Naadam festival – demonstrarea barbatiei in stil mongol

Nu Rata

Totul a pornit de la o poza, publicata de The Guardian. Multi cai condusi de oameni imbracati in haine, care de care mai colorate, si un singur indiciu: “The Naadam festival”.

Se pare ca acesta este principala sarbatoare a mongolilor ce se desfasoara vara, timp de trei zile, in toate zonele tarii, iar cea mai mare amploare o ia in Ulaanbaatar, capitala Mongoliei.

In trecut, aceasta era ocazia perfecta pentru barbati sa-si demonstreze barbatia participand la probe de curaj, putere si indrazneala puse in scena prin intermediul a celor mai populare trei sporturi din Mongolia: wrestling-ul, cursele de cai si trasul cu arcul. Intre timp, vremurile s-au mai schimbat si femeile au inceput sa participe si ele la turneele de tras cu arcul si la cursele de cai. Wrestling-ul este singurul sport care le-a ramas interzis, cu sau fara voia lor. Dar tind sa cred ca, mai degraba, cu voia lor.

In urma cu circa 200 de ani, cand s-a tinut pentru prima data, sarbatoarea era asociata cu ceremoniile religioase de venerare a spiritele muntilor, raurilor si ale altor frumuseti naturale. Mai aproape de vremurile noastre i-a fost adaugata o noua semnificatie: sarbatorirea revolutiei din 1921, in urma careia Mongolia si-a castigat independenta. De aici si perioada de desfasurare, intre 11 si 13 iulie.Dis de dimineata, prima zi a festivalului incepe cu o parada plina de culoare a atletilor, calugarilor si soldatilor mongoli care merg in pas de mars, sincronizati perfect, acompaniati de muzica militara forte.

Abia dupa aceasta ceremonie de deschidere incep intrecerile sportive.

Intrecerea de tras cu arcul a fost gandita, initial, ca o proba de ochit o marmota vie de la o distanta de 100m. Acum probele presupun ochirea de pe loc sau de pe cal a unei tinte mici, din piele. Concurentii sunt imbracati in haine traditionale, iar unii dintre ei, atunci cand lovesc tinta, canta si danseaza in semn de recunostinta.

Cursele de cai sunt impartite in sase categorii, in functie de varsta cailor. Cu cat acestia sunt mai batrani, cu atat distanta pe care alearga este mai lunga, ajungand pana la 30 de kilometri. Traseul nu este in nici un fel marcat, iar jocheii sunt copii de 5 pana la 13 ani.

Eu, daca as avea un copil, cu sigurata nu l-as lasa la 5 ani sa participe la o astfel de cursa care poate sa stranga la un loc pana la 200 de armasari. Insa, la ei lucrurile stau putin altfel decat la noi. Se zice ca mongolii sunt nascuti in sa, deoarece invata de la o varsta foarte frageda sa calareasca. Viata lor nu este deloc usoara si se bazeaza foarte mult pe ajutorul cailor pentru transport, hrana si companie.

Revenind la festival, alegerea copiilor in defavoarea adultilor are o logica: in timpul cursei, trebuie sa fie testate aptitudinile cailor si nu cele ale jocheilor. In plus, copii sunt mai usori decat adultii, lucru ce contribuie la cresterea rezistentei animalelor la drum lung.

Inainte de fiecare cursa are loc parada participantilor, se canta imnul traditional, Tumnii Ekh, precum si mantra budista Giingoo care ii ajuta pe participanti sa se concentreze mai bine in timpul cursei.

La final, atat castigatorul, cat si cel care a iesit pe ultimul loc sunt premiati. Acesta din urma primeste un premiu de consolare menit sa-l incurajeze sa participe si la anul, sa nu renunte dupa infrangere.

Cei care participa la competitia de wrestling au o costumatie aparte, cu bustul gol. Aceasta este impusa pentru a dovedi ca sunt barbati si nu femei. In urma cu multi ani, pe vremea cand nu se purtau astfel de costume, o femeie s-a deghizat in barbat si a castigat competitia, umilindu-i pe toti ceilalti masculi pusi la pamant.

Daca va ganditi sa mergeti, la un moment dat, in Mongolia si doriti sa asistati  la Naadam Festival, nu trebuie sa va faceti probleme cu biletele. Acestea se vand cu duiumul la fata locului. Grija voastra ar trebui sa fie indreptata catre gasirea unui loc de cazare. Daca nu v-ati gandit sa rezervati din timp o camera si acum nu mai gasiti, nu intrati in panica! Puteti sa apelati, cu incredere, la modalitatea mongolilor de a se caza: ger-ul.

O lista cu blog-uri interesante despre experiente in Mongolia gasiti pe lumeamare.ro.

Recente