Inainte de a paria banii nostri in orice joc, este esential sa cunoastem regulile care il guverneaza, iar ruleta nu face exceptie. Mai ales atunci cand intalnim trei versiuni ale aceluiasi joc, cum ar fi ruleta franceza, ruleta europeana si ruleta americana; trei jocuri care, desi isi impartasesc originile si mecanismul, au fiecare propria lor idiosincrazie. In articolul de mai jos, vom explora fascinanta lume a ruletei si vom oferi cateva sfaturi valoroase pentru a va imbunatati jocul.
Indiferent daca sunteti un jucator nou sau experimentat, Beeze.ro este un blog dedicat jocurilor de noroc care va aduce cele mai bune resurse si informatii pentru a va ajuta sa va bucurati de experienta de joc la ruleta la maxim.
Cati jucatori pot fi la o ruleta? La o masa de ruleta pot fi pana la 8 jucatori, lucru care evident se intampla doar in cazinourile fizice. Cu toate acestea, fiecare jucator concureaza impotriva dealerului, nu impotriva celorlalti jucatori, astfel ca experienta de joc la o ruleta online este identica cu cea din cazinoul fizic: tu impotriva dealerului, reprezentantul bancii. La ruleta live putem imparti masa cu alti jucatori, cu care comunicam prin chat, dar jucam tot impotriva dealerului. Prezenta altor jucatori nu afecteaza pariurile tale.
La ruleta franceza, de obicei, se folosesc jetoane de valoare, care sunt valabile si in alte jocuri de cazinou, in timp ce ruletele europeana si americana folosesc de obicei jetoane colorate, care permit diferentierea pariurilor fiecarui jucator. In cazinourile online acest lucru este mai putin important, dar cand jucam la ruleta fizica este foarte important. Tot mai des se folosesc jetoane colorate si cu valoare, care permit unui jucator sa faca pariuri de diferite sume, fara ca pariurile sale sa se amestece cu cele ale altor jucatori pe masa de joc.
Reguli de baza: cum sa joci ruleta
Masa de ruleta este alcatuita din doua elemente, ruleta propriu-zisa si covorul de pariuri. Ruleta are 37 de numere (franceza si europeana) sau 38 (americana), iar obiectivul este sa prezici unde se va opri bila metalica pe care o va lansa dealerul. Pentru aceasta, jucatorul trebuie sa isi plaseze jetoanele de pariuri pe covorul de joc, impartit in diferite celule pentru a paria pe numere, coloane, duzine, rosu/negru, par/impar, trecere/nu trecere, etc.
Cand jucam intr-un cazinou fizic sau la ruleta live, dealerul da startul jocului strigand „Faceti-va pariurile”. Acesta este momentul in care putem plasa jetoanele noastre pe covor, in functie de tipul de pariu pe care intentionam sa-l facem. Putem plasa jetoane pana cand dealerul spune „Nu mai sunt pariuri”. Apoi, bilele metalice sunt lansate, iar in functie de numarul in care se opresc, pariul poate fi castigator si dealerul iti plateste castigurile sau pierzator si iti retrage jetoanele, marcand totodata ultimul numar castigator.
La ruletele online mecanismul este usor diferit, deoarece faptul ca esti singur iti ofera tot timpul din lume pentru a-ti plasa pariurile pe covor. Fara a avea un dealer, ci doar un mecanism aleatoriu, jucatorul la ruleta online decide cand se lanseaza bila pe ruleta, moment in care nu mai poate adauga pariuri pe covor. Dupa rezolvarea pariului, se procedeaza la plata acestuia – in cazul in care este castigator – sau se incheie runda. Numarul castigator este de obicei adaugat la lista cu ultimele rezultate.
Reguli speciale ale ruletei
Desi mecanismul jocului este acelasi in diferitele versiuni ale ruletei, daca joci ruleta franceza, europeana sau americana, exista o serie de reguli speciale care se aplica in fiecare dintre ele. Acestea sunt reguli care se aplica atunci cand bila cade pe 0 – sau pe 00 -, numarul verde care, in plus fata de a nu fi nici rosu, nici negru, nu este nici par, nici impar si nu ne permite sa rezolvam pariurile pentru trecere/nu trecere. Ne referim la regulile Le Partage, En Prision si Surrender, care au un efect semnificativ asupra jocului si asupra sanselor tale de victorie.
Le Partage: o regula care se aplica de obicei la ruleta franceza atunci cand bila cade pe 0 pentru rezolvarea pariurilor simple. Literalmente, „partage” inseamna „impartit” sau „de ambele parti”, iar asta se intampla cu pariu: jucatorul isi recupereaza jumatate din pariu, in timp ce cealalta jumatate este pentru banca.
En Prision: o versiune a regulii Le Partage, care se foloseste de obicei in ruleta europeana pentru a rezolva pariurile simple atunci cand bila cade pe 0, desi este ceva mai complexa. Dealerul marcheaza pariul, care ramane in inchisoare, iar jucatorii isi pot plasa din nou pariurile. Daca in runda urmatoare pariul din inchisoare este castigator, jucatorul isi recupereaza suma pariata – dar nu si castigurile care ar trebui sa rezulte din acel pariu castigator; daca este pierzator, jucatorul isi pierde definitiv pariu.
Surrender: o regula care exista in unele rulete americane si care, ca si Le Partage, returneaza jucatorului jumatate din pariurile exterioare atunci cand bila cade pe 0 sau pe 00. Jocul original al ruletei americane nu prevede aceasta regula, care ofera un avantaj suplimentar jucatorului, astfel incat nu toate ruletele americane utilizeaza regula Surrender.