Marinela Petran, managerul proiectului comun romano-maghiar „Agro Partner”, in cadrul caruia are loc epozitia de la Pecica spune ca acesta este o continuare a altor doua colaborari dintre fermierii din orasele infratite Pecica si Batania, cum ar fi proiectul „Agricultura fara frontiere”, derulat in urma cu doi ani.
Administratiile oraselor Pecica si Batania au demarat, la inceptul acestui an proiectul in valoare totala de 75.486 de euro, in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Proiectul are ca scop dezvoltarea cooperarii intre comunitatile din regiunea transfrontaliera Batania-Pecica si urmareste imbunatatirea competitivitatii productiei in sectorul agricol, precum si informarea agricultorilor romani si maghiari despre tehnologiile moderne.
Printre activitatile proiectului se numara seminarii tematice si targuri de produse traditionale, ele urmand a se desfasura alternativ in cele doua orase transfrontaliere.
Pana acum au avut loc doua seminarii, in lunile februarie si martie, unul la Pecica, altul la Batania, unul despre metode de aplicare a macro si microelementelor prin fertilizarea solului in vederea obtinerii indicilor de panificatie la soiurile de grau cultivate in zona, iar al doilea despre subventii si alte surse de finantare existente in cele doua tari.
Marinela Petran mai spune ca dupa aceasta prima expozitie de produse traditionale, de saptamana viitoare de la Pecica, va urma, la sfarsitul lunii o a doua la Batania, unde cu ocazia zilelor orasului va avea loc un targ traditional.
Un alt targ de produse si servicii pentru agricultura va avea loc la Pecica, in perioada 19-22 august, cand are loc Praznicului de Pita Noua.
In toamna, in lunile octombrie si noiembrie vor mai fi organizate doua seminarii, cate unul in fiecare localitate. Dintre actiunile proiectului face parte si un parteneriat de afaceri ce va avea loc la Batania.