Puterile occidentale isi exprima indignarea in timp ce Belarusul este acuzat de deturnarea avionului

Nu Rata

Tarile occidentale si-au exprimat indignarea fata de devierea fortata a unui avion care transporta un activist bielorus pe un zbor intern al UE duminica. Liderii UE trebuie sa discute raspunsul lor la ceea ce executivul uniunii a numit ,,deturnare”, iar departamentul de stat american a declarat ca este ,,un act socant”.

Belarus a fortat avionul, care se indrepta spre Lituania, sa aterizeze la Minsk, pretinzand o amenintare cu bomba asupra aeronavei. A fost arestat jurnalistul si activistul belarus Roman Protasevici.

Tanarul de 26 de ani se afla la bordul avionului Ryanair, care zbura din Atena. Aeronava trebuia sa aterizeze in Vilnius, dar se afla inca in spatiul aerian din Belarus, cand autoritatile din Belarus au amestecat un avion de vanatoare si l-au deviat catre capitala tarii.

Martorii au spus ca activistul era ,,super-speriat” si le-a spus colegilor pasageri ca va fi pedepsit cu moartea.

Presa de stat din Belarus a declarat ca presedintele Alexander Lukasenko a dat personal ordinul pentru mutare in urma alertei cu bomba, care sa dovedit a fi falsa. Avionul a aterizat la Vilnius la mai mult de sase ore dupa sosirea programata.

Lukasenko: cel mai longeviv conducator al Europei

,,Daca grabesti nu ne pasa”: Brutalitatea in Belarus

De cand a castigat alegerile disputate in august anul trecut, domnul Lukashenko, in varsta de 66 de ani, care a condus tara din 1994, a reprimat vocile contrare. Multe persoane din opozitie au fost arestate, in timp ce altele au fugit in exil.

Incidentul a adus o condamnare aspra din intreaga Uniune Europeana, tarile cerand eliberarea imediata a dlui Protasevich si o ancheta completa. Presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a cerut UE sa impuna noi sanctiuni economice Belarusului in cadrul sedintei de luni a liderilor sindicali.

Zeci de oficiali din Belarus, inclusiv presedintele Lukasenko, sunt deja sub sanctiuni UE, inclusiv interdictii de calatorie si inghetarea activelor, impuse ca raspuns la represiunea asupra oponentilor.

Ursula von der Leyen, seful Comisiei Europene, a declarat ca ,,comportamentul revoltator si ilegal … va avea consecinte”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a condamnat ,,actul socant” si a declarat ca administratia presedintelui Joe Biden ,,se coordoneaza cu partenerii nostri cu privire la urmatorii pasi”.

Seful Comitetului pentru relatii externe al Senatului SUA, Bob Menendez, a emis o declaratie cu unii dintre omologii sai din Parlamentul European, denuntand ,,un act de piraterie” si solicitand interzicerea zborurilor peste Belarus.

Cum a fost deviat zborul?

Zborul FR4978 s-a indreptat spre est spre Minsk, cu putin timp inainte de a ajunge la granita cu Lituania. Grecia si Lituania au numarat 171 de pasageri la bord.

Intr-un comunicat, Ryanair a declarat ca echipajul a fost ,,informat de Belarus (Controlul traficului aerian) cu privire la o potentiala amenintare la adresa securitatii la bord si a fost instruit sa devieze catre cel mai apropiat aeroport, Minsk”.

Traseul de zbor, vizibil pe site-ul Flightradar24 , sugereaza ca avionul era de fapt mai aproape de Vilnius decat de Minsk cand s-a intors.

Ryanair a spus ca controalele din Minsk nu au gasit ,,nimic neplacut”, dar nu a facut nicio mentiune despre dl Protasevich. Avionul a aterizat in cele din urma in Vilnius la aproximativ 21:30, ora locala (18:30 GMT).

Unii pasageri au descris ca l-au vazut pe domnul Protasevici aratand nervos in timp ce incidentul se desfasura. „Tocmai s-a intors catre oameni si a spus ca se confrunta cu pedeapsa cu moartea”, a declarat pentru agentia de presa AFP Monika Simkiene, in varsta de 40 de ani.

Un alt pasager a declarat pentru agentia de stiri Reuters ca dl Protasevich a deschis un dulap de birou dupa ce li s-a spus despre diversiune, a scos un laptop si un telefon si i le-a dat unei insotitoare. Nu i s-a permis sa reincarce zborul, a spus presedintele lituanian.

De ce ar fi fost vizat dl Protasevici?

Domnul Protasevich este fost editor al Nexta, o operatiune media cu un canal Telegram. A parasit Belarusul in 2019 pentru a locui in exil in Lituania. De acolo a acoperit evenimentele alegerilor prezidentiale din 2020, dupa care a fost acuzat de terorism si incitare la revolte.

Nexta a jucat un rol cheie pentru opozitie in timpul votului, care a fost castigat de domnul Lukasenko si este considerat pe scara larga ca fiind trucat. A continuat sa faca acest lucru in urma consecintelor sale, in special cand guvernul a impus intreruperi de stiri.

Liderii occidentali l-au sustinut pe Svetlana Tikhanovskaya, liderul opozitiei care a obtinut victoria la alegeri inainte ca aceasta sa fie fortata sa plece in Lituania.

Zeci de mii de protestatari au strans luni cateva luni capitala Minsk, furiosi pe declaratia de victorie a domnului Lukasenko. Au existat numeroase cazuri de brutalitate politieneasca si aproximativ 2.700 de urmariri penale numai in acest an.

Recente