Mitingul PMP: Semnale, mesaje și absențe – ANALIZA

Nu Rata

Deși declarativ manifestația a fost un protest fața de creșterea incepand cu 1 aprilie a accizei la carburant („Ponta te arde cu pompa”), mitingul de sambata al PMP a vrut sa fie mai mult decat atat.

Semnale și mesaje

PMP a vrut sa dea in primul rand semnalul ca partidul iși propune sa devina singura alternativa la actuala guvernare. „Sa dam semnalul ca vom salva aceasta țara”, a spus de pe scena Elena Udrea, iar aceasta sintagma poate fi tradusa tocmai prin dorința PMP de a deveni Opoziția cu „O” mare.

Pentru aceasta nu este insa suficient sa ai o locomotiva precum Traian Basescu; este in egala masura nevoie și de o buna organizare in teritoriu. Mobilizand 10.000 de oameni la protest (aduși din țara cei mai mulți dintre ei), PMP pare sa fi trecut testul pe care și l-a dat singur. In context, incercarea PDL de a umbri manifestarea noului partid prezidențial prin organizarea „pe repede inainte” a unui minimarș cu 2-300 de persoane care au mers la sediul Guvernului, a devenit ridicola.

La organizarea in teritoriu a PMP a contribuit decisiv venirea Elenei Udrea in noua formațiune (detalii aici), iar acest lucru a fost recunoscut inclusiv la mitingul de sambata de „maestrul de ceremonii”, Florin Popescu, cel care a introdus-o pe Udrea (aceasta a vorbit ultima, ca lider de facto ce este) spunand „Elena, cea care de cand a venit a dus partidul la aproape 10 la suta”.

Daca meritele ei organizatorice in creșterea electorala a PMP sunt imposibil de contestat, prestația Elenei Udrea in calitate de orator este inca departe de ceea ce ar trebui sa fie. Acest lucru a fost evident și sambata, fie și numai daca ne gandim la stangacia de a da tonul la scandarile de „Jos Ponta”, „Ba-ses-cu” sau Pe-Me-Pe” de pe scena. Dar dincolo de asta, in discursul sau, Udrea a dat cateva mesaje care ne arata ce ne va spune Mișcarea Populara in campania pentru europarlamentare.

„Ponta, du-te acasa. Jos Ponta”, este un mesaj clasic rostit de Udrea și care va fi folosit puternic in campanie, pentru a sublinia cine reprezinta cu adevarat opoziția. „PMP este adevarata opoziție la acest Guvern”, a ținut sa intareasca Elena Udrea sambata.

Este interesant ca ea a ținut sa arate ca „opoziția nu este PNL”, dar a ignorat PDL. „Nu PNL-ul domnului Antonescu, cel care acum s-a prins și el ca Victor Viorel n-o sa-l puna sa candideze la prezidențiale”, a punctat Udrea, aducand aminte ca Antonescu era „braț la braț” cu Ponta cand „au incercat sa dea o lovitura de stat”. „Nu mai avea rabdare sa ajunga la Cotroceni! Ei, nici nu va ajunge vreodata”, a afirmat Udrea despre Antonescu. Atacul la liderul liberal și la PNL arata ca nu publicul acestui partid este vizat de PMP, ci cel al PDL (mai greu atragi un votant al PNL spunandu-i ca a participat indirect la o lovitura de stat, decat unul al PDL care crede deja acest lucru).

Un alt mesaj ce merge in aceeași direcția a incercarii de a atrage electorat de la PDL, este evocarea in discursul ținut de Udrea a lui  Traian Basescu. Deputata a amintit de faptul ca președintele a semnat vineri Petiția PMP impotriva taxei pe carburanți. „Traian Basescu a demonstrat ieri ca a ales Mișcarea Populara”, a punctat Udrea, dand un nou mesaj spre electoratul (in scadere) al PDL.

