Premiera la Filarmonica Arad! O saptamana cu trei evenimente muzicale inedite

Nu Rata

Melomanii sunt asteptati, miercuri, joi si vineri, la Palatul Cultural Arad. Programul muzical va fi unul inedit, de la standarde jazz la ethno jazz cu o incursiune speciala in muzica rusa.

Vineri, 27 Aprilie 2012, incepand cu orele 19, va avea loc un concert ethno jazz sustinut de formatia Mario & The Teachers.

Muzica rusa plina de farmec si culoare va fi in prim plan pe scena Filarmonicii, joi 26 Aprilie, de la orele 19, cu partituri de Glazunov si Rimski Korsakov.

In seara de miercuri, 25 Aprilie, de la ora 19, jazzul revine pe scena Filarmonicii adus printr-o formula cu muzicieni de excepție: Elena Mindru, Lucian Nagy, Sorin Romanescu, Victor Miclaus, Dinu Simon. Dupa o bogata incursiune muzicala in lumea jazzului international, cei 5 muzicieni reunesc stiluri diferite intr-un limbaj comun, universal al muzicii de jazz.

Mezina grupului, Elena Mindru studiaza jazzul in partea scandinava a Europei, prin unul dintre cele mai de succes programe de masterat din Europa, NOMAZZ, ajungand rand pe rand in Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia. Activitatea sa concertistica internaționala include colaborari cu Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman, Borislav Petrov, Blue Note Orchestra – Sassari, Big-Bandul DJM Aarhus și mulți alți muzicieni. Participa și caștiga premii la festivaluri din țara și din strainatate, atat pe parte de jazz vocal, cat și de compoziție clasica, festivaluri precum Festivalul Jazz Napocensis, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Festivalul Jeunesses Musicales, Festivalul Național Mamaia, Festivalul George Grigoriu, Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția), Festivalul Scrivere in Jazz (Sassari, Italia), Keep An Eye Jazz Award (Amsterdam), Jazz Voices (Klaipeda, Lituania).

Aradeanul Lucian Nagy s-a perfectionat in Statele Unite ale Americii cu cele mai grele nume din domeniu. La scurt timp, avea sa urce pe scena alaturi de artisti precum muzicienii din band-ul lui Carlos Santana, Bob Franceschini, Dave Liebman, Paul de Castro, Sal Crachiollo sau Henry „Skipper“ Franklin, cel care a cantat cu muzicieni de la Freddie Hubbard pana la Diana Ross sau Stevie Wonder. Artistul a concertat in Germania, Anglia, Austria sau Ungaria, insa adevaratul succes l-a cunoscut in Statele Unite, mai exact in New York. In acest moment, pe plan national, Lucian Nagy face parte din formatiile „Bega Blues Band“ si „Blazzaj“ din Timisoara, iar in Arad canta cu trupa „Quaternion“. Pe plan international, canta impreuna cu „M5 Quintet“, „Orquesta Dengue“ din Los Angeles si „Eldad Tarmu Group“ din New-York.

Desemnat “Muzicianul anului 2008 si 2010 in Jazzul Romanesc” Sorin Romanescu si-a incantat publicul in 2009 cu un proiect solo de improvizatie pe cinci chitare cu timbre diferite, sub titulatura “Povesti si chitarisiri”. De asemenea, muzicianul roman este posesorul unor chitare deosebite realizate de renumitul lutier italian Domenico Moffa special pentru el. Sorin Romanescu s-a format sub indrumarea lui Marius Popp, urmand cursurile Universitatii Nationale de Muzica. Cel mai bun chitarist roman de jazz, Sorin Romanescu a colaborat cu multi dintre muzicienii nostri de gen proeminenti, iar numele lui apare pe aproape 20 de albume alaturi de artisti din domenii muzicale variate: rock, folk, jazz sau muzica contemporana, cum sunt grupul „Sarmalele reci”, Iordache, Alexandru Andries, Ioana Mantulescu, Cristian Soleanu, Nicolas Simion, Irinel Anghel. A compus muzica originala pentru filmul documentar “Razboi pe calea undelor”, iar in prezent este producator audio in cadrul studioului Trust Productions, unul dintre cele mai importante studiouri din Romania de productie audio in domeniul publicitatii.

Unul dintre cei mai prolifici muzicieni din Romania, bassistul Victor Miclaus a colaborat de-a lungul carierei sale cu Burton Greene, Tom Scott, Rick Condit, Adrian Ilie, Paul de Castro (SUA), Mihai Farcas, Puba Hromadka, Stefan Inczedy, Liviu Manciu, Nick Krakowsky, Puiu Minda, Doru Apreotesei, Nicholas Simion, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Cristian Soleanu, Berti Barbera, Jazz Unit, Bega Blues Band, Liviu Butoi, Edi Neumann, Bujor Hariga. Printre proiectele sale muzicale sunt incluse PROTOTYP, Blues Doctors, LOCATARII, Liviu Manciu Trio. In 2008, impreuna cu Lucian Nagy (sax), Sebastian Spanache (keyboards) si Tavi Scurtu (drums), infiinteaza grupul de fusion JAZZ DA NACAZ. Colaboreaza cu Filarmonica Banatul din Timisoara la spectacolul „Mozart Rocks”.

Dinu Simon, un toboșar extrem de activ atat pe plan national cat si international, este initiatorul unui proiect unic in peisajul cultural aradean, dar și romanesc, Despre istoria jazzului. Incepe sa studieze in 1987 cu cel mai bun tobosar de jazz, Eugen Gondi si impreuna cu formatia New Comers castiga in martie 1990 locul I la Festivalul International de Jazz de la Sibiu.

Colaborarea celor 5 muzicieni in cadrul proiectului initiat de conducerea Filarmonicii de Stat Arad – Jazz at the Philharmonic – reunește intr-un singur concert elemente din jazzul nordic, european și chiar latino-american.

Recente