Despre homofobie şi despre succesul comunităţii LGBT de la Budapesta

Nu Rata

Homofobia este o atitudine care denotă prejudecăţi, motivate uneori politic sau religios, o aversiune sau o teamă iraţională care se manifestă prin acte de discriminare, violenţă sau ură faţă de persoanele care au alte preferinţe sexuale decât cele heterosexuale. Din nefericire, homofobia este încă des întâlnită azi, îndeosebi în societăţile cu un deficit semnificativ de educaţie, civilizaţie şi democraţie. Ea nu este un fenomen care generează doar reacţii individuale, ci a avut şi are încă efecte discriminatorii în legislaţia multor state faţă de persoanele care aparţin comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transexuali).

În ultimii ani, tot mai multe state înlătură această discriminare şi recunosc drepturile persoanelor LGBT. După cum se poate vedea în harta de mai jos, valul ţărilor care recunosc drepturile LGBT vine dinspre ţările prospere şi cu o democraţie consolidată înspre cele care nu îşi asumă încă pe deplin drepturile omului pentru toţi cetăţenii. România, ca de obicei, se complace în postura statelor care refuză să înţeleagă şi asume paşii necesari către o democraţie veritabilă. Recent, guvernul a dat un aviz negativ unui proiect de lege care ar recunoaşte parteneriatele civile pentru cuplurile heterosexuale şi homosexuale. Recunoaşterea parteneriatelor civile nu este simbolică, ci ar avea drept consecinţe, spre exemplu, asupra moştenirii pe care cei doi parteneri şi-o pot lăsa, a taxelor pe care le-ar avea de plătit, şi a pensiilor de urmaş.

Zonele cu albastru deschis şi închis arată ţările care recunosc dreptul la parteneriate civile sau căsătorii între persoane de acelaşi sex. Griul arată ţările unde aceste drepturi nu sunt recunoscute, iar portocaliul şi culoarea mară indică ţările în care există încă pedepse în legislaţie faţă de homosexualitate. Detalii aici.

Tema drepturilor persoanelor LGBT este identică, la nivel de principiu, cu cea a tuturor eforturilor de emancipare şi recunoaştere a drepturilor pentru diverse minorităţi sau grupuri defavorizate. Includ aici drepturile femeilor, drepturile afro-americanilor în Statele Unite sau ale persoanelor de culoare din Africa de Sud dominată de Apertheid, drepturile minorităţilor naţionale, drepturile minorităţilor religioase sau ale ateilor, agnosticilor, scepticilor care nu au o credinţă, drepturile celor cu dizabilităţi şamd. Aspiraţiile legitime la egalitate în drepturi şi la tratament nediscriminatoriu s-au lovit întotdeauna de indiferenţa sau ostilitatea unor majorităţi sau grupuri care au deţinut şi deţin puterea de decizie şi care s-au lăsat călăuzite de prejudecăţi şi “argumente” ideologice sau dogmatice şi iraţionale.

Persoanele LGBT care sunt ţinta unui comportament discriminatoriu ar trebui să primească un sprijin din partea politicienilor care sunt într-adevăr ataşaţi valorilor societăţii deschise şi drepturilor omului. Drepturile persoanelor LGBT fac parte din drepturile omului.

Presupun că nimeni nu doreşte ca altcineva să decidă pentru el/ea ce să gândească, pe cine să iubească, ce convingeri sau credinţe să aibă, ce preferinţe culturale să îşi asume etc. Aceia care se pronunţă agresiv faţă de persoanele LGBT şi drepturile lor ar trebui să facă un minim efort de imaginaţie şi să se pună pe ei înşişi în postura unei persoane care este privată de drepturile ei fundamentale. Într-o astfel de situaţie nu şi-ar putea clama drepturile şi cere înlăturarea nedreptăţii pe care o au de îndurat decât făcând apel, în esenţă, exact la argumentele care acum susţin recunoaşterea deplină a drepturilor LGBT.

O societate cu adevărat liberă este aceea în care oameni cu preocupări, convingeri şi preferinţe diferite pot coexista şi se pot manifesta în voie, desigur, fără a-şi încălca unii altora drepturile şi libertăţile… Iar etica fiecăruia dintre noi ar trebui să fie dublată şi de empatie. Or, atunci când unii semeni ai noştri sunt ţinta discriminării, este etic şi democratic să le devenim avocaţi.

Verzii autentici din Europa sunt astfel de avocaţi energici ai drepturilor persoanelor LGBT. Atunci când, urmând viziunea politică a Verzilor Europeni am participat la Marşul Diversităţii din 2010 m-am lovit de reacţii ostile până şi în formaţiunea politică în care activam, astfel că plecarea mea şi a colegilor mei cu care împărtăşesc aceleaşi valori, dar care reprezentam o minoritate acolo, a fost una firească. Am intrat în politică pentru a promova şi apăra nişte valori care să înnoiască şi să ridice standardul de prosperitate şi democraţie din România, nu pentru a mă supune unor prejudecăţi curente care menţin ţara noastră într-o postură neonorantă, refractară direcţiei generale urmate de democraţiile consolidate care ar trebui să fie reperul.

