Areca, un palmier care iubeste Romania

Nu Rata

Originar din Madagascar, acest palmier (lat. Dypsis lutescens) s-a adaptat foarte bine la clima de la noi. Nu face flori, dar este foarte potrivit pentru birou.

Este o planta tufoasa de talie medie spre mare, creste si pana la 2-3 metri inaltime si 2, chiar 3 metri diametru (in special la batranete, cand frunzele nu mai sunt drepte, ci se apleaca spre radacini). Frunzele sunt lungi, de 1,8-2 m fiecare, in forma de lance, alcatuite din nervura principala de care se ataseaza, de-o parte si de alta, foliole lungi de 20-40 cm fiecare. Dintr-o singura radacina pornesc mai multe frunze si pe masura ce cresc in inaltime se si indesesc. Se dezvolta destul de greu, ajunge la dimensiunea maxima cam in 5-6 ani.

Cum o ingrijim

Areca iubeste lumina si umiditatea in aceeasi masura in care detesta curentii de aer si frigul. Are nevoie de multa apa, ca orice palmier, insa evita sa lasi apa sa balteasca in ghiveci; mai bine o uzi mai des cu mai putina apa. Foloseste un pamant afanat, care sa dreneze usor, rezultat al combinatiei dintre pamant de gradina si nisip. Evita turba, care mentine umezeala in jurul radacinilor si poate duce la putrezirea acestora. Vara, cand temperaturile cresc peste 30 de grade, stropeste-i frunzele cu apa, pentru a evita deshidratarea acestora. Iarna rezista foarte bine la temperaturi de pana la 0 grade, dar nu si la inghet.

Ce trebuie evitat

Evita sa o asezi pe holuri sau intre usi, unde ar fi in calea curentilor de aer care ii dauneaza, sau pe balcon, unde ar fi in bataia vantului. Evita sa lasi planta mai mult de 3-4 zile neudata, pentru ca frunzele se vor ingalbeni si usca. Daca frunzele s-au uscat, ele trebuie inlaturate prin taiere de la baza cu o foarfeca (nu smulge frunza, fiindca s-ar putea sa compromiti radacina, foarte sensibila la actiuni mecanice). Daca alegi sa cumperi planta din comert ai grija sa iei una sanatoasa, cu frunzele drepte, semn ca nu este foarte batrana; daca are ghiveci de plastic schimba-i-l cu unul de ceramica, cu diametru de 20-30 de cm (un ghiveci mai mare si mai adanc va ajuta la dezvoltarea mai rapida a plantei si la stabilitatea radacinilor). Nu uita ca este o planta care ocupa mult spatiu, nu o inghesui intre mobile si nu o tine la umbra. Cand a ajuns sa aiba foarte multe frunze e bine sa divizezi tufa, pentru ca altfel se sufoca si nu va mai creste.

Cum se inmulteste

Cel mai adesea se inmulteste prin seminte, care se planteaza primavara sau vara in ghivece suficient de mari, in care ai pus pamant nisipos. Se scot, de la planta mai varstnica, un pui sau un snop de pui care au radacina distincta de a tufei si se replanteaza cu mare grija in alt ghiveci, cu pamant afanat, ca pentru planta matura, pentru ca socul sa nu fie foarte mare.

Daunatori

Paianjenul rosu este cel mai mare dusman al palmierului Areca, si acesta prolifereaza atunci cand plantei nu i se asigura umiditatea necesara. Incearca o solutie de apa cu sapun de casa cu care sa-i stergi frunzele. Daca nu are efect, e bine sa te adresezi unui specialist fito-sanitar. Daca nu are lumina suficienta, poate fi atacat de fainare, de care scapi prin metode chimice, dar tot in urma sfatului unui cunoscator.

Recente