Berlinul si Parisul saluta propunerea SUA privind un impozit minim pe profitul multinationalelor valabil la nivel global

Nu Rata

Cea mai recenta propunere a SUA privind un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global va contribui la ajungerea la un acord de referinta la nivel international in cursul verii, a declarat vineri ministrul german al Finantelor, Olaf Scholz.

Trezoreria SUA s-a oferit joi sa accepte un impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global de cel putin 15%, o rata semnificativ mai mica fata de propunerea de 21% sustinuta anterior de Germania si Franta.

,,Acesta este un progres important. Avem nevoie de un acord. Acest lucru se va intampla acum”, le-a spus Olaf Scholz jurnalistilor in debutul reuniunii de la Lisabona a ministrilor de Finante din zona euro.

Prezent la acelasi eveniment, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a apreciat ca propunerea americana ar putea fi ,,un compromis bun”. ,,Aspectul important nu este cifra, ci sa avem un acord politic cu privire la cei doi piloni: taxarea digitala si un impozit minim pe profit cat mai curand posibil, adica la reuniunea G20 care va avea loc la inceputul lunii iulie in Italia”, a apreciat Le Maire.

Cele aproape 140 de tari implicate in discutiile cu privire la acest subiect spera sa ajunga la un acord pana la mijlocul acestui an insa Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care gazduieste negocierile, a sugerat ca este posibil ca un acord sa fie finalizat abia in luna octombrie.

Luna trecuta, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, anunta ca SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. ,,Lucram impreuna cu tarile din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rata minima de impozitare a companiilor, care ar putea pune capat unei curse care dureaza de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen.

Cateva zile mai tarziu, economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, a spus si ea ca FMI s-a pronuntat de mult timp in favoarea adoptarii unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Actualele disparitati in impozitul pe profitul companiilor la nivel national a dus ,,la un nivel ridicat” al transferarii impozitelor si evitarea impozitarii, reducand baza impozabila din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanta cheltuielile economice si sociale, a apreciat Gopinath.

Recente