Sa facem curat in suflet de sarbatori!

Nu Rata

Asa cum de fiecare data de sarbatori avem bunul obicei sa facem curat in casa, tot asa, cu acest prilej putem sa ne facem curat si in … suflet?

Sa dam deoparte ultimele reziduuri, resturi si impuritati mentale ale mintii, spalandu-ne acum sufletul cu intelegere si compasiune spre a-I reda astfel curatenia si puritatea, asa cum a fost el de la inceputuri. Oare de ce nu suntem dispusi sa ne recunoastem greselile si ne e atat de greu sa ne cerem iertare de la cei fata de care am gresit?

De ce ne este atat de greu sa-i iertam pe cei care ne-au gresit?

Da, traim intr-o societate in care suntem indemnati sa ne impunem, sa intram in competitie cu ceilalti si mai putin sa-i slujim, sa-i ajutam, dar … cine si cum ne poate invata sa iertam?

Uneori am vrea sa iertam doar pentru a ne inlatura starile anxioase sau pentru a mentine un anumit comfort si o buna relationare cu ceilalti, dar in timp, observam ca iertarea cu adevarat nu a patruns in sufletul nostru. Ca sa iertam avem nevoie de multa intelegere, vointa si un comportament adaptativ in relatia cu celalalt.

Cand vrem sa iertam, ne gandim de multe ori cum va reactiona celalalt cand ne vom cere iertare sau cand il vom ierta, dar tot ceea ce conteaza este sa aveti curajul sa va asumati responsabilitatea propriilor fapte, sa va smeriti exprimandu-va regretul pentru tot ce a fost candva.

„Iertati-va unii pe altii!” – este un indemn spre iertare ce inseamna sa ne reconstruim persoana lasand deoparte egoismul si ignoranta, un indemn pentru a-l putea intelege pe celalalt.

Alegeti acum la sfarsit de an, trei persoane importante pentru voi: mama, tata (chiar daca nu mai sunt in viata) si nu in ultimul rand … pe voi insiva, si ganditi-va la ce credeti ca ati gresit sau care v-a gresit candva si aveti acum resentimente. Exprimati-va deschis parerile de rau daca ati gresit sau cu ce anume credeti ca v-au gresit si oferiti-le iertarea. Desigur, nu putem sa-i iertam pe altii daca nu ne iertam si pe noi insine.

Spuneti acum sincer si deschis:

Iarta-ma/ Imi pare rau/ Iti multumesc/ Te iubesc !

Iarta-ma pentru toata suferinta pe care ti-am provocat-o.

Imi pare rau pentru faptele mele de atunci.

Iti multumesc pentru toate lectiile pe care le-am primit si invatat de la tine.

Si sa stii ca … te iubesc, dincolo de tot, din tot sufletul!

Sa nu uitam ca iertarea este un proces plin de constientizari si eliberari … La iertare nu se ajunge dintr-o data, peste noapte pentru ca iertarea nu se face din politete si nici la comanda.

Sa nu uitam ca iertarea este dovada cea mai concreta a iubirii, care ne obliga la o restructurare a propriei fiinte pentru a-l accepta pe celalalt in complexitatea lui, cu toate defectele. Iertarea este o usa deschisa spre pace si impacare cu noi insine, o ocazie de a ne redescoperi pe o noua treapta a constiintei.

Imbratisati-va si acceptati-va pe deplin faptele voastre sau ale altora, intelegand ca nu exista nimic mai presus de compasiune si iubire!

Sarbatori cu liniste si pace in suflete!

Recente