Steve Jobs a demisionat din functia de director general al Apple

Nu Rata

Patronul si cofondatorul grupului american Apple, Steve Jobs, aflat in concediu medical din luna ianuarie, a demisionat din functia de director general, el urmand sa fie inlocuit de Tim Cook.

“Intotdeauna am spus ca, daca va veni ziua in care nu imi voi mai putea indeplini indatoririle si asteptarile in calitate de director al Apple, voi fi primul care voi anunta acest lucru”, a reamintit Jobs intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie si comunitatii Apple.

“Din nefericire, aceasta zi a venit. Asa ca demisionez din functia de director general al Apple”, a precizat Jobs in aceeasi scrisoare, facuta publica pe 24 august.

Conform “planului de succesiune” pus la punct chiar de Steve Jobs, el va fi inlocuit de Tim Cook, directorul operational al grupului, care fusese insarcinat de mai multe luni cu supervizarea operatiunilor zilnice.

La randul sau, consiliul de administratie al grupului american a dat asigurari ca “are toata increderea in faptul ca Tim este persoana potrivita pentru a fi viitorul director general”.

Tim Cook este absolventul Universitatii Duke, iar inainte de a ajunge la Apple, in 1998, a lucrat la Compaq si la IBM.

Anuntul demisiei lui Steve Jobs a fost facut la o zi dupa ce actiunea Apple de la Bursa de la New York a scazut cu 5,3%, insa analistul Gartner Van Baker este de parere ca investitorii nu au niciun motiv sa intre in panica.

“Eu cred ca Apple se va descurca foarte bine. Acolo sunt atat de multi oameni talentati, iar atentia lui Steve pentru fiecare detaliu este impregnata in cultura” companiei, a punctat Van Baker.

Dupa ce a demisionat, Steve Jobs a devenit presedintele consiliului de administratie, insa el isi va continua activitatea in cadrul Apple ca si pana acum, avand deja programate mai multe lansari de produse.

Potrivit informatiilor aparute in presa, iPhone 5 va fi scos pe piata la jumatatea lunii octombrie, in timp ce a treia versiune, si cea mai noua, de iPad va aparea la inceputul anului viitor.

Steve Jobs este nu numai cofondatorul Apple, alaturi de Steve Wozniak, ci si omul care a ajutat compania sa renasca. Dupa demisia sa din 1985, din cauza unei lupte interne pentru putere, grupul a reusit cu greu sa supravietuiasca, iar revenirea lui Jobs din 1997 a facut din Apple cea mai mare companie din lume.

Succesul mondial al produselor Apple a venit odata cu lansarea computerelor iMac, in 1998, si a fost continuat de produse cel putin la fel de performante, precum iPod, iPhone si iPad.

In plus, grupul uimeste constant pietele financiare cu rezultatele excelente pe care le obtine de fiecare data. La jumatatea lunii iulie, Apple a anuntat ca va inregistra un profit de peste doua ori mai mare pentru cel de-al treilea trimestru al lui 2011.

“Viziunea extraordinara si leadership-ul lui Steve au salvat Apple si l-au ghidat catre pozitia de cea mai inovatoare companie de tehnologii si de cea mai puternica valoare din lume”, a confirmat Art Levinson, membru al consiliului de administratie.

“Contributiile lui Steve la succesul Apple nici nu pot fi numarate, el atragand si inspirand multi angajati extrem de creativi”, a insistat Levinson.

Potrivit AFP, Jobs, acum in varsta de 56 de ani, se afla in concediu medical din ianuarie, dupa ce a fost supus unei grefe de ficat in urma cu doi ani si a reusit sa treaca cu succes peste cancerul de pancreas suferit in 2004.

Recente