Aradenii au comemorat singura victima din Ungaria a Revoluției din ’89

Nu Rata

Aradenii au comemorat , singura victima din Ungaria a Revolutiei romane din 1989. Toth Sandor a fost impuscat, in urma cu 21 de ani , pe malul Muresului in 23 decembrie. Anual, autoritatile locale organizeaza depuneri de coroane si slujbe religioase la monumentul care a fost ridicat in memoria sa. La festivitatile din acest an au participat familia acestuia, delegati din Ungaria si autoritatile locale aradene.

La 22 decembrie in orasul Hodmezovasarhely se organiza o actiune de strangere de donatii pentru ajutorarea aradeni . Alimentele, medicamentele si alte donatii stranse pe loc in cadrul spitalului din localitea maghiara urmau sa fie transportate in Romania cu mai multe autocamioane.Toth Sandor a preluat conducerea unui autocamion din intamplare deoarece soferul desemnat si-a uitat acasa pasaportul, iar acesta, tatal a trei copii, s-a oferit voluntar sa plece cu convoiul in locul lui spre Arad. Toth Sandor a ajuns noaptea la ora 2 la Arad , iar autocamionul a fost tinta unei rafale de gloante trase dinspre Cetatea Aradului. Evenimentele tragice au fost descrise in cartea unuia dintre istoricii maghiari ai momentului. Autoritatile locale il comemoreaza ,anual pe Toth Sandor, alaturi de cei 24 de aradeni cazuti in Revolutie.

Istvan Grezso, conislier local in orasul maghiar Hodmezovasarhely spune ca in urma cu 21 de ani toata localitatea, cu mic cu mare, s-a stran pentru a-i sprijini pe aradeni.

“Faptul ca Toth Sandor s-a numarat printre soferii care au participat la convoiul umanitar, a fost o intamplare care l-a transformat, insa, intr-un erou . Ne amintim de jertfa lui, de 21 de ani incoace si ii cinstim memoria” mai precizeaza consilierul local maghiar.

Autoritatile locale au organizat o slujba religioasa sustinuta de I.P.S dr Timotei Seviciu , arhiepiscopul Aradului si reprezentanti ai cultelor religioase. Vaduva lui Tot Sandor, reprezentanti ai Prefecturii Arad, CJA, Primariei, ai asociatiilor si fundatiilor revolutiei din dec 89, reprezentati ai spitalului din Hodmezovasarhely au depus coroane de flori si jerbe la troita lui Toth Sandor.

Toth Nora, vaduva lui Toth Sandor le-a multumit aradenilor ca isi amintesc in fiecare an, chiar si dupa doua decenii , in cadru festiv, de sotul ei.

Este vorba de Asociatia Alternativa Civica Aradeana, fondatoare a Consiliului Local Civic, care va solicita initierea unui proiect de hotarare a Consiliului Local pentru acordarea familiei lui Toth Sandor, o renta viagera lunara din partea municipiului.

Recente