Ce este contractul de comodat auto

Nu Rata

In ziua de azi, imprumuturile sunt practicate extrem de des, indiferent ca este vorba de bani, o masina, sau chiar si un imobil. De asemenea, si acordurile pentru stabilirea cadrului legal in ceea ce priveste returnarea bunurilor, sunt foarte importante. Atunci cand avem nevoie de o masina si recurgem la un imprumut, este absolut necesar sa incheiem un contract de imprumut al masinii. Acesta poarta numele de contract de comodat auto. In continuarea acestui articol, iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre contractul de comodat auto.

O masina poate fi imprumutata prin incheierea unui contract de comodat auto

Pentru mai multe informatii legate de contractul de comodat auto, viziteaza https://ad-avocat.ro/contractul-de-comodat-auto/ . Un autoturism poate fi imprumutat unei alte persoane pentru a fi utilizat pe drumurile publice atat din tara cat si din strainatate. Insa, acest lucru nu poate fi facut pur si simplu, ci este nevoie de incheierea unui contract de comodat auto intre ambele parti. Exista 3 caracteristici principale pentru ca acest contract sa fie unul perfect valid. In primul rand, trebuie sa fie real, adica trebuie sa fie incheiat printr-un acord de vointa a ambelor parti. In al doilea rand, este important de stiut ca beneficiarul nu va plati impozitul, asigurarea sau contravaloarea autoturismului. In al treilea rand, acest contract este unilateral, ceea ce inseamna ca beneficiarul este obligat sa restituie autoturismul la data scadenta care este specificata in contract.

Actele necesare pentru imprumut

Pentru acest tip de imprumut, este nevoie de anumite documente, precum actele de identitate ale ambelor parti, certificatul fiscal care se elibereaza de catre Directia Generala de Impozite si Taxe, talonul si cartea masinii. In ceea ce priveste costurile, acestea pot fi diferite in functie de biroul notarial unde se incheie contractul. Daca este vorba de o persoana juridica, atunci pe langa actele mentionate mai devreme, se mai adauga si actul constitutiv, precum si hotararea Adunarii Generale a Asociatilor. Totodata, daca masina este detinuta printr-un contract de leasing, atunci este nevoie de acordul firmei de leasing pentru inceierea unui contract de comodat auto. Toate aceste aspecte trebuie respectate in totalitate astfel incat sa nu existe nici un fel de probleme din punct de vedere legal. Orice incalcare a legii va fi sanctionata. Un avocat online te poate ajuta cu privire le incheierea unui astfel de contract. Afla mai multe de pe iraf.ro.

Ce trebuie sa contina contractul de comodat auto

Acest contract trebuie sa contina anumite detalii importante. Acesta trebuie sa inceapa cu data incheierii conventiei dintre cele doua parti. Clauzele care trebuie sa se regaseasca in contract includ: datele partilor, durata, obligatiile partilor, incetarea contractului, forta majora, obiectul contractului cu datele de identificare ale masinii, notificari intre parti, solutionarea litigiilor, clauze finale si semnaturile partilor. Acest tip de contract este unilateral, iar acest lucru inseamna ca impune unele obligatii beneficiarului. Cu toate acestea, cel care detine masina are obligatia de a achita cheltuielile in ceea ce priveste lucrarile de conservare a autoturismului. In plus, acesta trebuie sa plateasca si despagubiri materiale daca apar unele probleme ale masinii. Proprietarul mai are si obligatia de a achita toate cheltuielile referitoare la dreptul de proprietate, asigurarea RCA si impozitul pe vehicul.

Recente