Noi variante ale coronavirusului: cantitatea si unde se afla

Nu Rata

Aparitia unor  noi variante ale coronavirusului  tine comunitatea internationala in alerta din cauza temerii ca acestea ar putea complica gestionarea pandemiei, care a lasat deja peste sase milioane de morti si peste 449 de milioane de persoane infectate in intreaga lume. 

Acesta a fost cazul variantelor SARS-CoV-2  alfa, beta, gamma, delta si omicron  detectate initial in Regatul Unit, Africa de Sud, Brazilia, India si, respectiv, din nou, Africa de Sud.

In Spania,  omicron  a inlocuit delta ca varianta dominanta. Reprezinta  100% din cazurile secventiate,  conform ultimelor probe aleatorii disponibile, efectuate cu infectii in perioada 14-20 martie. Acestea se caracterizeaza printr-o mai mare usurinta de transmisie fata de versiunea Wuhan si restul versiunilor, conform studiilor efectuate pana in prezent.

Restul variantelor ( alfa , originar din Regatul Unit,  beta , din Africa de Sud,  gamma , din Brazilia…) reprezinta impreuna aproximativ 0,3% din probele aleatorii analizate in ultimele saptamani. In plus, in tara noastra, unele cazuri izolate sau focare ale variantelor kappa (o alta sublinie a variantei indiane cunoscute anterior), lambda (Peru), iota (New York), zeta (Rio de Janeiro), eta (Nigeria), epsilon (California) si B.1.621 (Colombia), printre altele. 

Sunt mai periculoase? Vor functiona vaccinurile?

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma in rapoartele sale ca variantele alfa, beta, gamma, delta si omicron ar fi mai transmisibile. In cazul acestora din urma, dovezile sugereaza ca infectatii vaccinati ar fi la fel de contagiosi ca si cei nevaccinati.

De fapt, exista si ingrijorarea daca  vaccinurile  dezvoltate vor fi capabile sa protejeze impotriva lor. Agentia ONU se asigura ca toate vaccinurile aprobate disponibile sunt eficiente impotriva variantelor detectate pana acum. Cu toate acestea, este, de asemenea, adevarat ca  eficacitatea sa a fost redusa impotriva variantelor beta si omicron. Pentru acesta din urma, cel predominant in prezent, diverse studii sugereaza ca ar fi necesare trei doze pentru a fi protejate. 

Varianta, descendenta sau tulpina?: prin ce difera?

Pandemia COVID-19 a lasat un numar mare de cuvinte noi in vocabularul nostru, mutatia, varianta, descendenta sau tulpina fiind unele dintre cele mai mentionate in ultimele saptamani. Desi uneori sunt folosite interschimbabil, ele nu inseamna acelasi lucru.

Cand vorbim despre  mutatii , se refera la modificarile care apar la nivel genetic al virusilor, cauzate atunci cand se reproduc atat in ​​interiorul unui pacient, cat si cand trec la altul. „Virusul sufera o mutatie constanta, chiar si din momentul in care se afla in interiorul unui individ”, explica pentru RTVE.es Jose Antonio Lopez, profesor si director al grupului de neurovirologie de la Universitatea Autonoma din Madrid. 

Variantele  , pe de alta parte, se refera la gruparea mutatiilor mentionate si acestea, la randul lor, sunt clasificate in linii sau ramuri. Mii de variante au fost localizate pana acum  de la inceput  , desi, in general, se asteapta ca majoritatea sa nu aiba impact. Uneori, unii dezvolta in mod aleatoriu un avantaj, ceea ce ii face sa-i depaseasca pe ceilalti. Acesta este cazul variantelor alfa, beta si gamma. 

Aceasta caracteristica  este legata de mutatia N501Y,  care modifica proteina S a virusului, ceea ce faciliteaza capacitatea acestuia de a infecta celulele. In cazul variantelor beta si gamma, acestea prezinta si mutatia E484K, adica o combinatie care le permite sa scape de neutralizarea unor anticorpi monoclonali si policlonali, desi acest lucru este inca in curs de investigare.

Conceptul de  tulpina , la randul sau, explica Lopez, sunt grupuri diferite de variante care sunt consolidate si „ofera o caracteristica biologica diferita” virusului. Cu toate acestea, tulpinile  derivate din SARS-CoV-2   nu au fost inca detectate .

Varianta omicron este deja predominanta in Spania

Africa de Sud a detectat pe teritoriul sau o noua varianta a coronavirusului, botezata ca  omicron sau B.1.1.529  si pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a definit-o drept „ingrijoratoare”. Omicron reuneste un „ numar mare de mutatii”  care i-ar oferi o  transmisibilitate ridicata si o evadare imunitara mai mare  decat variantele anterioare. De asemenea, datele observate pana in prezent sugereaza ca riscul de spitalizare si deces ar putea fi redus, desi acest fapt poate fi influentat si de vaccinare.

In Spania, varianta omicron  este deja predominanta,  dupa deplasarea deltei. Conform secventializarii unei esantionari aleatorii, efectuata in perioada 14 – 20 martie, noua varianta reprezinta 100% din cazuri.

