Incearca sa te folosesti de sugestiile noastre pentru a realiza un astfel de spatiu conform gustului si personalitatii proprii. Cand colinzi magazinele in cautarea pieselor de mobilier ideale pentru o casa cu spatiu modest, orienteaza-ti alegerea catre mobila joasa, compusa din mai multe piese mici, si lasa deoparte, cel putin la inceput, latura estetica.
Nu dispera, oricum camera, la final, va arata ca in revistele de specialitate. Ai incredere! Tendintele 2007-2008, semnalate la targurile internationale de mobilier recente (Italia, Germania, Romania), inclina catre piesele joase, indiferent ca e vorba de canapea, fotolii, servante, noptiere etc.
Toate au un design modern, iar tu vei avea ce alege din comert. Si producatorii nostri tin pasul cu trendurile din intreaga lume, chiar daca, poate, la finisaje ar fi loc de mai bine. Pentru camerele mici, alege, de exemplu, un fotoliu care are picioarele la vedere si spatiu deschis dedesubt. Va avea un aspect mai putin greoi decat unul clasic, masiv.
Doua scaune joase, cu manere, pot inlocui fotoliile daca designul si greutatea lor te atrag mai mult. O masuta rotunda din sticla colorata ar trebui sa fie in topul preferintelor tale ca inlocuitor ideal al mesei cu blat opac, solida, de pana acum.
Tine cont de spatiile de trecere
Cand iti amplasezi piesele de mobilier fii constient de locurile pe unde se circula de obicei prin camera. Toate aceste trasee trebuie sa ramana neintrerupte, lasand loc de trecere fara obstacole.
In camera destinata sufrageriei, incepi aranjarea mobilierului pornind de la sofa, de la canapea cu doua sau trei locuri. Ideea este ca operatiunile sa demareze cu amplasarea cat mai potrivita a obiectelor mari pe latura lunga a camerei, stabilind in acelasi timp centrul de interes al incaperii. Apoi asambleaza piesa cu piesa pentru a realiza zona de conversatie.
Pozitioneaza, de o parte si de alta a canapelei, cate un scaun (fotoliu) si centreaza masuta de cafea pentru a fi accesibila din toate cele trei locuri de sedere. Nu e placut sa-ti deranjezi prietenii sau familia de fiecare data cand iti lasi sau iti iei cana de cafea, cerandu-le sa te ajute.
Accesorii si stil
Trebuie retinut ca, in spatiile restranse, utilizarea in exces a accesoriilor deranjeaza. Aminteste-ti ca mai putin inseamna mai mult daca vrei ca locul sa creeze senzatia de spatiu deschis, aerisit. Totusi, oglinzile si accesoriile care le reflecta stralucirea iti vor fi de folos in crearea iluziei unui spatiu mai mare. Suprafetele intinse ale mobilierului, cum ar fi canapelele sau servantele lungi, trebuie intrerupte cu perne, respectiv accesorii mici care vor diminua masura lor exagerata in raport cu camera. Aceste trucuri pastreaza masura si lasa senzatia de armonie celui care priveste interiorul.
Culorile
Cand alegi schema de culori pentru spatiile modeste, selecteaza nuante linistite si cat mai putine culori. Foloseste aceeasi paleta sau una similara pentru piesele de mobilier mari si pereti. Pastreaza tavanul intr-o culoare mai luminoasa decat restul camerei. In general, ai mare grija la culori si la proportia in care le utilizezi.
Iluminarea
Indiferent daca vrei sa beneficiezi de lumina stralucitoare sau de una mai slaba, incearca, prin modul in care amplasezi lampile, sa elimini conurile de umbra sau umbrele in general. Ele tind sa sectioneze camera si lasa impresia ca spatiul este mai mic decat in realitate. Lumina incandescenta face camera sa para mohorata. Evita lumina asezata pe plafon deoarece asta va cobori tavanul.index / casa si gradina / detalii articol apartamentul tau mic, dar spatios.