Cum reactionam cand copilul are convulsii febrile?

Nu Rata

 Convulsiile febrile apar in cursul unei afectiuni febrile extracerebrale (febra nu se datoreaza unei infectii a sistemului nervos) la un copil sub 5 ani, anterior normal neurologic si care nu a mai avut manifestari convulsive, iar daca a mai prezentat acestea au fost totdeauna in cadrul unei temperaturi mari; au o durata sub 15 minute, electroencefalograma dupa un astfel de episod nu prezinta leziuni, este posibil sa fi existat in familia copilului convulsii febrile, acestea apar in prima zi a unei afectiuni acute febrile. Toate acestea fiind caracteristici ale convulsiilor febrile.

Cauzele convulsiilor febrile sunt: ereditatea (multi copii cu convulsii febrile au cel putin o ruda cu convulsii), febra (febra mai mare de 38°C), varsta (majoritatea copiiilor sub 3 ani prezinta convulsii), infectiile (convulsiile febrile sunt mai des declansate de infectiile aparatului respirator, de ex. otita medie, rinofaringita).

Convulsiile febrile sunt clinic de doua feluri: convulsii febrile simple si convulsii febrile complexe.

Convulsiile febrile simple sunt cele mai frecvente, si sunt caracterizate prin pierderea cunostiintei de catre copil, asociata cu o contractura tonica generalizata, de scurta durata, dar care se repeta. Acestea se raresc treptat si criza se incheie cu o noua contractura. Urmeaza o perioada de relaxare musculara, urmata de somn. Durata crizei este de sub 20 de minute, sau chiar mai scurta. In timpul crizei se produc o serie de modificari cum sunt: cresterea pulsului, a tensiunii arteriale, midriaza, transpiratii, hipersalivatie, inrosirea pielii care merge spre cianoza. In unele cazuri exista si emisie de urina si fecale. Dupa criza, copilul este mai somnolent, motilitatea si tonusul muscular sunt mai scazute.

Convulsiile complexe imbraca diverse aspecte: crize tonice sau crize hipotone unilaterale, crize prelungite peste 20 de minute, intotdeauna cu prognostic mai grav decat in cazul convulsiilor febrile simple, repetarea lor in 24 ore.

Convulsiile febrile nu trebuie confundate insa cu crizele epileptice. Crizele febrile se deosebesc de cele epileptice prin urmatoarele criterii: survin in legatura cu cresterea temperaturii (peste 38°C), febra nu este in legatura cu o afectiune acuta a sistemului nervos central (meningite, encefalite), copilul nu are antecedente patologice neurologice, criza dureaza sub 20 de minute si nu realizeaza starea de rau convulsiv, varsta de debut a primei crize febrile este de sub 3 ani, electroencefalograma nu pune in evidenta anomalii patologice dupa 10-14 zile de la criza.

Diagnosticul pozitiv al convulsiilor febrile se bazeaza pe criteriile clinice mentionate mai sus.

In majoritatea cazurilor de convulsii febrile evolutia este buna. Prognosticul depinde de o serie de factori. Criteriile de prognostic nefavorabil sunt: varsta mica (sub 1 an), severitatea crizei convulsive si frecventa repetarii.

Daca parintii observa ca, copilul lor prezinta aceste manifestari, ei trebuie sa se prezinte la medic cat mai repede pentru tratament de specialitate si educarea lor in cazul in care se repeta acasa aceste convulsii febrile. Parintii trebuie sa aiba acasa un medicament antitermic (la recomandarea medicului) care sa-i scada temperatura copilului, astfel prevenind aparitia convulsiilor. De asemenea, ei trebuie sa se asigure ca, copilul nu se loveste de un obstacol dur, pentru a nu-i provoca leziuni suplimentare. Dar cel mai important lucru este ca acestia sa ramana calmi, sa aseze copilul intr-o pozitie care sa-i permita o respiratie cat mai eficienta, si aplicarea cunostiintelor invatate de la medic pana la sosirea ambulantei sau transportul bolnavului la spital.

Recente