Criza economica stinge criza politica dintre Grecia si Turcia

Nu Rata

Grecia, prinsa in capcana unei grave recesiuni economice, e gata sa inchida ochii asupra relatiilor istoric tensionate cu Turcia si cauta solutii de finantare si investitii in randul oamenilor de afaceri si statului turc. Pe hartie, totul pare sa opuna economia Greciei celei a Turciei. Prima a cunoscut o scadere de 6,9% in 2011, in timp ce Ankara si-a batut toate recordurile cu o crestere de 8,5% a Produsului Intern Brut (PIB). Pentru anul acesta, Banca Greciei estimeaza o cadere a economiei cu 5%, in timp ce Guvernul turc mizeaza pe o crestere de 4,5%.   

Atat de departe ca relatii politice, dar atat de aproape totusi, cele doua state vecine ale caror relatii sunt tensionate de decenii din cauza disputei teritoriale din insula Cipru, se declara acum hotarate sa faca din criza elena o ocazie de a recupera imensele goluri in materie de cooperare economica. Chiar daca Grecia se afla doar pe locul 24 intre partenerii comerciali ai Turciei, comertul bilateral intre Atena si Ankara se afla in continua crestere – +37% in 2011, ajungand de la 2,9, la 4,1 miliarde de dolari. Importurile Turciei din Grecia au crescut cu 66%, principala marfa fiind carnea de ovine.  

Acum, chiar la nivelul diplomatiei din cele doua tari se afirma deschis ca aceasta este o buna ocazie pentru a intari cooperarea economica intre Ankara si Atena. Mai mult, in luna martie, un inalt reprezentant al Ministerului grec de externe a facut o vizita la Istanbul unde a prezentat oamenilor de afaceri turci oportunitatile de investitii in Grecia si a dat asigurari de sustinerea totala a autoritatilor de la Atena pentru toate investitiile care vor fi facute in economia elena

Turcia, interesata de nationalizarile din Grecia

Atena conteaza pe programul sau de nationalizare care, potrivit calculelor, ar aduce visteriei goale a statului 50 de miliarde de euro. Cu ocazia reuniunii greco-turce de la Istanbul, peste 120 de companii turcesti s-au aratat interesate de privatizarile din Grecia. Oamenii de afaceri turci manifesta un mare interes pentru toate sectoarele care vor fi privatizate, printre preferate fiind totusi  infrastructura (cote de participare in porturile Pireu si Salonic), imobiliare, turism si constructii. Potrivit cotidianului francez „Le Monde”, Turcia ar fi interesata si de cumpararea unui  teren de un milion de metri patrati in insula Rhodos si 500.000 mp in Corfu.  Un alt semn al stranselor relatii bilaterale este faptul ca multe companii grecesti si-au delocalizat o parte din activitate in Turcia, numarul acestora crescand anul trecut cu 10%. Este si de inteles de ce, pentru ca Turcia, cu cele 74 milioane de locuitori, reprezinta o piata enorma pentru micul stat grec. Pe timp de criza, cand consumul populatiei in Grecia a scazut, gasirea de piete profitabile este un obiectiv major pentru companiile si oamenii de afaceri greci.

Recente