Cum sa faci cartile actionabile?

Nu Rata

Ati citit vreodata o carte cu multe informatii interesante, dar nu ati reusit sa incorporati mesajul in viata dvs. de zi cu zi? La citirea unei carti grozave, ati fost vreodata galvanizat sa luati masuri, dar nu ati reusit sa obtineti rezultate in cele din urma? Cu totii, in unele forme, avem astfel de amintiri. Ce-ar fi daca ai putea reaprinde acele amintiri si iti vei construi viata pas cu pas la nivelul urmator?

Daca cititi carti despre dezvoltarea personala si productivitatea, este posibil sa va confruntati cu un numar solicitant de idei pe care sa le implementati in viata voastra. Cum poti sintetiza aceste idei intr-un plan coerent pentru a le face actionabile? Aceasta postare este dedicata pentru a raspunde la astfel de intrebari jenante. Inainte de a ne arunca cu capul, va spun secretul evident: actiunea este cheia, asa ca ne vom concentra asupra acestui lucru.

Cum pot extrage mancarurile dintr-o carte?

Din ce in ce mai multi autori pun la dispozitia cititorilor materiale bonus. Asigurati-va ca verificati blogul autorului sau pagina de pornire pentru a gasi materiale bonus. Autorii principali pot oferi cititorilor si foi de calcul si planuri de actiune. Acesta este un loc bun pentru a incepe, dar nu va functiona pentru toata lumea si poate fi departe de a fi exhaustiv.

Prin urmare, este mai bine sa luati notite si sa utilizati note post it pentru a captura continut esential. Daca sunteti un utilizator puternic al Kindle-ului, puteti evidentia continutul care poate fi actionat si puteti face si notite. Apoi puteti exporta toate notele si evidentierile dvs. intr-un singur fisier PDF sau foaie Excel, toate livrate printr-un singur e-mail in contul dvs. Prefer cartile electronice, deoarece sunt mult mai usor de transformat in scenarii din viata reala.

Sa presupunem ca v-ati facut temele si ca ati adunat toate informatiile necesare pe care ati putea sa le construiti mai tarziu – aveti o lista cuprinzatoare in mainile voastre. Urmatorul pas este sa va transformati notele in elemente care pot fi actionate.

Exista o serie de trucuri pe care le puteti folosi pentru ca notele dvs. sa poata fi actionate si sa iasa in evidenta …

1. Creati o harta mentala

Cartografierea mintii imbunatateste amintirea memoriei, ajuta la gasirea conexiunilor intre idei si la obtinerea unei imagini de ansamblu. Toate aceste caracteristici fac ca maparea mentala sa fie deosebit de utila pentru crearea rezumatelor cartilor. Crearea unei harti mentale incepe cu o idee centrala care, in cel mai bun caz, este o imagine care surprinde subiectul principal al cartii. Urmatorul pas este sa adaugati sucursale pe harta dvs. mentala – sucursalele vor reprezenta conceptele cheie sau actiuni de luat masa. Apoi puteti adauga cate subramuri doriti. Asigurati-va ca adaugati culori, imagini, dimensiuni si contrast la harta dvs. mentala. Toate aceste caracteristici stralucitoare va vor ajuta sa stapaniti continutul cartii. Incercati sa faceti legatura intre idei trasand linii intre ramuri. Pentru mai multe informatii despre hartile mintale, accesati numele Tony Buzan impreuna cu termenul de mapare mentala.

2. Creati o lista de actiuni

Traduceti cartile de luat masa cartii in articole care pot fi actionate: creati o lista de actiuni. Actiunile dvs. ar trebui sa inceapa cu un verb de actiune. De exemplu, daca doriti sa construiti o rutina de dimineata, formulati o actiune ca aceasta: ,,Creati o rutina de dimineata”. Puteti folosi jurnalul dvs. de tip bullet, managerul de sarcini sau o aplicatie pentru preluarea notelor, cum ar fi Evernote, pentru a va nota ideile. Amintiti-va, ceea ce este programat se face, deci asigurati-va ca va programati urmatoarele actiuni.

3. Creati un proiect dedicat

Potrivit lui David Allen, autorul celei mai bine vandute carti Getting Things Done, un proiect reprezinta oricare dintre rezultatele dorite, care vor necesita mai multi pasi de actiune. Sa presupunem ca doriti sa incorporati mesajele unei carti in viata voastra – cu siguranta, va dura mai mult de un pas de actiune pentru a finaliza. Puteti crea un proiect pentru acea carte si apoi completati-l cu elemente care pot fi actionate, cum ar fi cel enumerat la punctul 2. Aplicarea acestui proiect gandind va poate ajuta sa digerati continutul.

Am un proiect intitulat ,,Dezvoltare personala”, care este o lista generala a actiunilor pe care vreau sa le fac pentru a dezvolta un sine mai bun. Toate materialele de dezvoltare personala care pot fi actionate intra in proiectul meu de dezvoltare personala, dar exista cateva carti cu adevarat schimbatoare de viata care nu s-ar incadra in aceasta categorie. Pentru acele carti, optez pentru crearea unui proiect complet nou pe carte, cu titlul cartii ca nume al proiectului.

4. Scrieti un rezumat al cartii

Puteti crea si un rezumat de carte de o pagina. Puteti obtine beneficii suplimentare dintr-un rezumat al cartii, deoarece va obliga sa digerati cartea mai in profunzime si sa veniti cu propria evaluare. Poate ai putea sa-l publici o data ca recenzie de carte. Puteti, cel putin, sa il impartasiti cu usurinta colegilor si prietenilor. Totul depinde daca esti sau nu un ganditor vizual. Pentru ganditorii vizuali, o harta mentala poate fi mai informativa.

Este posibil sa aveti nevoie de mancaruri esentiale pentru scopuri viitoare, prin urmare este important sa creati o biblioteca de note. Fie ca este vorba de o harta mentala, de un rezumat al cartii, de o nota simpla sau de evidentierile Kindle din carte, va recomandam sa inregistrati toate aceste materiale pentru referinte viitoare. Folosesc o eticheta Evernote dedicata pentru rezumatele cartilor mele; Etichetez toate notele aferente cu eticheta ,,rezumatul cartii”. Pot apoi sa imi incorporez harta mentala, evidentierile Kindle, precum si orice materiale bonus intr-o singura nota. Apropo, este un plus ca imi pot accesa continutul pe toate platformele.

Uneori este recomandabil sa vizitati din nou sau chiar sa recititi intreaga carte. Cel mai adesea veti obtine o perspectiva mai aprofundata asupra materialului pentru a doua lectura. De asemenea, va ajuta sa va distantati de gandirea anterioara si este foarte probabil sa obtineti o noua perspectiva asupra subiectului.

O alta forma care va ajuta sa digerati continutul unei carti care schimba viata este sa participati la un seminar sau la un seminar web despre carte sau subiect. Un seminar ar putea costa foarte mult, dar schimbul de idei in persoana va va inarma o intelegere mai cuprinzatoare si puteti stabili cu usurinta si noi contacte.

Recente