A suferi un accident vascular cerebral creste riscul de a muri din cauza covid-19 de trei ori

Nu Rata

Medicii au studiat in profunzime in aceste luni relatia dintre accident vascular cerebral si coronavirus, ajungand la concluzii importante. Printre acestea, ei subliniaza faptul ca a suferi un accident vascular cerebral creste de trei ori riscul de a muri din cauza coronavirusului, dar, in plus, pacientii infectati au accidente vasculare cerebrale mai grave de acest tip.

Mai exact, aproximativ 110.000 de persoane sufera un accident vascular cerebral in fiecare an, dintre care cel putin 15% vor muri, in timp ce dintre supravietuitori, aproximativ 30% vor ramane intr-o situatie de „ dependenta functionala ”.

SEN aminteste ca accidentul vascular cerebral este „orice episod in care fluxul sanguin catre creier este intrerupt”, iar cea mai frecventa cauza „este de obicei un cheag intr-unul dintre vasele care furnizeaza sange”.

Pacienti cu Covid cu accidente vasculare cerebrale mai severe

Potrivit Societatii Spaniole de Neurologie, pacientii cu covid au accidente vasculare cerebrale mai severe decat cei care nu sufera de infectie, iar riscul de deces sau dependenta la cei cu AVC si virus este de pana la patru ori mai mare.

Dar, in plus, faptul ca a suferit un accident vascular cerebral creste de trei ori riscul de a muri din cauza coronavirusului , potrivit SEN, care indica faptul ca in martie, Codul accidentelor vasculare cerebrale a fost activat cu 28% mai putin decat in ​​aceeasi perioada a anului precedent.

Accidentul vascular cerebral nu afecteaza doar persoanele in varsta , deoarece 27% dintre cei care au fost tratati in spitalele spaniole corespund persoanelor sub 65 de ani si 8% pacientilor sub 50 de ani.

Pe langa varsta, alti factori de risc sunt consumul de tutun, consumul de alcool, inactivitatea fizica, alimentatia nesanatoasa, stresul, hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, colesterolul, diabetul sau obezitatea, printre altele, care daca sunt tratate corespunzator ar contribui la reducerea numarului de cazuri noi prin intre 80% si 90%.

Procentul de accidente vasculare cerebrale cauzate de covid19 este foarte scazut

Infectia severa cu covid-19 este asociata cu afectarea inflamatorie a peretelui vaselor de sange care favorizeaza coagularea sangelui si, in al doilea rand, cu infarcte in diferitele tesuturi ale corpului. Cu toate acestea, desi aceste cheaguri ajung in cele din urma sa ocludeze o artera cerebrala, „procentul de accidente vasculare cerebrale cauzate de covid-19 este foarte scazut”.

Cu toate acestea, evidentiaza ca „accidentul vascular cerebral este observat in general in forme severe si poate afecta si pacientii tineri fara factori de risc vascular anterior”. De asemenea, regreta ca cererea mare de ingrijire generata de pandemie compromite raspunsul de actiune al restului urgentelor sanitare.

„In cazul accidentului vascular cerebral, o patologie al carei beneficiu terapeutic cel mai mare se obtine in contextul ingrijirii timpurii , trebuie insistat ca natura sa de ingrijire prioritara trebuie sa continue sa prevaleze”, avertizeaza el.

Pe parcursul anului 2019, 234 de pacienti cu AVC au fost tratati la Spitalul Nuestra Senora del Rosario, o cifra similara cu cea din 2018. 82% (193 de pacienti) au avut accidente vasculare cerebrale ischemice si 18% (41 de pacienti), accidente vasculare cerebrale hemoragice. In cadrul varietatii de accidente vasculare cerebrale hemoragice, 80% au corespuns hemoragiilor intracerebrale (33 pacienti) si 20% (8 pacienti), hemoragiilor subarahnoidiene.

30% dintre supravietuitorii accidentului vascular cerebral vor ramane in situatie de dependenta

30% dintre supravietuitorii accidentului vascular cerebral vor ramane intr-o situatie de dependenta functionala , potrivit diversilor experti.

