Pentru fotografii mai bune

Nu Rata

Daca ai prins microbul fotografiei – și ai ramas cu el – probabil ca ai de-a face foarte mult cu intrebarea “cum?”. Asta e intrebarea care stapanește cel mai mult fotograful, deși uneori mai are de-a face și cu un “de ce?”.

Cum sa obțin o compoziție inedita? Cum pot sa folosesc lumina asta? Cum pot scoate o fotografie buna cu un aparat care nu e profesionist ? Cum fac sa obțin acel contrast pe care il vad la alte fotografii? Cum folosesc diafragma 8 și de ce? Cum fac sa nu mai am poze mișcate dar luminoase?

Cred ca ai prins ideea.

Mai e și o a doua categorie de “cum-uri”.

Cum a facut Cartier-Bresson de s-a gandit la compoziția aia? Cum scotea Brassai fotografii nocturne atat de bune? Cum convingea gaștile de cartier…sa pozeze? Cum și-a convins Helmut Newton modelele sa pozeze așa?

Intrebari legate de compoziție, de latura artistica,  de partea tehnologica tot apar și raman, caci nu are cine sa te lamureasca. Da, traim in era internetului și ai o groaza de resurse ca sa inveți singur. Și e foarte mișto situația asta. Dar ajungi, inevitabil, intr-un punct in care ai nevoie de un mentor, de cineva care sa te indrume, sa te ajute sa treci pentru niște obstacole, sa iți raspunda clar macar la 2 intrebari legate de “cum”.

Și acel cineva poate fi Sebastian Marcovici sau Cornel Lazia. De fapt, poti sa ii descosi pe amandoi timp de 10 zile in cadrul cursului de fotografie al Academiei Icon Arts.

Imagineaza-ți urmatorul scenariu: in perioada 24 iulie  – 4 august ai 2 fotografi romani cu experiența și talent care sunt la dispoziția ta, sa te ajute sa evoluezi ca fotograf. Și crede-ma, evoluția poate fi una rapida, la care nici nu te-ai gandit. O spun din propria mea experiența de la Icon Arts, despre care am povestit aici.

Cand sunt atatea și atatea cursuri de fotografie, de ce sa-l alegi pe acesta?

Din amintiri, am inchegat cateva motive

E un curs intensiv de fotografie, ce dureaza aproape 2 saptamani. Zi de zi, de dimineața pana noaptea tarziu, toata lumea ta se va invarti in jurul fotografiei. Și atmosfera asta te va schimba și te va face sa inveți altfel: mai bine, mai repede. Noțiunile predate cu o zi in urma nu vor fi pierdute, ci sedimentate. Ai parte de teorie, dar și de practica. Toate cursurile sunt și teorie și practica, nu? Aici dimineața ai teorie, seara ai practica. Sau invers. Sau ai teorie acum, ca sta cineva langa tine și facand aceeași poza, la același obiect, iți demonstreaza ce este profunzimea de camp și te ajuta sa intelegi mai bine conceptul de diafragma. Știi, diagrafma e acea chestie cu care mulți se lauda ca “da, nene, am inteles” cand de fapt nu e chiar așa. Ai 2 profesori și 2 viziuni diferite. Și asta e un mare plus. Nu toți intelegem același lucru prin fotografie. Pentru unii inseamna spontaneitate, momentul captat și inghetat, pentru alții inseamna rezultatul punerii in scena a unei povești, ca sa dau un singur exemplu.  Zona este minunata. Everybody loves Sibiu! Și eu, marturisesc. Ai parte de munți, de liniște, de natura, monumente istorice și de sași. Numai citind randurile astea sunt sigura ca te-ai gandit la vreo 2 teme fotografice. Poti sa iți faci noi prieteni. Asta suna a ceea ce parinții zic copiilor și in mod clar suna a coșmar pentru introvertiți. Dar gandește-te ca s-ar putea sa intalnești macar un om mișto cu care sa relaționezi foarte bine fiindca ai ceva in comun. Poți face in fiecare zi o sedința foto. Gandește-te așa:  ai gasit un loc mișto, ai o idee și din cei 100 de elevi ai Academiei (de la dans, percuție, orga, jazz, teatru) sigur gasești 2 care sa-ți  fie modele. Party every night. Inevitabilul se intampla. Pregatește-te pentru bere și tigari și povesti pana noaptea tarziu caci e …tabara.

Motive sa nu te duci

Seful nu iți da voie sub nici o forma sa iți iei vacanța la sfarșit de iulie- inceput de august. Ești deja plecat altundeva Ți-ai consumat concediul Iți pastrezi concediul pentru altceva. Ce? Nu ai 500 de lei pentru a-ți plati taxele de curs ale Academiei

Daca te-am nimerit cu unul dintre motivele de mai sus – motive sa nu te duci – amintește-ți de vorbele lui Hannibal: “Fie vom gasi o cale, fie vom face una”.

Daca totul suna foarte bine și te intrebi ce trebuie sa faci ca sa te inscrii, primul lucru e sa-ți alegi un pachet. Poti opta pentru pachetul cazare+cursuri (1000 lei)  sau cazare+masa+cursuri (1500 lei) sau pachetul cursuri (500 lei).

Tot la linkul de mai sus descarci talonul de inscriere, il completezi, il trimiți și gata, ești inscris. Apoi poți sa iți faci o lista cu intrebari de pus fotografilor de mai sus. 

In incheiere, o ultima chestie:   nu lasa aparatul de fotografiat sa fie mai deștept decat tine. Daca investești zeci de milioane intr-un Canon, Nikon, whatever,  iți iei obiective și trepied și blitz doar ca sa-l ții pe auto, atunci degeaba.

Recente