Pe democrat-liberali Udrea s-a ferit sa-i atace direct chiar și cand a fost intrebata de ziariști despre marșul de cateva sute de persoane organizat sambata și care avea drept scop punerea in umbra a manifestarii PMP. Deputata s-a mulțumit sa spuna ca ii pare rau ca se incearca „sabotarea acțiunilor PMP” și ca opoziția ar fi unita (exact mesajul pe care il așteapta simpatizanții dreptei pro-prezidențiale). „Din pacate opoziția este slaba pentru ca cei care ar trebui sa fie uniți in opoziție sunt orgolioși, sunt vanitoși. Și are de caștigat aceasta guvernare. Imi pare rau ca au facut asta”, a spus Udrea.

In fine, in discursul sau, șefa de facto a PMP a avut un cuvant (nu foarte convingator) și pentru electoratul care de obicei nu voteaza. „Suntem un partid tanar. PMP este un partid al oamenilor de buna credința, indiferent ca au mai facut sau nu politica”, a aratat Udrea, care și-a numit din nou partidul „cel al oamenilor in blugi”. Deputata n-a pedalat insa foarte puternic pe mesajele pentru nevotanți. Asta probabil pentru ca pare deja o axioma faptul ca la alegerile europarlamentare nu vine decat „nucleul dur” al partidelor, tema fiind prea indepartata pentru a putea aduce oameni care de obicei nu voteaza.

Deocamdata, miza pe termen scurt e evidenta: PMP vrea sa „fure” cat mai mult din electoratul (și din structurile) PDL.

Absențe

Mitingul PMP de langa Ateneu a inregistrat trei absențe simbolice, pe care le vom trece in revista mai jos.

1. Traian Basescu. Deși i s-a rostit numele, șeful statului n-a participat la manifestare (deși atenție, nu suntem inca in campanie electorala). Jurnalistul Ion Cristoiu a remarcat foarte bine dificultatea de coabitare pe care o are președintele Traian Basescu cu șeful de partid Traian Basescu. Deși PMP este partidul sau și toata lumea știe acest lucru, Basescu se ferește sa apese pana la capat pedala implicarii politice. De aceea, el se duce vineri sa semneze „ca cetațean” Petiția PMP, dar nu vine sambata la mitingul care (chipurile) promoveaza aceeași Petiție. In perspectiva campaniei electorale, o implicare efectiva și angajata a lui Traian Basescu va fi ultra-necesara Partidului Mișcarea Populara. Iar „portița” care ar putea fi exploatata – pentru ca președintele sa poata juca in continuare comedia „neimplicarii implicate” – este cea a susținerii pe care ar putea-o acorda listei PMP „in calitate de parinte”.

2. Ajungem in acest fel la cea de-a doua absența de pe scena mitingului PMP: Elena Basescu. Deși formațiunea intenționeaza sa o puna pe lista de candidați pentru un nou mandat in Parlamentul European, fiica cea mica a președintelui se ferește sa apara alaturi de noul ei partid. Poate ca „EBA” este ținuta intr-adins la fereala, dar daca aceasta va fi strategia PMP (de a o pune pe lista, fara sa se afișeze prea mult cu ea) e greu de crezut ca va pacali pe cineva. Daca se gandește ca pierde puncte din cauza Elenei Basescu, PMP ar putea sa n-o includa pe lista. Daca insa vrea s-o susțina, acest lucru trebuie asumat: absența ridica mai multe semne de intrebare decat prezența.

3.Marea absența de la mitingul PMP – dar și din viitoarea campanie a partidului – este cea a Monicai Macovei. Daca ar fi reușit sa o atraga de partea lui, Traian Basescu ar fi dat cu adevarat o lovitura mortala PDL-ului in perspectiva europarlamentarelor. Relația total compromisa dintre Macovei și Elena Udrea a facut ca lucrurile sa stea așa și nu altfel. Vasile Blaga nu s-a dezis și a facut totuși o gafa, dandu-i Monicai Macovei abia locul al doilea pe lista PDL (dupa eternul Teodor Stolojan). Ramane de vazut cat va conta faptul ca Macovei se afla (pentru prima data) in tabara opusa celei a președintelui. Deocamdata, absența Monicai Macovei s-a vazut sambata: Elena Udrea n-a rostit nici un cuvant despre tema Justiției, tema ce poate fi socotita un adevarat lait-motiv al aparițiilor lui Traian Basescu in cei zece ani de mandat prezidențial.

Recente