Fotografie de la Marşul Diversităţii din 2010

Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis desfăşurarea unui marş pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT. ONG-urile şi cele două partide verzi maghiare au reacţionat imediat, lor alăturându-li-se şi Verzii Europeni. Mişcarea Verzilor din România a trimis vineri un comunicat de solidaritate care, în versiunea sa în limba engleză, a fost preluat pe site-ul Verzilor Europeni. Ca urmare a reacţiilor de amploare interne şi internaţionale, autorităţile de la Budapesta au acceptat în cele din urmă desfăşurarea marşului.

Comunicatul Mişcării Verzilor din România postat pe site-ul Verzilor Europeni

Iată-l, mai jos, în versiunea sa română. Versiunea în limba engleză este aici, iar cea în limba maghiară aici.

Mişcarea Verzilor din România susţine Gay Pride din Budapesta şi cere autorităţilor maghiare să permită desfăşurarea acesteia

Mişcarea Verzilor din România a luat act cu îngrijorare de decizia autorităţilor de la Budapesta de a nu permite anul acesta desfăşurarea Gay Pride. Considerăm această decizie antidemocratică şi contrară spiritului de libertate pe care ar trebui să îl degaje autorităţile unui stat care deţine Preşedinţia UE.

Cerem ferm autorităţilor din Budapesta să permită desfăşurarea liberă a Gay Pride, pentru a restaura astfel posibilitatea unor cetăţeni de a manifesta paşnic pentru drepturile lor. Suntem alături de verzii maghiari din Partidul Verde Ungar şi LMP, de alte formaţiuni democrate maghiare şi de Verzii Europeni care sprijină activ manifestaţia LGBT şi care susţin diversitatea opiniilor şi exprimarea lor în public.

Discriminările şi intoleranţa privind preferinţele sexuale reprezintă un fenomen încă larg răspândit, mai ales în cazul ţărilor cu democraţii imature şi fragile. De aceea susţinerea civică şi politică a unui eveniment precum Gay Pride este deosebit de importantă.

Mişcarea Verzilor este un apărător energic al drepturilor persoanelor LGBT şi va participa la manifestările Gay Pride de anul acesta de la Bucureşti. Anul trecut, Remus Cernea, actualmente Co-Preşedinte al Mişcării Verzilor, a fost primul politician român care a participat vreodată la Gay Parade.

Filmare din timpul Marşului Diversităţii de la Bucureşti din 2010

De asemenea, pentru activitatea din societatea civilă sau pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT, ca preşedinte al Asociaţiei Umaniste Române, Remus Cernea a primit distincţia internaţională “Rainbow Humanist Award 2009″ acordată de The Nordic Rainbow Humanists.

Din cauza opoziţiei interne crescânde în fostul partid în care au activat faţă de susţinerea publică explicită a drepturilor LGBT, a secularismului şi drepturilor minorităţilor naţionale, Remus Cernea, Claudiu Crăciun, Oana Tănase, Cezar Maroti, Horaţiu Ionescu şi alţi tineri politicieni verzi au decis înfiinţarea unei noi formaţiuni politice – Mişcarea Verzilor – care să îşi asume explicit şi integral principiile şi viziunea politică prevăzută de Carta Verzilor Europeni.

Din păcate, recent guvernul României a dat un aviz negativ unui proiect care ar fi recunoscut parteneriatele civile pentru cuplurile heterosexuale şi homosexuale. Mişcarea Verzilor vizează intrarea în parlamentul României la alegerile de anul viitor şi continuarea luptei politice pentru recunoaşterea drepturilor persoanelor LGBT.

Fragment dintr-o dezbatere de la Realitatea Tv din 2009 pe tema căsătoriilor LGBT.

UPDATE 23 februarie 2011, ora 23.37:

BREAKING NEWS – Statele Unite fac un pas important pentru recunoaşterea la nivel federal a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex!

Administraţia Obama a anunţat astăzi, miercuri, 23 februarie 2011, că nu va mai apăra legea care defineşte căsătoria ca fiind între femeie şi bărbat! Astfel se deschide calea recunoaşterii la nivel federal în Statele Unite a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

În acest moment, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt recunoscute în 8 state americane, dar nu şi la nivel federal.

Acum trei luni, Casa Albă a anunţat că pune capăt legislaţiei discriminatorii faţă de gay şi lesbiene din armata americană.

Legea care recunoaşte doar căsătoria între femeie şi bărbat datează din 1996. Recent a fost considerată neconstituţională de către un judecător din Massachusetts.

Până în data de 11 martie 2011 se aşteaptă un răspuns definitiv în această problemă din partea Departamentului de Justiţie al Statelor Unite.

Mai multe detalii găsiţi în articolul postat acum mai puţin de două ore în ziarul britanic The Guardian, dând click aici.

PS: Articolul a fost publicat şi pe platforma Vox Publica aici.

www.remuscernea.ro

www.miscareaverzilor.eu

Recente