Ambasadorii rușinii. Scrisoare din Diaspora pentru Iohannis: Nu lasați Romania sa devina o colonie

Nu Rata

Scrisoarea i-a fost inmanata președintelui de catre o romanca din Diaspora cu ocazia recepției organizate, saptamana aceasta, la Ambasada Romaniei din Franța, unde au participat in jur de 200 de conaționali.

Printre asociațiile care au semnat scrisoare se numara „SOS Grup Roșia Montana”, „Grupul informal Dacia Libera Paris” și „Grupul Diaspora Romaneasca Unita Milano”.

Romanii i-au mai cerut președintelui sa lupte pentru schimbarea sistemului de vot in Diaspora, dar și sa apere interesele romanilor din toata lumea.

In scrisoare este inclus și un atac atac la fostul președinte Traian Basescu, care „a susținut proiecte și idei nocive tarii și poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Roșia Montana și al exploatarii gazelor de șist”.

Pe data de 22 decembrie ați devenit al cincilea președinte al Romaniei, ales in mod democratic. Noi, Diaspora Unita, suntem conștienți de ecoul pe care dorința de a schimba vechiul mod de a face politica, l-a avut in conștiința oamenilor din țara: suntem, de fapt, exponenții și catalizatorul acestei dorințe, cat și culoarul prin care ea a ajuns la cei de acasa. Acestia s-au mobilizat exemplar la vot din solidaritate cu cei al caror vot a fost obstrucționat de catre autoritațile neputincioase sau rauvoitoare. Pentru noi, relația cu societatea civila trezita din Romania nu este de data recenta, ci este o relație cladita in timp, incepand cu primele proteste din toamna 2013 si pana in acest moment.

 Trezirea noastra s-a manifestat atunci cand, alaturi de romanii ingrijorați de acasa, am intreprins diverse acțiuni indreptate impotriva autoritaților care au incalcat drepturile fundamentale ale omului.

 Romanii din Diaspora nu va incredinteaza un cec in alb: dimpotriva, romanii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un președinte de la care se așteapta sa respecte, in primul rand, Constituția și legile țarii și care sa reașeze țara noastra acolo unde ii este locul, printre națiunile demne și respectate ale acestei lumi; o tara care nu iși pune pe tava, tuturor corporațiilor, resursele si care nu este un stat furnizor de materie prima si mana de lucru ieftina.

 De aceea, speranțele și așteptarile noastre se indreapta catre dumneavoastra. Dupa 10 ani in care am asistat la un spectacol al „președintelui jucator“, care și-a depașit mandatul adesea, a susținut proiecte și idei nocive tarii și poporului, devenind inclusiv partizanul unor proiecte cum ar fi cel de la Roșia Montana și al exploatarii gazelor de șist,  care au adus Romania in situația de fața, este timpul pentru un alt fel de presedinte.

 Diaspora așteapta de la Dumneavoastra sa fiți un adevarat moderator intre puterile statului, precum și intre stat și societate, așa cum prevede articolul 80 din Constituția Romaniei. Cei aproape 400.000 de romani care au reușit sa voteze in strainatate așteapta primele semne ca țara noastra va reveni la normalitate, pentru a se putea intoarce acasa și a putea contribui, din interior, la ridicarea și bunastarea ei. Pentru noi, Domnule Președinte, bunastarea nu se rezuma, firește, doar la criteriile economice, ci inseamna tot ce numim viata sociala: educatie, sanatate, infrastructura sociala. De asemenea intelegem, desigur, foarte bine conceptul de sustenabilitate practicat in societațile tarilor in care in prezent locuim si activam.

 Am urmarit cu mare atenție discursul Domniei-Voastre și am luat nota de masurile pe care vi le propuneți deja:  salutam respingerea in Parlament a Legii amnistiei și grațierii, susținem imbunatațirea condițiilor de vot in strainatate și tragerea la raspundere a celor responsabili de organizarea dezastruoasa a alegerilor. Speram ca situatiile umilitoare, jignitoare si de incalcare a drepturilor fundamentale in care romanii au fost pusi la zeci de secții de votare din Diaspora sa nu mai aiba loc niciodata.

