Leul se poate intari din vanzarea de obligatiuni, daca politica monetara a SUA si BCE se relaxeaza

Nu Rata

Relaxarea politicii monetare in SUA si zona euro pana la finele acestui an este posibila, daca avem in vedere declaratiile recente ale unor oficiali ai bancii centrale din SUA (Fed) si Bancii Centrale Europene, indica o analiza Erste – BCR. Asta s-ar putea concretiza prin faptul ca strainii ar putea cumpara obligatiuni romanesti si astfel ar putea scadea si presiunile de depreciere a leului, astfel incat cursul de schimb sa se mentina intr-un interval de 4,4 – 4,6 lei/euro.

Dupa reducerea expunerii inceputa in toamna lui 2011 si intarita in aceasta primavara, coroborate cu efectele unor noi stimuli monetari din partea Fed si BCE asupra economiei Romaniei, strainii ar putea incepe sa cumpere din nou obligatiuni romanesti, estimeaza analistii Erste.

BCE va avea urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara in 6 septembrie iar FED in 12-13 septembrie. Dupa noi stimuli monetari de la cele doua institurii asupra economiei locale, am putea asista la cresterea fluxurilor de capitaluri speculative.

„In prezent, nerezidentii detin numai 8% din titlurile in lei emise de Ministerul de Finante pe piata interna dar ar putea sa isi creasca expunerea la 15-20%, ceea ce nu este mult pentru Romania daca privim datele istorice”, indica analiza Erste – BCR.

La mijlocul sedintei de luni, pe piata interbancara cursul de schimb fluctueaza usor in jurul nivelului de 4,49 lei/euro, dupa ce vineri a fost usor peste 4,46 lei/euro.

Analistii Erste – BCR cred ca o emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante ar putea „ajuta suplimentar” leul deoarece ar consolida rezervele valutare ale BNR.

„Rezultatele dezamagitoare in atragerea fondurilor europene structurale (numai 710 milioane euro in semestrul I 2012) si inceperea rambursarilor catre FMI ar trebui sa fie contrabalansate de intrari mai mari de valuta din privatizari. O apreciere a leului sub 4,4 nu este complet exclusa, iar pozitiile short EUR long RON ar fi o strategie buna in acel moment”, se arata in analiza.

Analistii cred ca noi stimuli monetari din partea Fed si BCE ar permite Ministerului de Finante sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin 1 miliard de euro pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Astfel, Finantele ar putea reduce oferta de titluri in lei pe piata locala si, totodata, evita o crestere puternica a randamentelor.

„O anumita stabilizare a mediului politic intern, cel putin pana la alegerile parlamentare programate pe 9 decembrie este de o importanta deosebita. Estimam un nivel al randamentelor obligatiunilor de stat pe 5 ani de 6,8% in luna decembrie, intr-un scenariu care ia in calcul o emisiune de euroobligatiuni. Daca Ministerul de Finante nu emite euroobligatiuni pana la finele anului 2012, randamentele la 5 ani ar putea sta la 7,1% in decembrie 2012”, mai spun analistii.

Ministerul Finantelor a atras 38,93 miliarde lei de pe piata locala in 2012. La aceasta se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

In luna august, Trezoreria a imprumutat doar 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei, din cauza cresterii randamentelor cerute.

Evolutia randamentelor cerute a fost determinata pe de o parte de plafonarea imprumuturilor acordate de BNR prin licitatii repo, in care bancile iau bani de la BNR la o dobanda egala cu rata dobanzii de politica monetara, de 5,25% pe an.

BNR va mentine probabil dobanda de politica monetara la 5,25% pana la finalul anului 2012 pe fondul unor ingrijorari referitoare la rata inflatiei, presiunile externe asupra leului si riscurile politice legate de alegerile parlamentare din 9 decembrie, arata scenariul de baza al Erste – BCR. In acelasi timp, rezervele minime obligatorii pentru lei si valuta ar putea fi pastrate neschimbate in acest an.

Recente