Ghid pentru intretinerea tapiteriei

Nu Rata

Exista cateva reguli clare care previn murdarirea si prelungesc viata tesaturilor folosite la tapitarea mobilei.

Exista piese de mobilier care te incita atunci cand le vezi in vitrine. Au culori pe care ti-ar placea sa le ai in casa, dar simti o strangere de inima atunci cand vrei sa le cumperi. Esti tentat sa crezi ca, odata ce se murdareste, piesa de mobilier este compromisa si nu mai ai cum s-o scoti la lumina.

Tapiteria

Din cauza varietatii mari de tesaturi si combinatii de fibre folosite in industria mobilei nu exista o garantie certa sau o metoda minune, universala. Insa exista cateva reguli clare care previn murdarirea si prelungesc viata tesaturilor folosite la tapitarea canapelelor, fotoliilor, draperiilor etc.

Specialistii ne recomanda sa apelam la ajutorul firmelor specializate de curatenie, care utilizeaza aparatura profesionala, dar nu toti avem un buget ca sa ne permita acest lux. Exista totusi operatiuni pe are le-am putea face chiar noi pentru a intretine aspectul impecabil al tapiteriei cat mai mult timp. Aspirarea suprafetelor textile odata pe saptamana, pentru a lua praful care se depune, ajuta la mentinerea calitatilor initiale ale tesaturilor. Este interzisa perierea tesaturilor cu o perie aspra sau metalica, deoarece deterioreaza structura fibrelor.

De fapt, trebuie folosita la aspirare piesa speciala pentru tapiterie. Aceeasi piesa se utilizeaza si la aspirarea prafului de pe draperii. O alta modalitate de a pastra canapeaua si fotoliile intr-o stare cat mai buna este sa le schimbam locul ocazional (pozitionarea in incapere), ca sa evitam uzura prea mare folosindu-le preferential. Pernele canapelei si pernele decorative trebuie scuturate de praf zilnic, cu mana. Batandu-le energic si regulat pe toate partile, le vom reda moliciunea, elasticitatea si forma initiala.

Protejati-le de soare

Tesaturile trebuie ferite de lumina directa a soarelui. Daca ferestrele sau usa balconului sunt deschise si razele soarelui cad direct pe tapiterie sau draperii, razele UV vor dauna fibrelor, iar tesaturile se vor decolora. Cateodata, din cauze obiective (vopsire necorespunzatoare din fabrica), tesaturile se pot decolora mai repede, insa protejarea lor previne imbatranirea prematura a materialelor si culorilor. De asemenea, tine animalele de companie departe de tapiterie si mobilier. Urina si grasimea de pe firele lor de par sunt greu de indepartat.

Tot in vederea protejarii tapiteriei trebuie avut grija ca, atunci cand suntem imbracati cu haine ale caror culori sunt transferabile, sa luam masuri de prevedere. Putem acoperi canapeaua cu o husa lavabila inchisa la culoare sau o cuvertura usoara. Astazi, tratamentele speciale aplicate tesaturilor prelungesc viata materialelor.

Bunaoara teflonul, care impregneaza fibra, protejeaza de murdarire, decolorare si patare. Pentru tapiterii, sunt si alte feluri de tratamente chimice care fac tesatura antialergica, au protectie impotriva razelor UV (cele pentru exterior mai ales) si sunt impermeabile sau semipermeabile. Instructiunile scrise pe eticheta de producator sunt in masura sa ne indrume, asa incat sa nu provocam pagube.

Cum curatam petele

Inainte de curatirea sau inmuierea unei pete de pe tapiterie trebuie sa consulti instructiunile de pe eticheta, pentru a aplica metoda de curatire recomandata de producator. Aceste informatii sunt reprezentate de coduri a caror semnificatie este recunoscuta universal.

Cercul simbolizeaza curatirea chimica pentru produsele textile. Cerc cu A in mijloc este semnul care permite curatirea chimica a produsului cu orice solvent uzuali; cerc cu P in mijloc anunta curatirea chimica doar cu tetracloretilena sau monofluprotriclor-metan; un cerc taiat cu X indica a nu se curata chimic produsul si ca actiunea solventilor duce la distrugerea lui. Albirea cu clor e simbolizata printr-un triunghi. Atunci cand clorurarea e permisa, apare pe eticheta un triunghi cu Cl scris in centrul lui.

Un triunghi taiat cu X pe eticheta iti interzice folosirea clorului la curatirea produsului s.a.m.d. Daca intamplator tapiteria se pateaza, trebuie actionat cat mai repede pentru a impiedica fixarea murdariei in structura chimica a tesaturii. Cu cat trece mai mult timp de la patare, cu atat curatirea va fi mai dificila, daca nu chiar imposibila.

Recente