Economia globala, in cea mai proasta forma din 2009

Nu Rata

Economia globala se afla in cea mai proasta forma din momentul in care a inceput criza. Sase din cele 17 tari membre ale zonei euro sunt in recesiune. Economia Statelor Unite se lupta din nou cu valul crizei, iar „superstarurile” economiei in curs de dezvoltare – China, India si Brazilia- nu pot ajuta cu nimic.

Economiile din intreaga lume nu au fost nicicand mai strans legate – ceea ce inseamna ca in cazul in care o regiune slabeste, celelalte o urmeaza, rand pe rand. Acesta este motivul pentru care incetinirea economiilor europene loveste in fabricile din China, care ajung sa cumpere mai putin minereu de fier din Brazilia, potrivit Business Insider.

Ca urmare a acestei incetiniri a economiei mondiale, FMI a redus prognoza de crestere economica mondiala pentru acest an la 3,5%.

Previziunile economistilor nu se opresc aici. Multi se tem ca o noua recesiune globala “bate la usa”. Bancile centrale din China, Marea Britanie, Brazilia, Coreea de Sud si Europa au redus ratele dobanzilor luna trecuta pentru a incerca sa impulsioneze cresterea. Liderii europeni au inceput sa-si concentreze atentia mai mult pe promovarea cresterii economice, nu doar pe austeritate si taierea cheltuielilor.

In ciuda deteriorarii situatiei economice, China si India inregistreaza cresteri la care America si Europa pot doar visa. Multi economisti cred ca factorii de decizie europeni nu se misca suficient de rapid pentru a consolida bancile europene si pentru a reduce costurile de imprumut pentru Spania si Italia. De aceea, majoritatea analistilor se tem de impactul global pe care l-ar avea o deteriorare continua a economiei europene.

America, de departe cea mai mare economie a lumii, are si ea nevoie de ajutor. Pentru al treilea an consecutiv cresterea economica a stagnat la mijlocul anului, dupa un inceput promitator. Somajul s-a situat la 8,2% in luna iunie, iar vanzarile cu amanuntul au scazut in luna iunie, inregistrand cel mai mic nivel de la inceputul recesiunii.  Privind la economia americana, multi economisti considera ca pentru trimestrul aprilie-iunie, cresterea economica nu va trece de pragul de 1,9%. De asemenea, increderea consumatorilor americani a scazut in ultimele patru luni pe fondul incetinirii cresterii economice si a ratei crescute a somajului.

De partea cealalta, rata somajului in cele 17 tarile din zona euro este de 11%, inregistrand cel mai ridicat nivel din 1999 cand a fost adoptata moneda euro. Grecia, Portugalia, Italia si Spania sunt in recesiune. In jurul lumii, gigantii din mediul privat anunta venituri in scadere.

Compania franceza de retail Carrefour a anuntat o scadere semnificativa a vanzarilor in cel de-al doilea trimestru pe fondul unei incetiniri pe pietele europene.

Italienii de la Fiat au pierdut aproape 260 milioane dolari in Europa, in primele trei luni ale anului, in timp ce producatorul auto francez PSA Peugeot-Citroen intentioneaza sa reduca 8.000 de locuri de munca in Franta si sa inchida o fabrica. Pe de alta parte, bancile europene se confrunta cu credite imobiliare neperformante si cu obligatiuni guvernamentale europene instabile.

Multi economisti se tem ca statul elen si probabil si alte state europene vor intra in incapacitate de plata si vor fi nevoite sa renunte la moneda euro, ceea ce ar declansa un haos financiar in Europa.

Acordurile la care au ajuns liderii europeni la summit-ul din ultima luna au ajutat la calmarea pietelor pentru cateva zile. Dar optimismul investitorilor s-a stins destul de rapid la gandul ca guvernele sunt inca impovarate cu datorii mari, iar bancile cu credite neperformante. Sentimentul ca Europa s-ar putea confrunta cu un blocaj al cresterii economice si cu prabusirea aliantei euro inca persista.

In acest context, Comisia Europeana anticipeaza ca economia celor 17 state din zona euro se va contracta cu 0,3% in acest an.

In ceea ce priveste a doua mare economie a lumii, China, aceasta a crescut cu 7,6% in trimestrul aprilie-iunie, inregistrand cea mai lenta crestere din 2009. In 2010 si 2011, oficialii chinezi au crescut ratele dobanzilor si au luat si alte masuri pentru a imblanzi inflatia si pentru a raci o piata imobiliara supraincalzita.

„China isi poate restimula economia, in ciuda loviturilor pe care le simte din partea continentului european. Exporturile chineze au scazut in Italia cu 24% in luna iunie fata de aceeasi perioada a anului trecut. Exporturile catre Franta au scazut cu 5%, iar cele catre Germania cu aproape 4%. Europa cumpara aproape 17% din totalul exporturilor chineze. De aceea, cererea slaba din partea Europei a dus la disponibilizari si la falimentul multor producatori chinezi de mobila, incaltaminte si jucarii.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, a carei economie va creste cu numai 1,8% in 2012, potrivit Federatiei Industriale din Sao Paolo. Incetinirea economica din China a redus cererea de soia si de minereu de fier din Brazilia

Brazilia are si o mare problema cu datoriile de consum. Din 2003, aproximativ 40 de milioane de brazilieni au intrat in clasa de mijloc, ceea ce a determinat cresterea apetitului pentru consum. Insa, majoritatea cumparaturilor au fost facute pe credit.

Nici in India, perspectivele de crestere economica nu sunt pozitive.

Cresterea economica a incetinit la o rata anuala de 5,3% in primele trei luni din 2012, cea mai scazuta rata din ultimii 9 ani. De-a lungul ultimelor doua decenii, India s-a impus ca un centru de putere in servicii precum software, inginerie sau filme.

Intr-un raport de luna trecuta, Andrew Kenningham, senior economist la Capital Economis, este de parere ca problemele din India sunt in mare parte auto-provocate. Potrivit acestuia, guvernarea slaba este cea mai plauzibila explicatie pentru incetinirea ritmului de crestere economica.

Potrivit economistilor, cu cat mai slabe devin tarile bogate, cu atat mai greu va fi pentru economiile in curs de dezvoltare sa-si recapete ritmul de crestere.

„In lumea de astazi, nu ne mai permitem sa ne uitam doar la ceea ce se intampla in interiorul frontierelor noastre nationale. Aceasta criza nu tine cont de frontiere, ea bate la toate usile”, declara directorul general al FMI, Christine Lagarde.

 

Recente