Preturile globale ale metalelor scad in timp ce China avertizeaza in continuare impotriva majorarilor de preturi

Nu Rata

Preturile globale pentru metalele industriale au scazut dupa ce autoritatile chineze au avertizat companiile de marfuri din tara cu privire la cresterea preturilor. Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma a Chinei (NDRC) a cerut firmelor sa mentina ,,ordinele normale de piata”.

Miscarea vine dupa ce preturile metalelor au crescut in ultimele luni, pe masura ce marile economii au iesit din pandemie. Pretul metalelor, inclusiv cuprul si aluminiul de trei luni, a fost printre cei afectati.

La London Metal Exchange, cuprul a scazut cu 1,6%, pana la 9.881 USD pe tona metrica, in timp ce aluminiul a scazut cu 1,09%, pana la 2.370 USD pe tona metrica.

Potrivit unui raport al presei de stat The Global Times, companiile cheie chineze din otel, fier si aluminiu s-au numarat printre cele ,,convocate colectiv” duminica pentru interviuri.

Global Times a citat, de asemenea, o declaratie a NDRC in care se spune ca intalnirea a avut loc din cauza cresterii continue si drastice a unei mana de marfuri.

La inceputul saptamanii trecute, China anuntase deja ca va intensifica masurile in jurul ofertei de marfuri, spunand ca va reduce preturile ,,nerezonabile”.

Comerciantii de marfuri sunt, de asemenea, prudenti dupa ce Casa Alba a declarat vineri ca si-a redus factura de infrastructura de la 2,25 miliarde de dolari la 1,7 miliarde de dolari.

Avand in vedere reducerea planului de cheltuieli in banda larga, drumuri si poduri, cererea de minereu de fier si cupru ar putea fi stopata.

Republicanii americani au respins modificarile ca fiind insuficiente pentru o intelegere, ceea ce ar putea insemna, de asemenea, ca viitoarele reduceri ale investitiilor propuse sunt iminente.

Preturile globale pentru multe dintre materiile prime necesare pentru industrii – inclusiv cupru, carbune, otel si minereu de fier – au crescut brusc in acest an, intrucat blocarile si alte masuri de reducere a raspandirii Covid-19 au fost usurate.

Masurile uriase de stimulare economica ale guvernelor si bancilor centrale din intreaga lume au dus, de asemenea, la cresterea cererii de marfuri.

China, cunoscuta drept ,,fabrica lumii”, este cel mai mare utilizator de materii prime la nivel global.

In aprilie, exporturile tarii au crescut in mod neasteptat, deoarece recuperarea rapida a Americii dupa pandemie a contribuit la stimularea cererii.

Productia blocata a fabricii in India, deoarece tara se lupta cu o criza de coronavirus, a contribuit, de asemenea, la cresterea pietei globale a produselor chinezesti.

Exporturile Chinei in dolari au crescut cu peste 32% fata de un an mai devreme la aproape 264 miliarde de dolari.

In aceeasi luna, importurile au crescut cu cel mai rapid ritm in mai mult de un deceniu, crescand cu 43% fata de acum un an.

Recente