Pericolul real al unei mentalitati fixe

Nu Rata

Exista un motiv bine stabilit pentru care unii oameni tind sa aiba un succes extrem in viata, in timp ce altii abia isi pot atinge capetele in timp ce se confrunta cu o diversitate de emotii negative pe parcurs. Exista un motiv bun pentru care unii indivizi pot cultiva si mentine obiceiuri sanatoase, in timp ce altii se lupta cu dependentele. Deci, care este motivul?

Mintea este un lucru incredibil. Incorporeaza totul – ganduri, emotii, idei, credinte, atitudini, dorinte, motivatii si practic fiecare aspect al vietii noastre. Comportamentul nostru (actiunile) sunt influentate de mintea noastra, deci totul trebuie sa inceapa cu un gand, care apoi va fi transpus in realitatea fizica.

Convingerile noastre sunt influentate de mediul nostru extern, iar gandurile, emotiile si actiunile noastre fac obiectul convingerilor noastre actuale. Prin urmare, afirmand ca succesul unei persoane (personal si profesional) poate fi modificat odata ce mentalitatea persoanei sufera modificari.

Cine va poate schimba mentalitatea? Doar tu! Unii ar sustine ca parintii, profesorii si personalitatile au cel mai important rol, dar asta numai daca le permiteti. Versiunea dvs. despre dvs. este complet diferita de versiunea altora. Nici macar prietenul tau cel mai bun, sotia / sotul sau mama / tatal nu pot cunoaste de fapt adevaratul tau.

Desigur, majoritatea dintre noi nici macar nu ne cunoastem pe noi insine, si aceasta este o problema majora care trebuie rezolvata imediat. Cum poti face asta?

In momentul in care incepi sa iti pese de minte si de circumstantele tale interne in momentul in care vei incepe sa schimbi ceva. Probabil de aceea sunteti aici, cititi aceasta postare, cautati sfaturi despre cum sa va imbunatatiti.

Exista infinite tipuri de mentalitati, totusi putem distinge foarte usor doua mari categorii: fixe si datorate. Sa exploram subiectul mai departe.

Ce este o mentalitate fixa?                                                                       

Dupa cum a fost clasificat de Carol Dweck, un psiholog celebru care a studiat aspectele mentalitatii pentru intreaga ei viata, o mentalitate fixa   este o mentalitate care cauta validare. Individul construieste un anumit grad de cunostinte si abilitati din diverse motive. Apoi, in loc sa le imbunatateasca in mod constant, persoana devine in cautarea validarii de la ceilalti, incercand sa se demonstreze in diverse moduri.

O persoana cu o mentalitate fixa   poate cultiva cu usurinta indoieli, confuzie si obiceiuri de amanare, deoarece esecurile o fac vulnerabila.

Ce este o mentalitate de crestere?

O mentalitate orientata spre crestere isi incepe existenta in acelasi mod ca mentalitatea fixa, doar ca exista o diferenta cheie pe termen lung. O persoana care are o mentalitate de dezvoltare creste cunostinte si abilitati in timp ce cauta stapanire si excelenta. Aceasta persoana nu se va opri sa se laude pe sine, ci mai degraba va continua sa castige experiente mai puternice care il vor duce mai aproape de ,,perfectiune”.

Persoana orientata spre crestere percepe esecurile ca un feedback util. Nu se opreste sa se intrebe daca este apreciat de altii sau daca ar trebui sa faca mai mult pentru a impresiona. Persoana orientata spre crestere cauta excelenta prin practica. Aceasta implica consistenta si persistenta. Atunci cand esueaza, nu se descurajeaza, ci mai degraba motivat sa reuseasca data viitoare.

Cum sunteti afectat de o mentalitate fixa?

Este important de retinut ca nu intram intr-o singura categorie. Mentalitatea fiecarei persoane variaza, deoarece nu exista posibilitatea ca o mentalitate sa fie complet fixata. Fiecare experienta (chiar si cele mai semnificative) produce schimbari in mentalitatea noastra, deci recunoasterea acestui prim aspect este cheia unei imbunatatiri a constiintei de sine.

In anumite situatii, abordam o mentalitate fixa, intampinand provocarile cu frica, furie, amanare etc. Tot ceea ce gandim, simtim si facem, va provoca un efect.

Gandurile tale fac ca emotiile sa se intample, in timp ce emotiile incurajeaza adesea sa se faca actiuni. Evident, actiunile vor declansa efecte in realitatea noastra fizica, deci este un ciclu care continua si continua. Cu cat o stapanim mai bine, cu atat vom obtine rezultate mai bune in viata noastra.

Cum sa treceti la o mentalitate de crestere?

Trecerea la o mentalitate de crestere nu este cu siguranta un lucru usor, nici macar pentru cei mai buni dintre noi. Dupa cum am mentionat, mentalitatea noastra poate fi fixa   sau orientata spre crestere, in functie de situatie. Fiecare persoana are propriile sale probleme, provocari, contracarari si temeri.

Prima cheie a imbunatatirii este constientizarea de sine. Cu cat esti mai constient de mentalitatea ta, cu atat vei putea sa o schimbi. Cand va aflati in fata emotiilor negative, cautati sa le gasiti radacinile.

A doua cheie pentru imbunatatirea mentalitatii dvs. este cunoasterea. Cu cat citesti si inveti mai mult, vei obtine un impuls mai mare pentru a cauta mai departe.

A treia cheie este puterea de vointa. Odata ce ati identificat ce trebuie sa faceti si ati dobandit cunostintele necesare pentru a produce schimbari de lunga durata, trebuie sa va folositi vointa. Cunoasterea fara actiune nu duce la nimic si, cel mai adesea, luarea unei actiuni consistente necesita motivatie si forta – aspecte care sunt stimulate de cantitatea de vointa pe care o are o persoana.

Concluzie

A te imbunatati inseamna mai ales sa-ti imbunatatesti mentalitatea. Ori de cate ori te lupti cu progresul, fii constient de faptul ca exista o problema in mentalitatea ta. Dupa cum ati inteles, nu exista ,,fix”. Totul se schimba, totul se schimba si totul va deveni usor diferit pe masura ce trece timpul.

Recente