Pentru a arata impecabil, femeile recurg deseori la tot felul de artificii. Care dintre noi nu si-a dorit sa aiba gene lungi, dese si definite, ca acelea din reclamele de la televizor?
Foarte multe am apelat la gene false, care creeaza un efect dramatic si dau privirii intensitate. Cu toate acestea, folosirea acestora poate aduce prejudicii sanatatii ochilor. Modista.ro iti prezinta principalele riscuri ale utilizarii catorva artificii populare in randul femeilor.
Genele false
Medicul oftalmolog te avertizeaza ca aplicarea genelor false poate dauna sanatatii ochilor. In primul rand, risti sa iti contaminezi ochii cu bacterii periculoase, responsabile pentru producerea infectiilor. Genele naturale au rolul de a filtra praful si de a elimina particulele de praf si corpurile straine. Genele false contribuie la ancorarea acestora pe pleoapa. O alta problema provocata de genele false este alergia la adezivul cu care sunt lipite. De cele mai multe ori acesta contine formaldehida, o substanta cu potential alergenic foarte mare. Simptomele alergiei includ inflamarea pleoapelor, mancarimi si inrosirea ochilor, care incep sa lacrimeze intens.
Unghiile false
In vremurile noastre agitate, femeile nu mai au timp sa se ocupe singure de ingrijirea unghiilor. De aceea, foarte multe prefera sa viziteze o data la doua, trei saptamani un salon profesionist unde se aplica unghii false din acril. Manichiuristii insista ca acestea sunt unghii “permanente” si ca trebuie sa fii constienta ca daca alegi sa iti pui, trebuie sa le si intretii, pentru ca nu le poti da jos singura, acasa. Unghiile false pot cauza infectii cu bacterii sau ciuperci care, lasate netratate, pot duce la pierderea unghiilor naturale. Mai mult, daca instrumentarul cu care s-a lucrat nu e sterilizat, risti sa te alegi cu boli grave, de la simple afectiuni dermatologice, la hepatita C si HIV. Scoaterea unghiilor false provoaca traume ale unghiei care se va mentine intr-o stare de fragilitate timp de aproximativ 3 luni.
Extensii de par
Un grup de cercetatori din Anglia a cerut Comisiei Nationale pentru Sanatate interzicerea extensiilor de par pe motiv ca pot avea efecte devastatoare asupra sanatatii parului si scalpului. Desi demersul lor nu a avut niciun efect, medicul dermatolog recomanda sa eviti extensiile de par intrucat acestea pot provoca probleme serioase de sanatate. Foarte multe femei care si-au pus extensii, si-au pierdut o parte din par, altele au facut alergii, iritatii sau eczeme pe scalp datorita igienei deficitare. Extensiile trag parul, rupandu-l uneori din radacina si ducand la asa zisa alopecie areata (zone fara par pe scalp).
Bronzarea cu spray
Desi aceasta metoda este considerata mult mai sigura decat bronzarea clasica, este foarte controversata. Substanta principala folosita in saloane este DHA-ul, sau dihidroxiacetona, un zahar cu efect de colorare. DHA-ul este considerat sigur pentru uz extern, dar nu exista studii facute pentru a evalua siguranta produsului in cazul in care este inghitit sau inhalat. Medicii recomanda sa eviti aceasta procedura daca suferi de astm sau alergii la polen, praf sau alte substante. De asemenea, daca ai pielea foarte sensibila, e bine sa te gandesti de doua ori inainte sa apelezi la bronzarea cu spray.
Procedeele contemporane de infrumusetare sunt considerate de foarte multi simple mofturi. Este clar ca unele din ele pot avea efecte nocive asupra sanatatii. Daca totusi alegi sa apelezi la artificiile mentionate mai sus, asigura-te ca iti faci programare la un salon serios, cu experienta si profesionisti pregatiti. Nu te lasa pe mana oricui si fii cumpatata. Nu exagera cu mijloacele artificiale de infrumusetare si iti vei pastra sanatatea.