Iohannis, la reuniunea extraordinara a Consiliului European

Nu Rata

Presedintele Klaus Iohannis va participa, luni si marti, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, care se va desfasura la Bruxelles. Sefii de stat si de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene vor discuta si despre „posibile sanctiuni” ale blocului comunitar impotriva Belarusului, care a fortat un avion de linie sa aterizeze la Minsk si a arestat un opozant al regimului Lukasenko, a anuntat un purtator de cuvant al Consiliului European. Pe de alta parte, in cadrul reuniunii, presedintele Iohannis va pleda pentru implementarea rapida si unitara a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterand ideea ca acestea sa nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetatenilor la libera circulatie.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European mai vizeaza coordonarea la nivelul Uniunii Europene in contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbarilor climatice, relatiile Uniunii cu Rusia si cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, referitor la pandemia de COVID-19, presedintele Iohannis va sustine asigurarea unei coordonari stranse intre statele membre, precum si mentinerea unei abordari vigilente in continuare.

„Presedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapida si unitara a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterand ideea ca acestea sa nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetatenilor la libera circulatie. Presedintele Romaniei va sustine, totodata, operationalizarea cat mai rapida a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, arata Administratia Prezidentiala..

Seful statului va sublinia, referitor la combaterea schimbarilor climatice, necesitatea crearii unui cadru legal flexibil care sa permita statelor membre ale Uniunii sa identifice cele mai bune solutii pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu anul 1990.

Presedintele Iohannis se va pronunta pentru asigurarea unei partajari echitabile a eforturilor, astfel incat contributiile fiecarui stat membru, in special in termeni de costuri, sa nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economica a acestora, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Legat de relatiile dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa, presedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitara si solidara din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, va sustine necesitatea elaborarii unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relatiilor cu Federatia Rusa.

Presedintele Klaus Iohannis va evidentia, referitor la relatiile UE cu Marea Britanie, necesitatea mentinerii unei abordari constructive a Uniunii bazate pe principiile unitatii, solidaritatii si nediscriminarii.

„Pe de alta parte, in ceea ce priveste tratamentul diferentiat aplicat de autoritatile britanice cetatenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de munca, presedintele Romaniei va insista ca statele membre si institutiile europene sa faca demersuri sustinute pentru a convinge autoritatile britanice sa aplice un tratament nediscriminatoriu fata de toti cetatenii Uniunii Europene”, mai arata Administratia Prezidentiala.

Recente