Trei zile de SF la Timișoara

Nu Rata

Inlantuite, doua evenimente sefiste s-au desfasurat la Timisoara in intervalul 23 – 25 martie. In primele doua zile au fost prezenti, deja de mult formati pentru o astfel de intimplare, cei pregatiti sa sustina (minunati-va!) a XXVI-a editie a Sesiunii „Helion”!

Desigur, astfel de informatii sint in general plicticoase, asa ca eu, totusi, somat de prietenul meu Michael Haulica, nu am de ales si starui, pe mai departe, sa spun ca falnicul craiovean Marian Mirescu a procedat la vernisajul expozitiei Ante Deum Nostrum (carevasazica: A.D.N.), s-au facut comunicarile stiintifice promise (la care moderator a fost Lucian-Vasile Szabo), unde s-au exprimat cu elocinta si maiestrie Cornel Secu (Tehnologie, putere si etica in „Viitorul mass-media” de George Lazar), Catalin Badea-Gheracostea (Capcanele distopiei) si Lucian-Vasile Szabo (Arhitectura purerii: fictiune si factual).

S-a procedat apoi la lansarea numarului 1-2 al revistei Helion din acest an, in care, preaiubitilor, ma bucur copilareste ca am o povestire (pre care tot „copilareste” v-o recomand: „Un deceniu timisorean cu Niky ziaristul”),  moment care a fost urmat de o mult-asteptata conferinta a lui Mircea Oprita, referitoare la „Exobiologia in SF-ul romanesc”, seara incheindu-se cu inminarea premiilor pentru laureatii concursului de proza scurta „Helion 2011”.

Ziua de simbata a debutat cu alte comunicari, moderate de Ciprian Baciu, in care s-au exprimat cu aplomb profesionist timisoreanca Mirona Aftanache („Omul modern – specie xenobiologica in curs de dezvoltare”), sobrul iesean George Ceausu („Buna ziua ET”), timisoreanul Ciprian Baciu („Vernor Vinge si xenobiologia”), simpatic ieseanul Lucian Merisca („Xenofobia si discriminarea pozitiva”), precum si impunatorul craiovean Marian Mirescu („Monstrii: un proiect BD”), iar Adrian Chifu si-a expus gala de filme CRONOGLIDING.

Seara (oficiala) s-a incheiat cu binemesterita conferinta a lui  Catalin Badea-Gheracostea, titrata foarte incitant: „Inaintea razboiului – despre tensiunea psihologica si anticipatie”.

Si a urmat „SERATA SF” la Casa Oamenilor de Stiinta, unde s-a mincat, s-a baut, dupa cuviinta, romaneste, pina spre ore tirzii, loc unde s-a aflat si juriul ROMCOM-ului care (totusi, la ceas de trezie), si-a dat verdictul indelung asteptat: MIRCEA OPRITA este titularul Premiului pentru roman („Calatorie in Capricia”) si al celui pentru non-ficțiune. Au fost acolo prezenti, eleganti in atitudine si cu niste sotii admirabile si alti competitori la aceste premii: Mugur Cornila si Dan Dobos.

S-au mai intimplat aici un SHOW LASER pus in opera de Maestrul recunoscut in domeniu, Adrian Bancu, pregatit sa se repete la EuroCon-ul de la Zagreb, ca si un recital de muzica rock realizat excelent de o foarte tinara colega, Adriana Musca (recunoscuta pe mail si ca „aditza-rokeritza”), care si-a demonstrat si pe mai departe „talentele”, a doua zi, intr-un spectacol de teatru pus in scena de Alexandru Maniu si Andrei Ursu.

In ziua urmatoare, Duminica, s-a desfasurat RomCon-ul (mai scurt, mai grabit, de’ cam asa cum e cind n-ai prea catacdisit sa lamuresti care sint marginile sale), asa as spune-o eu, care, e drept n-am cam prea fost pe-acolo ca sa vad cu ochii mei, asa ca va spui dupre spusele lui Cornel Secu, pre care il cred pe cuvint: chiar atunci s-a constituit ARCASF, adica Asociatia Romana a Cluburilor si Autorilor de Science Fiction, problema care, pe mine (abia acum, cind am descifrat sigla notata cu daruire) ma umple de entuziasm, mai ales aflind ca Statutul acesteia a fost indelung dezbatut de o serie de dezbatatori care  au fost multi si elocventi, insa lista acestora ar fi indigesta, prin lugime, pentru orice lectura acceptata de un cititor decent.

Iar mai  apoi oaspetii timisorenilor s-au urcat in masini sau in trenuri (nici unul pe biciclete) si au purces spre casele lor.

Timisoara ii asteapta cu dragoste, ospitalitate si cu nestirbita incredre sa revina! 

Recente