Vrei o locuința prin programul ”prima casa”? Iata ce trebuie sa știi

Nu Rata

Nu sunt puțini aceia care vad in programul prima casa soluția pentru a deține un imobil. De aceea, m-am gandit sa fac un articol prin care sa subliniez cateva lucruri, zic eu, importante de știut inainte sa te incumeți sa faci acest pas.

Proiect de lege care sa-i ajute pe proprietarii de locuințe prin acest program

Parlamentarii au depus, recent, o inițiativa legislativa prin care cer ca legea darii in plata sa se aplice și-n cazul romanilor care au o locuința prin acest program. Mai precis, in cazul celor care se gasesc in imposibilitatea de a achita ratele, ANL va putea cumpara aceste locuințe, iar proprietarii vor deveni chiriași. Daca dupa cinci ani aceștia nu pot relua plata ratelor, iși vor pierde casa definitiv.

Este, insa, doar un proiect de lege, care urmeaza sa fie dezbatut și votat in toamna!

Cine poate accesa programul prima casa

Persoanele care nu au deținut și nu dețin in proprietate o locuința, individual sau in comun, impreuna cu soții lor sau cu alte persoane in suprafața utila mai mare de 50 mp; Persoane care au avansul minim necesar; Cei care se obliga sa nu instraineze locuința achiziționata timp de 5 ani de la data dobandirii: Cei care asigura locuința impotriva tuturor riscurilor și cesioneaza drepturile de despagubire in favoarea statului roman;
Care sunt actele necesare
Adeverința de venit; Copie dupa cartea de munca Copie dupa fișa fiscala Copie dupa certificatul de casatorie (unde e cazul) Declarație de la notar cu privire la faptul ca solicitantul nu are nicio locuința in proprietate, parțial sau integral, și nu are in derulare un credit ipotecar*

Și daca tot veni vorba de notar, trebuie sa precizez ca vei avea nevoie de unul competent, care sa te ajute sa accesezi acest program. In cazul programului ”prima casa”, notarul iți va oferi consultanța notariala, autentificarea contractului de credit, intabularea dreptului de proprietate, precum și notarea in cartea funciara a privilegiului bancii, etc.

In acest sens, eu marturisesc ca am colaborat cu biroul notarial Andreea Barbulescu – Andreia Dinca, care are sediul in Crangași și care m-a indrumat in tot acest proces.

Cat dureaza obținerea unui imprumut

Durata unui astfel de imprumut difere de obicei de la banca la banca. Unele banci reușesc sa analizeze dosarul și sa ofere un raspuns clienților chiar intr-o saptamana, in timp ce-n cazul altora dureaza doua sau chiar mai mult.

De aceea, trebuie sa ai grija ca dosarul sa fie cat mai corect intocmit de catre  banca.

Ce costuri implica Dobanda este principalul cost al creditului; Comisionul de gestiune Comision de garantare Comision de analiza dosar Taxe notariale Asigurari Costuri de evaluare a imobilului (unele banci ofera acest serviciu gratuit).

 Oricum ar fi inainte de a face acest pas, e bine sa vezi oferta mai multor banci. Unele ofera pachete avantajoase, care te pot salva de la niște costuri inutile.

Recente