Japonia intensifica vaccinarile in masa in Tokyo si Osaka pe fondul cresterii Covid

Nu Rata

Japonia a demarat un program de vaccinare in masa in Tokyo si Osaka, pe masura ce criza Covid se inrautateste. Armata a infiintat centre care ofera mii de impuscaturi in fiecare zi, acordand prioritate persoanelor in varsta. Aproximativ 1,9% din populatie este complet vaccinata.

Sistemul eficient de asistenta medicala din Japonia a fost din ce in ce mai coplesit de ultima crestere, unele spitale ramanand fara paturi si ventilatoare. A dus la cresterea presiunii publice pentru a anula Jocurile Olimpice de la Tokyo in iulie.

Parti mari din Japonia se afla in prezent in stare de urgenta pentru a oferi autoritatilor regionale mai multa putere de a pune in aplicare masuri impotriva pandemiei. Tara a inregistrat peste 700.000 de infectii si 12.000 de decese Covid-19 cauzate de virus.

De ce Japonia nu anuleaza Jocurile Olimpice de la Tokyo?

Mecanismul de vaccinare in masa este condus de fortele japoneze de aparare si este programat sa se intinda in urmatoarele trei luni. Oficialii intentioneaza sa vaccineze pana la 5.000 de persoane in Tokyo si 2.500 in Osaka in fiecare zi cu jab-ul Moderna recent aprobat, in timp ce in iunie si iulie aceasta capacitate va fi dublata.

Facilitati de vaccinare in masa sunt, de asemenea, planificate pentru alte orase importante, cum ar fi Kobe si Nagoya.

Autoritatile spera ca pana la sfarsitul lunii iulie, persoanele in varsta de 65 de ani si peste vor fi terminat vaccinarile.

Tara a inceput sa isi vaccineze oamenii doar in februarie, mai tarziu decat majoritatea celorlalte tari dezvoltate.

Anunturile anterioare de vaccinare, care au fost efectuate de autoritatile municipale din intreaga tara, au acordat prioritate asistentei medicale si altor lucratori de prima linie.

Dar progresul a fost incetinit de lipsa aprovizionarii si de obstacolele logistice, cum ar fi obtinerea unor medici locali care sa ajute.

Pana in prezent, doar aproximativ 4,7% din persoanele in varsta de 65 de ani sau mai mult au primit cel putin o doza de Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Spitalele din multe zone ale tarii sunt coplesite, in parte din cauza numarului mare de cazuri, dar si din cauza lipsei de paturi si a personalului medical.

Multe dintre spitalele de aici sunt intreprinderi private si nu vor putea sa se intretina financiar daca ar trebui sa asigure in permanenta sectii si paturi pentru cazuri grave. Si spitalele mai mari, care sunt mai bine echipate, trebuie sa faca fata si altor cazuri severe si de urgenta, ceea ce afecteaza in continuare capacitatea lor de a face fata.

Intre timp, a existat o neliniste considerabila cu privire la lansarea extrem de lenta a vaccinurilor, precum si confuzie cu privire la modul de securizare a sloturilor pentru varstnici.

Dificultatea (sau in unele locuri, usurinta) de a face rezervarile variaza foarte mult in functie de locul in care locuiti, iar erorile initiale gasite in sistemul de rezervare online pentru noile centre de vaccinare in masa, conduse de guvernul central, nu au atenuat aceasta confuzie .

Cu toate acestea, acum, cand centrele de vaccinare in masa sunt in functiune, exista speranta ca frica foarte viscerala pentru bunastarea celor dragi va incepe sa se reduca mai devreme decat mai tarziu.

Care este situatia din Osaka si Tokyo?

In timp ce Japonia reusise de mult timp sa evite focarele la scara larga observate in alte tari, saptamanile recente au inregistrat o crestere constanta a cazurilor. Tokyo este inca cel mai mare hotspot Covid din Japonia, iar capitala are in prezent o medie saptamanala de 650 de cazuri pe zi.

Dar situatia s-a agravat rapid si in cel de-al doilea oras Osaka al tarii, cu rapoarte despre spitale care au ramas fara paturi si ventilatoare.

La sfarsitul lunii aprilie, orasul a inregistrat o crestere de peste 1.000 de cazuri noi pe zi. Acum este in medie aproximativ jumatate din acest numar in fiecare zi.

Medicii epuizati au declarat pentru Reuters ca au vazut o ,,crestere exploziva a numarului de pacienti”.

„Pur si simplu, acesta este un colaps al sistemului medical”, a declarat pentru agentia de stiri Yuji Tohda, directorul Spitalului Universitar Kindai din Osaka.

Dar Olimpiada de la Tokyo?

In ciuda crizei in crestere, Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate sa continue, dupa ce au fost amanate de anul trecut.

John Coates, vicepresedinte al Comitetului International Olimpic (COI), a declarat vinerea trecuta ca Jocurile vor continua ,,absolut”, chiar si sub restrictii Covid.

Sondajele indica insa ca marea majoritate a japonezilor prefera ca olimpiada sa fie anulata sau amanata pentru a doua oara.

In weekend, unul dintre cei mai de seama magnate din Japonia a criticat decizia de a continua jocurile.

Intr-un tweet care a devenit viral, CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, a spus ca „mai mult de 80% dintre oameni vor ca olimpiada sa fie amanata sau anulata. Cine si pe ce autoritate este fortata sa treaca?”

De asemenea, lucratorii medicali au emis in mod repetat avertismente.

,,Nu avem deja suficiente paturi de spital si personal pentru pacientii cu Covid. Oamenii mor deja acasa pentru ca nu pot intra in spital.

,,Vor 500 de asistente medicale sa se ofere voluntare la Jocurile Olimpice. Asta inseamna ca mai multi pacienti Covid nu vor primi ingrijirea de care au nevoie”.

Akira Takasu, sef de medicina de urgenta la Spitalul Universitar Medical si Farmaceutic din Osaka, a declarat pentru Reuters: ,,Olimpiada ar trebui oprita, deoarece deja nu am reusit sa oprim fluxul de noi variante din Anglia, iar urmatorul ar putea fi un flux de variante indiene.

Recente