Astăzi, 17 septembrie 2010, ne anunţăm public demisia din Partidul Verde şi constituirea unei noi formaţiuni politice, a cărei necesitate şi apropiată înfiinţare a fost intuită şi dezbătută în presă sub denumirea de Partidul „Albă ca Zăpada”.
Alături de noi, pe lângă foşti membri ai Partidului Verde şi ai altor formaţiuni ecologiste, vor participa la această nouă construcţie personalităţi publice care nu au mai făcut politică până acum, membri ai unor organizaţii neguvernamentale, tineri oameni de afaceri care au avut iniţiative private de succes fără a fi abonaţi la contracte cu statul, persoane care şi-au efectuat studiile în străinătate şi care s-au întors în ţară pentru a pune umărul la dezvoltarea Românei, şi mulţi, foarte mulţi tineri inteligenţi şi capabili.
Acest nou proiect politic este construit în primul rând ca un răspuns civic al societăţii pentru care există valori democratice solide şi care privilegiază raţionalitatea, echilibrul şi profesionalismul, la absenţa unei viziuni politice de dezvoltare a României.
Considerăm că, după 20 de ani în care societatea românească a fost traumatizată permanent şi adusă în colaps de incompetenţă şi corupţie, infantilismul politic dovedit de partidele care au controlat mersul lucrurilor va trebui înlocuit cu o abordare matură şi responsabilă.
Un pericol major pentru România este acela că blocajul actual al societăţii româneşti riscă să accentueze discursul şi acţiunea politică populistă care, speculând nevoile oamenilor, să vehiculeze noi iluzii pentru a se obţine capital politic.
Reprezentăm Partidul “Albă ca Zăpada” pentru că, la provocările crizei actuale morale, sociale şi economice din România, oferim, ca alternativă, o construcţie democratică care va aduce în prim-planul politicii din România un aer prospăt şi figuri noi, de foarte bună factură.
Proiectul nostru politic va fi construit în jurul valorilor prevăzute de Carta Verzilor Europeni, asumate explicit şi integral. Viziunea politică verde este din ce în ce mai importantă în Europa, iar provocările care privesc mediul devin cruciale pentru civilizaţia noastră, astfel că intelectual, civic şi politic, filosofia verde va juca un rol dominant în secolul al XXI-lea. În acelaşi timp, trebuie spus că acele persoane cu o sensibilitate pentru probleme de mediu, însă cu o orientare social democrată modernă, dar şi liberalii ataşaţi apărării drepturilor individuale şi liberei iniţiative, se vor putea simţi confortabil, doctrinar vorbind, în acest nou partid.
Noua formaţiune politică va fi una progresistă care va pune accentul în mod deosebit pe cunoaştere (educaţia şi cercetarea ştiinţifică fiind prioritare), pe protecţia mediului, pe apărarea şi promovarea drepturilor omului, pe justiţie şi solidaritate socială, pe buna funcţionare a democraţiei, pe dezvoltarea economiei durabile şi pe combaterea corupţiei. Vom asuma inclusiv drepturile minorităţilor naţionale sau religioase, separarea dintre stat şi biserică, drepturile persoanelor LGBT sau reprezentarea mult mai mare a femeilor în politică, lucruri care sunt parte integrantă a viziunii politice a Verzilor Europeni.
Acesta fiind un proiect de generaţie suntem gata să participăm la dezbaterile actuale majore prezentând oferte viabile şi bine fundamentate, dar şi să abordăm subiecte care până acum au fost tabu în politica românească.
Este de datoria noastră să pregătim societatea pentru oportunităţile următoarelor decenii, chiar dacă acest lucru presupune formularea unor poziţii publice care poate nu sunt susţinute astăzi de majoritatea cetăţenilor români. Vom pregăti tranziţia către o societate care respectă oamenii şi mediul, integrată organic în familia democraţiilor europene.
Menţionăm şi faptul că Partidul Verde din România a ratat şansa de a deveni o construcţie democratică veritabilă, de tip european. Poziţiile noastre publice validate inclusiv prin documente de poziţie ale Verzilor Europeni, au fost sistematic neasumate, oprite sau virulent contestate de către unii membri cu funcţii importante în partid care nu au dorit afirmarea fără echivoc a valorilor democratice europene.
Nu dorim să intrăm într-o polemică pe viitor asupra acestui lucru, dar precizăm că, în momentul în care ne-a devenit clar că valorile Verzilor Europeni nu sunt împărtăşite, ba chiar sunt blamate de către unii dintre colegii noştri aflaţi în poziţii înalte, de decizie în partid, am hotărât că putem servi aceste valori doar iniţiind o construcţie politică nouă, bine structurată de la început şi care să graviteze explicit în jurul acestora. Le urăm succes în continuare foştilor colegi din Partidul Verde însă considerăm că la provocările atât de dure cu care se confruntă România, soluţiile nu pot veni printr-o abordare politică învechită şi mult prea comună atât partidelor mari, cât şi celor mai mici. A fi membri ai Verzilor Europeni presupune nu doar aplicarea unei efigii pe frontispiciul sediului, ci şi asumarea organică a unor principii şi valori democratice limpede prevăzute de documentele programatice ale acestora.
Îi invităm alături de noi pe toţi cei care consideră că se regăsesc într-o astfel de nouă construcţie!
Miercuri, 22 septembrie 2010, vom reveni cu precizări suplimentare anunţând data şi locul lansării oficiale a noului partid, ocazie cu care vom face publice numele acestuia, persoanele care vor fi membri fondatori, direcţia doctrinară şi principalele proiecte pe care le va iniţia…
Remus Cernea – Preşedinte Executiv al Partidului Verde
[email protected], 0727.583.594
Claudiu Crăciun – Prim Vicepreşedinte al Partidului Verde
Horaţiu Ionescu – Vicepreşedinte al Partidului Verde
Oana Tănase – membru în Biroul Permanent Naţional al Partidului Verde
Cezar Maroti – membru în Biroul Permanent Naţional al Partidului Verde