,,fara inselaciune” cu colegii de echipa, colegi de munca etc.

Creeaza un mediu pozitiv

Cei implicati intr-un domeniu sau situatie competitiva au adesea puterea de a alege atmosfera dorita. Daca oamenii lucreaza in colaborare in loc sa concureze cu orice pret, poate exista loc atat pentru o concurenta sanatoasa, cat si pentru o crestere. Poti scrie niste reguli pentru concurenta in scoala ta la locul de munca etc. pe care toata lumea le va urma, cum ar fi ,,Nu arunca-ti gunoiul in strada”, ,,Pastrati informatiile salariale private” ,sau ”Nu folositi insulte ca curva sau zdrente”, etc.

Recente