Vestea buna este ca 90% din accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite cu un control adecvat al factorilor de risc modificabili pentru aceasta boala. „Actionarea asupra obiceiurilor de viata este o piatra de temelie in prevenirea primara si secundara a accidentului vascular cerebral. Abstinenta sau renuntarea la fumat, consumul excesiv de alcool, evitarea expunerii la stres cronic, respectarea unei alimentatii sanatoase, precum si practicarea regulata a activitatii fizice, sunt masuri esentiale. pentru a reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Pe langa buna promovare a sanatatii, expertii au evidentiat necesitatea controalelor medicale periodice pentru a controla in mod adecvat alte boli care genereaza risc de accident vascular cerebral precum fibrilatia atriala, diabetul, hipertensiunea arteriala, obezitatea si hipercolesterolemia.

„In cazul unui accident vascular cerebral, fiecare minut conteaza. De aceea este atat de important sa suni la 112 in prezenta oricarui simptom al acestei boli neurologice, cum ar fi: pierderea brusca a fortei fetei, bratului si/sau piciorului pe unul. partea laterala a corpului; alterarea brusca a vorbirii cu dificultati de exprimare sau de intelegere a ceea ce ni se spune; pierderea brusca partiala sau totala a vederii la unul sau ambii ochi; sau durere de cap brusca de intensitate neobisnuita si fara o cauza aparenta”, a adaugat el. doctorul.

Acestea fiind spuse, el a raportat ca exista o fereastra de timp de cateva ore in care un spital pregatit poate face multe pentru a ajuta persoana afectata cu tehnici de interventie pentru a restabili fluxul sanguin in creier si a genera cea mai mica moarte neuronala.

„Codul Ictus” a fost activat cu 28% mai putin in martie

In plus, si desi aceasta reducere nu a fost aceeasi in toate spitalele, in unele asistenta pentru accident vascular cerebral a fost redusa cu peste 50 la suta . In opinia expertilor SEN, teama pacientilor de a merge la spital, impreuna cu situatiile de singuratate sau izolare care pot ingreuna recunoasterea simptomelor si solicitarea de ingrijiri urgente, ar putea explica o mare parte a acestei scaderi.

Dupa un accident vascular cerebral, ce?

La randul sau, presedintele Fundatiei Freno al Ictus, a avertizat ca in prezent exista un sistem public caruia ii lipseste ingrijirea dupa reabilitarea persoanei afectate si in incluziunea sociala a acesteia. „Avem un sistem de sanatate publica relativ bun in ingrijirea acuta, va ajuta sa va salvati viata, va ajuta sa iesiti din spital. Dar atunci situatia reabilitarii si incluziunii in mediul dumneavoastra este foarte complicata”, a adaugat el.

In plus, consecintele unui accident vascular cerebral nu sunt traite doar de cei afectati, ci ca este o situatie care ii afecteaza pe toti cei din jurul lor. „Sa tinem cont ca nu este acelasi lucru ca o persoana in varsta de 85 de ani sufera de aceasta, cum se intampla la 35 sau 45 de ani , cand cel mai probabil acea persoana are o familie care depinde financiar de munca sa sau copiii mici carora le pasa, cu care impactul pe care il are asupra mediului sau este foarte mare”, a argumentat acesta.

De asemenea, triplul castigator al Turului Spaniei, Alberto Contado r, care a suferit un accident vascular cerebral in 2004 in timpul unui Tur al Asturiei ca urmare a unui cavernom cerebral congenital, gratie motto-ului sau „A vrea inseamna a putea”, a obtinut un recuperare completa, obtinand victorii importante printre care se numara 7 Grand Tours (Giro d’Italia 2008 si 2015, Turul Frantei 2007 si 2009 si Vuelta Espana 2008, 2012 si 2014).

Biciclistul a profitat de aceasta intalnire pentru a incuraja toate persoanele care au cel mai mic simptom sa mearga cat mai curand la spital pentru ca fiecare secunda care trece intr-un AVC poate agrava situatia. „Este o boala care ar trebui sa fie mult mai cunoscuta” este inca insuficienta, accidentul vascular cerebral este inca o boala foarte necunoscuta, in ciuda impactului mare asupra vietii noastre de zi cu zi, obiectivul tuturor celor de aici este ca oamenii sa stie, ca ei stiu simptomatologie si ca sunt constienti de importanta pe care o are”, a afirmat Contador.

Recente