 Pe plan extern, speram sa avem in Domnia-Voastra un reprezentant demn al Romaniei in ceea ce priveste tratatele internaționale semnate in numele țarii, un lider care sa o reprezinte cu cinste și demnitate la intalnirile internaționale. Așteptam un președinte care sa trateze de la egal la egal cu omologii sai din alte țari și care sa iasa, prin demnitate, din tiparul stabilit in ultimii 25 de ani, acela de lipsa de demnitate in fața marilor puteri. Trebuie sa fiți primul care, prin exemplul personal, sa redea demnitatea și conștiința de sine romanilor.

 Regretam profund faptul ca in campania electorala subiectul Tratatului Transatlantic de Investiții și Parteneriat, cunoscut sub numele de TTIP (alaturi de cel al CETA și TISA) nu a aparut absolut deloc in dezbaterea publica, in condițiile in care acesta este unul din cele mai importante subiecte ale dezbaterilor la nivel internațional și al unei mobilizari fara precedent a societații civile din statele unde locuim. Ne dorim ca Președintele Romaniei sa reprezinte interesele tarii și concetațenilor sai, consultandu-se cu societatea civila in privința acestui mandat de negociere pentru un tratat extrem de important pentru viitorul Europei și al Romaniei.

 Pe plan intern așteptam ca prin sintagma ‘Romania noastra’ folosita de Domnia-Voastra sa ințelegeți ca Romania este cu adevarat a noastra și nu a celor care sunt, vremelnic, la putere și-o impart și o vand dupa bunul lor plac in disprețul total al legii, și nici a corporațiilor din intreaga lume, care au primit cadou toate resursele noastre naturale (terenuri arabile, paduri, petrol și gaze convenționale și neconvenționale, metale prețioase, ape minerale), cu beneficii umilitor-nesemnificative pentru Romania și pentru cetațenii sai și cu riscuri enorme asupra mediului. Nu dorim continuarea politicii de transformare a Romaniei intr-o colonie și a romanilor intr-o forța de munca ieftina pe plantațiile colonializate in propria țara. Așteptam de la noul Președinte ca acesta sa fie aparatorul intereselor naționale și al propriilor cetațeni.

 Pentru ca subiectele de mediu ne-au adus impreuna, subliniem așteptarile noastre fața de Dumneavoastra cu privire la proiectele distructive și ireversibile pentru mediu, cum ar fi proiectele de extragere a gazelor de șist prin metoda fracturarii hidraulice și metoda cianurarii in minerit. Ne dorim – și ne așteptam – ca Dumneavoastra sa deveniți acel mediator intre interesele societații civile și al comunitaților locale, interese care, de cele mai multe ori, nu coincid cu cele ale corporațiilor și sa puneți mereu in balanța principiul sustenabilitații, al precauției și al interesului național și al cetațenilor romani. Sa ne reprezentați in apararea Romaniei in fața a ceea ce poate fi mutilator, distrugator in ceea ce corporațiile straine fac in propriul interes.

 Noi, diaspora, sprijinim puternic demersurile de pana acum ale societații civile și suntem extrem de ingrijorați de impactul ireversibil al acestor metode asupra mediului și al sanatații oamenilor (mulți dintre noi traim in zone deja afectate iremediabil de fracturarea hidraulica in SUA, Canada și Australia). Susținem, așadar, cele mai recente apeluri ale societații civile catre dumneavoastra in acest sens, și anume punctul 6 al Declarației de la Cluj, precum și scrisoarea societații civile adresata Domniei-Voastre intre cele doua tururi de scrutin, scrisoare care va solicita o dezbatere pe subiectul gazelor de șist.

 Și noi, ca și cei de acasa care au ieșit in strada in nenumarate randuri și in nenumarate locuri din țara pentru a se opune acestor tehnologii devastatoare pentru mediu, suntem extrem de nemulțumiți de atitudinea constanta a autoritaților, care incalca cu buna știința drepturile fundamentale și vitale ale cetațenilor la un mediu curat și la alegerea modelului de dezvoltare locala. Am dori ca ceea ce s-a intamplat la Pungești, cand voința unei comunitați intregi a fost suprimata cu violența de catre jandarmerie in interesul unei companii straine, sa nu se mai repete niciodata in țara noastra! Iar dumneavoastra sa fiți garantul respectarii acestor drepturi fundamentale la un mediu curat, sinonime, de fapt, cu dreptul la viața.

Acest articol este proprietatea Pagina de Politica și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar in limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link catre pagina acestui articol.

Recente