Masurile contraceptive sunt masurile care se iau in cadrul unui cuplu pentru prevenirea unei sarcini nedorite. Ele cuprind urmatoarele:
1. Planningul familial (metode naturale de contraceptie) si include:
a. metoda simptotermala: cresterea cantitatii de mucus (este mai clar, abundent), disconfort abdominal de scurta durata si cresterea sustinuta a
temperaturii corporale in timpul ovulatiei.
b. metoda calendarului: se observa timp de 8 luni durata ciclului menstrual (adica distanta dintre prima zi a ultimului ciclu si prima zi a urmatorului ciclu) si apoi se considera prima zi fertila ca este data de scaderea a 18 zile din durata celui mai scurt ciclu, iar ultima zi fertila e data de scaderea a 11 zile din durata celui mai lung ciclu.
c. metoda temperaturii bazale corporale: temperatura scade usor cu 24-36 de ore inaintea ovulatiei, iar la un interval de una-doua zile de la ovulatie temperatura creste cu 0,4 grade C, mentinandu-se asa tot restul ciclului.
d. metoda abstinentelor periodice
e. coitul intrerupt consta in retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare
f. alaptarea – primele 6 luni de la nastere si daca sugarul este hranit exclusiv la san.
Avantaje metode naturale: nu au efecte secundare, nu este alterata fiziologia organismului, sunt acceptate in orice societate.
Dezavantaje: eficienta redusa si necesita modificarea comportamentului sexual.
2. Metode contraceptive de bariera:
a. prezervativul masculin – singura metoda de contraceptie eficienta si impotriva bolilor cu transmitere sexuala si are o eficienta mare daca este folosit corect;
b. diafragma, cupola cervicala si prezervativul feminin (atentie la faptul ca folosirea lor prelungita duce la aparitia infectiilor urinare!);
c. spermicidele – sub forma de creme, geluri, bureti, spray-uri, tablete efervescente. Au o eficacitate relativ buna, mai ales folosite impreuna cu celelalte metode de bariera (rata de esec este de 8-38% femei pe an), dar ca si dezavantaj este ca distrug flora normala (cu precadere lactobacilii din vagin), favorizand astfel aparitia infectiilor urinare cu E.coli.
3. Dispozitivele intrauterine (DIU) – sunt dispozitive produse dintr-un material solid, care sunt introduse in cavitatea uterina in scopul prevenirii unei sarcini – sunt de trei tipuri (inerte, din cupru si eliberatoare de hormoni).
4. Contraceptia hormonala reprezinta folosirea steroizilor sexuali feminini si are rolul de a inhiba functia de reproducere.
a. contraceptive orale (care sunt de doua tipuri si anume contraceptive orale combinate si contraceptivele ce contin doar progesteron);
-contraceptivele orale combinate sunt cele mai folosite contraceptive orale . Contin si progesteron si estrogen, in cantitati mici (sunt microdozate). Au eficacitate foarte buna (rata de esec este sub 1% femei/an) si de asemenea au si alte efecte benefice asupra sanatatii (scade durata si fluxul menstrual, reduc fibroamele uterine, reduce incidenta chisturilor ovariene prin inhibarea functiei ovarului, ameliorarea cazurilor de acnee si scade incidenta hirsutismului).
– contraceptivele care contin doar progesteron se folosesc doar cand cele combinate sunt contraindicate si anume: femeile peste 35 de ani fumatoare, cele care sufera de migrene, cele care au varice, obezele, femeile care alapteaza.
b. contraceptivele injectabile contin doar progesteron si au avantajul ca efectul este independent de memoria femeii si se indeparteaza riscul de a se uita administrarea pilulei. Este in schimb o metoda cu mai multe efecte secundare, efecte ce pot disparea pe parcursul tratamentului. Dintre acestea amintim: cicluri neregulate, cresteri in greutate, creste riscul de aparitie al osteoporozei, depresii.
c. implante hormonale subdermale – contin progesteron si ofera o contraceptie de durata, reversibila. Sunt preferate de femeile care doresc spatiere mare intre sarcini sau care au un numar dorit de copii, dar nu doresc legarea trompelor uterine, femei care nu pot folosi estrogeni sau alte metode contraceptive.
5. Contraceptia de urgenta se realizeaza astfel:
a. insertia unui DIU din cupru -in primele 4-5 zile dupa un act sexual neprotejat;
b. metode hormonale – cea mai utilizata este „pilula de a doua zi” – administrata in cel mult 72 de ore de la actul sexual neprotejat.
6. Sterilizarea chirurgicala feminina – cand o femeie are numarul dorit de copii si cea mai folosita este sterilizarea tubara (efectuata cu ocazia operatiei de cezariana sau postpartum la 48 h sau la 4-5 saptamani de la nastere sau oricand dupa acest interval). Metoda este ireversibila si de aceea decizia se ia in cuplu, inainte de momentul travaliului.
7. Sterilizarea chirurgicala masculina – se realizeaza prin vasectomie prin excizia unei portiuni din canalul deferent. Aceasta metoda nu scade performantele sexuale, dar este ireversibila.
Aceasta ar fi o trecere sumara in revista a principalelor metode de contraceptie, dar sfatul meu este sa va prezentati la un cabinet de planning familial pentru a primi informatiile necesare si de unde veti fi indrumati eventual pentru efectuarea unor investigatii suplimentare pentru a alege metoda de contraceptie potrivita. Printr-o informare corespunzatoare putem astfel scade numarul mare al avorturilor la cerere existent in tara noastra!