Sublinietatea BA.2 ( cunoscuta sub numele de „omicron furtiv” , deoarece isi ascunde identitatea in testele PCR) este cea predominanta. Intervalul dintre comunitatile autonome oscileaza  intre 36% si 94%,  conform testelor de screening aleatorii din saptamana 21-27 martie.

In cazul restului subliniilor, BA.1, BA.1.1. sau BA.3, au fost depistate in procente care oscileaza in diferitele autonomii  intre 5% si 57%.

Varianta delta este deplasata

Delta  (B.1.617.2) a fost  detectata in India la sfarsitul anului 2020,  impreuna cu  sublinietatea kappa  (B.1.617.1) si in curand s-a raspandit rapid in Marea Britanie. In prezent, a fost raportata in cel putin 170 de tari. 

In Spania, varianta delta a  fost cea dominanta,  dupa ce a deplasat alfa. Este  mai transmisibil decat varianta alfa, desi mult mai putin decat omicronul,  si este asociat cu o probabilitate mai mare de admitere decat versiunile anterioare. In ceea ce priveste impactul vaccinurilor asupra imunizarii, protectia ar fi mentinuta impotriva bolilor severe, desi exista o posibila reducere a protectiei impotriva bolilor simptomatice si a infectiei. 

Varianta alfa sau britanica a fost inlocuita de delta 

Varianta alfa, VOC 202012/01, apartinand descendentei B.1.1.7,  a fost dominanta la nivel mondial timp de cateva luni . Fiind mai transmisibil, a reusit sa inlocuiasca varianta Wuhan. Ulterior, delta si-a ocupat spatiul. 

A fost identificat pentru prima data in comitatul britanic Kent pe 20 septembrie. Nu ar fi, insa, pana pe 14 decembrie cand  Marea Britanie a tras un semnal de alarma dupa ce a detectat o crestere a incidentei virusului  in estul si sud-estul Angliei si in zona metropolitana a Londrei asociata acestei noi variante. Cel putin  190 de tari  au raportat un caz de varianta alfa, potrivit OMS. 

La variante beta o sudafricana

Africa de Sud a anuntat pe 18 decembrie 2020 detectarea unei  noi variante care a fost numita beta (B.1.351) . Sanatatea si OMS considera ca este probabil mai  transmisibil  si ca scapa de  imunitatea  dobandita prin vaccinuri sau prin faptul ca a mai avut boala, pentru ca s-au inregistrat reinfectii. Cu toate acestea, astazi, prezenta sa este deja reziduala. 

Varianta beta  a fost detectata in peste 140 de tari , conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Majoritatea cazurilor au fost gasite in tarile din sudul Africii, dar prezenta acesteia s-a extins, cu un procent mic de cazuri, in tari de pe toate continentele, inclusiv in Europa si tara noastra. 

Cresterea cazurilor legate de aceasta versiune a virusului a  determinat restrictia zborurilor cu mai multe natiuni africane  de catre mai multe tari precum Spania, Olanda, Irlanda, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Brazilia sau Vietnam, printre altele. Tara noastra a impus si o carantina obligatorie intre 7 si 10 zile pasagerilor care sosesc din zonele de risc.

La variante gamma o brasilena

La inceputul lunii ianuarie 2021, Japonia a identificat si o noua varianta SARS-CoV-2 la patru persoane din Amazonul brazilian. La fel ca alfa si beta,  noua varianta, gamma sau P.1. (B.1.1.28.1)  are o mutatie legata de transmisibilitatea crescuta. In plus, tehnicienii din Sanatate au indicat o „posibila” scapare din raspunsul imun. 

Brazilia a raportat  prezenta acestei noi variante in regiunea Manaus  (in Amazon), in probe colectate in a doua jumatate a lunii decembrie 2020, deci se presupune ca originea ar fi in aceasta tara. De atunci, varianta gamma s-a raspandit in regiunea Amazonului a tarii si a fost detectata in peste  90 de tari

Pentru a preveni extinderea acestuia, din 3 februarie, Guvernul Spaniei a restrictionat  zborurile care sosesc din tara sud-americana  si, ulterior, a impus o carantina obligatorie de 10 zile pentru pasagerii sositi din aceasta tara, care poate fi redusa la 7 zile cu un PCR negativ. .

Ce variante au fost predominante in Europa?

Extinderea variantei omicron in Europa a depasit toate asteptarile. Aceasta noua mutatie a COVID-19  a fost deja dominanta pe continent in ultima saptamana a anului 2021 , potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

Varianta descoperita in Africa de Sud  conduce Delta in cresterea ei,  iar OMS a atribuit expansiunea sa rapida unei mari capacitati de a scapa de imunitate si unei cresteri intrinseci a transmisibilitatii, „chiar si in tarile cu niveluri ridicate de populatie vaccinate sau infectate anterior”.

Omicron a perturbat planurile de Craciun in toata Europa si  este deja varianta principala – reprezinta mai mult de 50% din cazurile secventiate – in cel putin 14 tari de pe continentul nostru . Se remarca Finlanda, Danemarca, Belgia sau Irlanda, cu varfuri de peste 80% din cazurile saptamanale.

Recente