Martin & Dozois, un cuplu rebel

Nu Rata

George R.R. Martin si Gardner Dozois n-au nevoie, probabil, de nici o prezentare pentru cititorii nostri. Pentru neinitiatii intr-ale F&SF-ului, vom spune doar ca Martin e cel mai de succes autor de fantasy in viata, iar Gardner Dozois cel mai cunoscut editor din domeniile SF si fantasy.

O carte pe a carei coperta sa apara numele ambilor autori nu poate fi decit un succes, iar acest lucru a fost dovedit mai intii de Hunter’s Run (Fuga vinatorului), o poveste inceputa de Dozois in 1976, continuata in anii ’80 de Martin si incheiata de mai tinarul Daniel Abraham dupa trecerea in noul mileniu, mai intii sub forma unei nuvele, care a fost apoi extinsa la dimensiunile unui roman.

Abia in anii din urma, colaborarea dintre cei Martin si Dozois, care apartin aceleiasi generatii si impartasesc un sistem de valori similar, a devenit constanta, prin antologiile pe care le editeaza incepind din 2009. Prima colaborare de acest gen a fost o antologie-omagiu dedicata lumilor create de Jack Vance, Songs of the Dying Earth. A urmat in 2009 prima antologie tematica in care editorii nu au pus conditii privind genul literar, Warriors (Razboinicii), care a avut parte de o primire extraordinara, atit din partea criticii, cit si a publicului, si le-a adus celor doi un premiu Locus pentru cea mai buna antologie originala. Succesul i-a determinat pe cei doi editori sa persevereze si astfel au aparut noi volume masive in care tematica, nu genul (SF, fantasy, horror sau thriller) a fost criteriul unificator: Songs of Love and Death (2010), cu proze despre iubire; Down These Strange Streets (2011), povesti despre detectivi particulari in decoruri F&SF; Old Mars (2013), planetary romance in stil retro (gen Edgar Rice Burroughs); Dangerous Women (2013), o repetare a tematicii din Warriors, avind insa drept conditie tematica prezenta unui protagonist feminin.

Anul acesta sint programate sa apara alte doua antologii (iar acest lucru va explica poate, macar partial, intirzierea aparitiei urmatorului volum din saga A Song of Ice and Fire). Cea dintii, Old Venus, va relua ideea de retro SF din Old Mars. In sfirsit, Rogues, care urmeaza sa apara pe 17 iunie, ar putea fi, dupa spusele lui George R.R. Martin, cea mai buna antologie de pina acum. O dovada in acest sens e si sumarul, anuntat de Martin acum citeva zile:

George R.R. Martin “Everybody Loves a Rogue” (Introducere) Joe Abercrombie “Tough Times All Over” Gillian Flynn “What Do You Do?” Matthew Hughes “The Inn of the Seven Blessings” Joe R. Lansdale “Bent Twig” Michael Swanwick “Tawny Petticoats” David Ball “Provenance” Carrie Vaughn “The Roaring Twenties” Scott Lynch “A Year and a Day in Old Theradane” Bradley Denton “Bad Brass” Cherie Priest “Heavy Metal” Daniel Abraham “The Meaning of Love” Paul Cornell “A Better Way to Die” Steven Saylor “Ill Seen in Tyre” Garth Nix “A Cargo of Ivories” Walter Jon Williams “Diamonds From Tequila” Phyllis Eisenstein “The Caravan to Nowhere” Lisa Tuttle “The Curious Affair of the Dead Wives” Neil Gaiman “How the Marquis Got His Coat Back” Connie Willis “Now Showing” Patrick Rothfuss “The Lightning Tree” George R.R. Martin “The Rogue Prince”

Pentru fanii lui Martin care asteapta sa-si potoleasca foamea de intimplari din Westeros exista si o veste buna. La fel ca Dangerous Women, care continea povestirea „The Princess and the Queen”, si in Rogues vom gasi o poveste din trecutul dinastiei Targaryen, „The Rogue Prince”.

Iar Martin pare a fi hotarit ca, asemeni lui Tolkien cu Silmarillion, sa stringa la un moment dat, dupa incheierea povestii din Song of Ice and Fire, intr-un GRRMarillion, toate povestile din trecutul extraordinarei lumi secundare pe care a creat-o.

Recente