Castelul Arundel: 1 milion de lire sterline de artefacte ,,de neinlocuit” furate

Nu Rata

Peste 1 milion de lire sterline de comori istorice au fost furate de la Castelul Arundel, la cateva zile dupa ce a fost redeschis publicului. Un set de margele de rozariu de aur ,,de neinlocuit” purtate de Maria Regina Scotiana la executia sa in 1587 se numarau printre obiectele luate de la castelul West Sussex.

Alte bunuri furate vineri in raid includ cupele de incoronare date de Mary Earl Marshal. Un purtator de cuvant al Castelului Arundel a declarat ca articolele au o ,,importanta istorica de nepretuit”.

Personalul a fost alertat de spargere la 22:30 BST vineri, dupa ce a declansat o alarma antiefractie. Politia a ajuns la fata locului in cateva minute, a spus un purtator de cuvant al politiei din Sussex. Purtatorul de cuvant a spus: ,,Au fost furate diverse obiecte de mare semnificatie istorica.

,,Acestea includ margele de rozariu de aur purtate de Maria Regina Scotiana la executia sa din 1587, mai multe cupe de incoronare date de suveran marelui maresal al zilei si alte comori de aur si argint.

,,Rozariul are o mica valoare intrinseca ca metal, dar ca piesa din istoria familiei Howard si din mostenirea natiunii este de neinlocuit. ,,Articolele au fost luate cu forta dintr-un vitrina de-a lungul caii publice.”

Politia examineaza un salon 4×4 care a fost gasit abandonat si ars in apropiere de Barlavington pentru a stabili daca acesta este conectat la spargere.

Un purtator de cuvant al Arundel Castle Trustees a spus: ,,Articolele furate au o valoare monetara semnificativa, dar, in calitate de artefacte unice ale colectiei Ducelui de Norfolk, au o importanta istorica incomensurabil mai mare si de nepretuit.

,,Prin urmare, indemnam pe oricine are informatii sa se prezinte la politie pentru a-i ajuta sa returneze aceste comori inapoi in locul lor”.

Det. Con Molly O’Malley de la Chichester CID a cerut persoanelor care se aflau la Arundel vineri seara si au vazut orice activitate suspecta in jurul zonei castelului sa contacteze forta fie online, fie apeland 101, citand Operatiunea Deuce.

„Castelul a fost redeschis doar vizitatorilor marti, 18 mai, asa ca, daca ati vizitat in ultimele zile, va amintiti pe cineva care se comporta cu suspiciune?” el a spus.

„Daca vi se ofera sau auziti de cineva care ofera spre vanzare vreunul dintre obiectele furate, am dori, de asemenea, sa aflam de la dvs.”

Cine a fost Maria, regina scotienilor?

Maria s-a nascut la Palatul Linlithgow in 1542 si a devenit regina cand tatal ei a murit la scurt timp dupa nastere.

Cu toate acestea, Maria a fost dusa in Franta in 1548, iar Scotia a fost condusa de regenti.

S-a intors in 1561 pentru a-si incepe domnia ca regina a scotienilor, dar a fost fortata sa abdice la varsta de 24 de ani dupa sase ani tumultuosi.

Dupa o incercare nereusita de a recastiga tronul, Maria a fugit in Anglia cautand protectia verisoarei sale, Elisabeta I.

Maria a revendicat odata tronul Elisabetei ca fiind a ei si a fost considerata suveranul legitim de multi catolici englezi.

Regina scotiana a fost tinuta in captivitate timp de 18 ani inainte de a fi executata la Castelul Fotheringhay in 1587, la varsta de 44 de ani.

Recente