Cand – si de ce – au inceput oamenii sa foloseasca banii?

Nu Rata

Uneori dai peste o bancnota murdara, zdrentuita, care pare sa existe de la inceputul timpurilor. Cu siguranta nu a facut-o, dar istoria fiintelor umane care foloseste moneda in numerar se intoarce cu mult timp in urma – 40.000 de ani.

Oamenii de stiinta au urmarit schimburile si comertul prin evidentele arheologice, incepand cu paleoliticul superior, cand grupuri de vanatori au facut schimb pentru cele mai bune arme de silex si alte unelte. In primul rand, oamenii faceau schimb, facand tranzactii directe intre doua parti cu obiecte dezirabile.

Banii au venit ceva mai tarziu. Forma sa a evoluat de-a lungul mileniilor – de la obiecte naturale la monede la hartie la versiuni digitale. Dar, indiferent de format, fiintele umane au folosit de multa vreme moneda ca mijloc de schimb, metoda de plata, un standard de valoare, un depozit de avere si o unitate de cont.

In calitate de antropolog care a facut descoperiri de moneda antica in domeniu, sunt interesat de modul in care au evoluat banii in civilizatia umana – si de ce ne pot spune aceste descoperiri arheologice despre comertul si interactiunea dintre grupuri indepartate. Pentru mai multe despre istoria banilor vezi pe meni.ro si afla mai multe detalii despre oameni si cum au inceput sa foloseasca banii.

De ce oamenii au nevoie de moneda?

Exista multe teorii despre originea banilor, in parte pentru ca banii au multe functii: faciliteaza schimbul ca masura a valorii; reuneste diverse societati, permitand acordarea de cadouri si reciprocitatea; perpetueaza ierarhiile sociale; si, in sfarsit, este un mijloc al puterii de stat. Este greu de datat cu exactitate interactiunile care implica monede de diferite tipuri, dar dovezile sugereaza ca acestea au aparut din schimburile de cadouri si rambursarea datoriilor.

Obiectele care au aparut rar in natura si a caror circulatie putea fi controlata eficient au aparut ca unitati de valoare pentru interactiuni si schimb. Acestea au inclus scoici precum sidef, care au fost raspandite pe scara larga in Americi si scoici de cauri care au fost folosite in Africa, Europa, Asia si Australia. Cupru nativ, meteoriti sau fier nativ, obsidian, chihlimbar, margele, cupru, aur, argint si lingouri de plumb au servit in mod diferit ca moneda de schimb. Oamenii au folosit chiar si animale vii, cum ar fi vacile, pana in vremuri relativ recente, ca forma de moneda.

Shekelul mesopotamien – prima forma cunoscuta de moneda – a aparut in urma cu aproape 5.000 de ani. Cele mai vechi monetari cunoscute dateaza din 650 si 600 i.Hr. in Asia Mica, unde elitele Lidiei si Ioniei foloseau monede de argint si aur stampilate pentru a plati armatele.

Descoperirea hoardelor de monede de plumb, cupru, argint si aur pe tot globul sugereaza ca monedele – in special in Europa, Asia si Africa de Nord – au fost recunoscute ca mijloc de moneda de baza la inceputul primului mileniu d.Hr. a monedelor romane, islamice, indiene si chineze indica comertul premodern (1250 i.Hr. – 1450 d.Hr.).

Urmariti banii pentru a vedea rutele comerciale

In trecut, ca si astazi, nicio societate nu era complet autosustinuta, iar banii permiteau oamenilor sa interactioneze cu alte grupuri. Oamenii au folosit diferite forme de moneda pentru a mobiliza resurse, a reduce riscurile si a crea aliante si prietenii ca raspuns la conditii sociale si politice specifice. Abundenta si dovezile aproape universale ale miscarii marfurilor exotice in diverse regiuni locuite de oameni care erau independenti unul de celalalt – de la vanatori-culegatori la pastori, la fermieri si locuitorii orasului – indica importanta monedei ca principiu unitor. Este ca o limba comuna pe care toata lumea o poate vorbi.

De exemplu, americanii care au trait in perioada formativa timpurie, care dateaza de la 1450 pana la 500 i.Hr., au folosit obsidian, coaja sidef, minereu de fier si doua tipuri de ceramica ca moneda pentru comertul in America, intr-unul dintre cele mai timpurii exemple de succes. Comert global. Comertul pe Drumul Matasii Maritime, care a avut loc intre 700 si 1450 d.Hr., a conectat europeni, asiatici si africani intr-un comert global care a fost atat transformational, cat si fundamental.

In propria mea lucrare de sapatura in 2012, am recuperat o moneda chinezeasca Yongle Tongbao veche de 600 de ani in vechiul port comercial kenyan Manda, in Oceanul Indian. Monedele chinezesti erau niste discuri mici de cupru si argint cu o gaura in centru, astfel incat sa poata fi purtate pe o curea. Aceasta moneda a fost emisa de imparatul Yongle al dinastiei Ming. A fost interesat de misiuni politice si comerciale pe tinuturile de dincolo de Marea Chinei de Sud si l-a trimis pe amiralul Zheng He sa exploreze acele tarmuri, cu aproape 80 de ani inainte ca Vasco da Gama sa ajunga in India din Portugalia.

 

Recente